Έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος σολομός για εμπορική διάθεση, και μάλιστα χωρίς ειδική σήμανση επί της συσκευασίας του.
Ο FDA έδωσε την έγκριση στο πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο για ανθρώπινηκατανάλωση με το σκεπτικό ότι είναι ασφαλές για τους καταναλωτές, ενώ θεωρεί περιττή την υποχρεωτική σήμανση, επειδή ο μεταλλαγμένος σολομός έχει ίδια θρεπτική αξία με τον φυσικό.
«Μετά από ενδελεχή μελέτη του θέματος και αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων καταλήξαμε ότι ο σολομός με την εμπορική ονομασία AquAdvantage Salmon πληρεί τις απαιτήσεις ασφάλειας και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς φόβο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του FDA.
Ωστόσο για λόγους ασφαλείας ο αμερικανικός ρυθμιστικός φορέας όρισε ότι η εκτροφή του μεταλλαγμένου σολομού να γίνεται σε δεξαμενές στην ξηρά και όχι σε θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες και μάλιστα όχι στις ΗΠΑ, αλλά σε μόνο δύο εγκαταστάσεις σε γειτονικές χώρες, στον Καναδά και στον Παναμά. Ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, επέβαλε ο διαγονιδιακός σολομός, που θα είναι μόνο θηλυκός, να είναι στείρος, ώστε να μην μπορεί να ζευγαρώσει με άλλα ψάρια «στην απίθανη περίπτωση που ξεφύγει».
Η γενετική τροποποίηση αφορά κυρίως δύο γονίδια, τα οποία επιτρέπουν στον σολομό να αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα, πράγμα που αποφέρει προφανή εξοικονόμηση δαπανών (π.χ. σε ιχθυοτροφές) και άλλα οικονομικά οφέλη για τους εκτροφείς. Ο σολομός φθάνει σε πλήρη ανάπτυξη σε 18 μήνες αντί σε τρία έτη.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας AquaBounty Technologies που έκανε την γενετική τροποποίηση στον σολομό είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση για έγκριση πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δρ Ρον Στότις δήλωσε ότι ο σολομός «αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού, καθώς φέρνει στους καταναλωτές υγιή και θρεπτική τροφή, με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, χωρίς να βλάπτει τους ωκεανούς και τα άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα».
Να σημειωθεί ότι, το 2014 περισσότεροι από 80 επιστήμονες είχαν ζητήσει με επιστολή τους από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει τον τροποποιημένο σολομό, επιχειρηματολογώντας ότι, εκτός από το ότι είναι ασφαλής για την υγεία, θα αποτελέσει μια απάντηση στην μη βιώσιμη υπεραλίευση των ωκεανών.
Πάντως, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς που τάσσονται κατά των μεταλλαγμένων επιμένουν πως οι καταναλωτές δεν θα προτιμήσουν το νέο προϊόν, ενώ άγνωστο είναι κατά πόσο τα καταστήματα θα θέλουν να πωλούν τον εν λόγω σολομό και, κυρίως, κατά πόσο οι καταναλωτές θα είναι πρόθυμοι να τον αγοράσουν. Παραμένει, επίσης, ααφές πόσο χρόνος θα χρειαστεί, ωσότου παραχθούν επαρκείς ποσότητες του συγκεκριμένου σολομού, ώστε να διατεθεί στην αγορά μαζικά. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η διαδικασία θα χρειαστεί μια διετία περίπου.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του FDA αναμένεται να ενθαρρύνει άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας να προχωρήσουν σε ανάλογες τροποποιήσεις ζώων και ψαριών. Είναι άγνωστο εξάλλου πώς θα αντιδράσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σε περίπτωση υποβολής ανάλογου αιτήματος από την αμερικανιή εταιρεία βιοτεχνολογίας.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου, 2015