Απάντηση του Επιτρόπου Verheugen στον Γιάννη Γκλαβάκη.
"Η Κομισιόν έχει προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδας υψηλού επιπέδου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων διατροφής". Αυτό απάντησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Verheugen και αρμόδιος Επίτροπος για τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γκλαβάκη. Η ομάδα αυτή θα λάβει υπόψη τόσο τις απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όσο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ που απορρέουν από τις διμερείς και πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες. Στόχος της ομάδας αυτής είναι να αντιμετωπίσει τα ακόλουθα θέματα:
• Την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε.
• Τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστική θέση και βιωσιμότητα του τομέα, περιλαμβανομένων μελλοντικών προκλήσεων και τάσεων που ενδεχομένως έχουν αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα.
• Τη διατύπωση μιας σειράς συγκεκριμένων συστάσεων ανά τομέα που θα απευθυνθούν στους διαμορφωτές πολιτικής σε κοινοτικό επίπεδο. Η τελική έκθεση θα υποβληθεί τον Απρίλιο του 2009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των εταιρειών που λειτουργούν στη βιομηχανία τροφίμων είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και οι οποίες απορροφούν το μεγαλύτερο τμήμα της αγροτικής παραγωγής. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία 2007 - 2013 το οποίο στοχεύει στην παροχή καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικά μέσα, στην στήριξη δραστηριοτήτων καινοτομίας και στη χρήση τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Περαιτέρω, ποσό ύψους 26,4 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής έχει διατεθεί στις ΜΜΕ για την ίδια περίοδο.
Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει ωστόσο, ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της μεταποιητικής βιομηχανίας τροφίμων δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των παραγωγών αγροτικών προϊόντων. Θα πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα όσον αφορά την εφαρμογή του ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με ειδική στοχοθέτηση σε πρακτικές και περιορισμούς που βλάπτουν τον αγροτικό τομέα, τη βελτίωση της διαφάνειας σε όλη την αλυσίδα προμήθειας τροφίμων και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, καθώς επίσης και των όρων για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας τροφίμων.
Δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου, 2009