Pellanet

Ο Άκης στην προκαταρκτική

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα διαβεί σήμερα την είσοδο του κοινοβουλίου μετά από πολλά χρόνια. Αυτή τη φορά όχι ως υπουργός ή ως απλός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως «κατηγορούμενος» για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Της Λώρας Ιωάννου
Ειρωνεία; Το «κατηγορητήριο» έχει γραφεί και υπογραφεί από το κόμμα στο οποίο ανατράφηκε και με τη σειρά του στήριξε από όταν ήταν νεαρός φοιτητής στη Γερμανία. Από τα ελάχιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αγαπήθηκαν τόσο πολύ, δεξί χέρι του Ανδρέα Παπανδρέου, υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο «ωραίος Μπρούμελ» του ΠΑΣΟΚ έφθασε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος μαζί με τον Κώστα Σημίτη το '96.
Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι ίδιοι βουλευτές και οι υπουργοί με τους οποίους συνεργάστηκε χρόνια τώρα θα είναι απέναντί του, και όχι μόνον. Θα κληθούν στη μυστική ψηφοφορία να ψηφίσουν την παραπομπή του στην προκαταρκτική επιτροπή που ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Θα το πράξουν όλοι ή κάποιοι θα βάλουν τη φιλία πάνω από το κομματικό καθήκον; Όλοι φοβούνται διαρροές, παρότι το διαψεύδουν δημόσια. Γεγονός είναι ότι αυτή η συναισθηματική φόρτιση είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί δικηγόροι και φίλοι απέτρεπαν όλες αυτές τις μέρες τον Άκη από το να εμφανιστεί στη Βουλή. Ίσως επειδή ξέρουν ότι είναι εύθραυστος και μπορεί να μην αντέξει τη συναισθηματική φόρτιση. Ο πρώην υπουργός Άμυνας, όμως, δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα. «Δεν θα φυγομαχήσω. Δεν έχω να κρύψω κάτι», έλεγε στους συνεργάτες του, παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι «η υπόθεση των υποβρυχίων μπάζει». Με τη μόνη διαφορά ότι ο Άκης δεν δέχεται ότι ο ίδιος έχει πάρει μίζες, ή τουλάχιστον -όπως λένε συνεργάτες του- δεν υπάρχει απόδειξη για κάτι τέτοιο.
Θα πάρει μαζί του πολλούς
Όπως και να έχει, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αισθάνεται έντονα αδικημένος και προδομένος από το ίδιο του το κόμμα το οποίο στοχοποιεί μόνον αυτόν αφήνοντας στο απυρόβλητο όλους τους διαδόχους του. Τι πιστεύει; Ότι αποφάσισαν να τον θυσιάσουν επειδή πολιτικά είναι ήδη «νεκρός». «Νιώθω ενοχλημένος και αδικημένος από την ανιστόρητη προσπάθεια ορισμένων να με εμφανίσουν ως δήθεν 'ξένο σώμα' για το ΠΑΣΟΚ. Ανέκαθεν στο πρόσωπό μου πολλοί έβλεπαν έναν θύλακα αντίστασης στα σχέδιά τους προκειμένου να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε άλλους δρόμους. Μα, φυσικά, μιλάμε για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και τα γνωστά παράκεντρα της εξουσίας», δήλωσε πρόσφατα.
Όχι, ο Άκης δεν έχει σκοπό να κάτσει με σταυρωμένα χέρια, και σήμερα θα το αποδείξει. Η υπερασπιστική του γραμμή είναι ένα ατελείωτο κατηγορητήριο σε όσους βλέπουν τον ένοχο μόνον στο πρόσωπό του. «Όλα στο φως. Όλη η αλήθεια για όλη την περίοδο μέχρι και σήμερα», θα πει, φωτογραφίζοντας όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που υπέγραψαν την αρχική σύμβαση για την αγορά των υποβρυχίων. Λίγο έως πολύ, ο Άκης θα δείξει όλη την κυβέρνηση Σημίτη, ενώ από το στόχαστρό του δεν θα ξεφύγουν και οι διάδοχοί του στο υπουργείο, Γιάννος Παπαντωνίου, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Για έναν λόγο παραπάνω. Επειδή η εισαγγελική παραγγελία ζητούσε από τη Βουλή να διερευνήσει και τυχόν ποινικές ευθύνες σε όλα τα κυβερνητικά μέλη…
Και όχι μόνον. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι έξαλλος -και θα το πει- με την απόφαση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να μοιράσουν στα δύο τη δικογραφία και να παραπέμψουν μόνον τον Άκη για την περίοδο 1998-2002 αφήνοντας στο απυρόβλητο την περίοδο 2002-2009. Τι απαντούν τα κόμματα; Ότι το δεύτερο κομμάτι της δικογραφίας θα ερευνηθεί από την επιτροπή εξοπλισμών και πως μέχρι τον Ιούνιο θα αποφασιστεί αν θα παραπεμφθεί και εκείνη η περίοδος σε εξεταστική ή προκαταρκτική επιτροπή. «Η εντολή του Παπανδρέου είναι μία: Εάν υπάρξουν στοιχεία και έγγραφα που να αποδεικνύουν ενοχή σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν που θα ερευνήσει η επιτροπή, θα ερευνηθούν», δηλώνει ο πρόεδρος της προκαταρκτικής Μάρκος Μπόλαρης. Το «κατηγορητήριο» θα υποστηρίξουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι Μάρκος Μπόλαρης, Μαρία Μίχου και Γιώργος Χαραλαμπόπουλος. Από τη ΝΔ θα στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ οι Πάνος Καμμένος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αργύρης Ντινόπουλος. Όπως και να έχει, η επιτροπή έχει ένα δύσκολο έργο: Να αποδείξει τη ροή του μαύρου χρήματος, ούτως ώστε να παρακαμφθεί το εμπόδιο της παραγραφής. Καλείται, δηλαδή, να αποδείξει ότι υπήρξε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις, δηλαδή ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ώστε να παρακαμφθεί η παραγραφή.
Η υπερασπιστική γραμμή Τσοχατζόπουλου
Η υπερασπιστική γραμμή του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως επί της ουσίας της υπόθεσης. Τι θα υποστηρίξει ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής;
* Θα αποδώσει τις εις βάρος του κατηγορίες σε επιχείρηση εξόντωσης του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ». Εξ ου και η αυτοκριτική του, ότι κακώς «στήριξε τη νεοφιλελεύθερη στροφή της διακυβέρνησης Σημίτη».
* Θα επιχειρήσει να δείξει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου μαζί με τη ΝΔ θέλουν να προστατεύσουν εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων θυσιάζοντας τον ίδιο. 
* Ότι επί των ημερών του κατεβλήθη μόνο το 18% του τιμήματος, ενώ από το 2002 μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί το 62% του τιμήματος και έχουν εκτελεστεί όλα τα αντισταθμιστικά οφέλη. Θα υπονοήσει, δηλαδή, ότι οι μίζες έπεσαν αφού ο ίδιος είχε φύγει από το υπουργείο.
* Ότι αν ήθελαν οι διάδοχοί του θα μπορούσαν να έχουν καταγγείλει τη σύμβαση είτε με τις ποινικές ρήτρες είτε μέσω των εγγυητικών επιστολών που είχαν στα χέρια τους.
* Δεν θα διαψεύσει τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης που έχει, αλλά θα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο ίδιος πήρε μίζες.
* Ότι ο ίδιος, μπορεί να εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ την απευθείας ανάθεση προμήθειας των υποβρυχίων, αλλά προηγουμένως είχε εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, παρότι γνωρίζουμε ότι η θετική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού αφορούσε το δεκαετές σχέδιο της δομής του σώματος και την αγορά των νέων υποβρυχίων.
* Ότι η απόφαση ήταν πολιτική και ελήφθη ομόφωνα από δύο ΚΥΣΕΑ.
* Ότι αγόρασε πιο ακριβά τα συγκεκριμένα υποβρύχια από τα αντίστοιχα που αγόρασαν οι Τούρκοι επειδή στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα υπήρχε η δέσμευση για την παροχή τεχνογνωσίας στα ελληνικά ναυπηγεία. πηγή: http://www.makthes.gr/news/politics/72785/

Δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου, 2011


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.