Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων καθαριότητας στα σχολεία της χώρας
Στην ηθικά και πολιτικά ανεπίτρεπτη νέα σύμβαση εργασίας που πρόκειται να προωθήσει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και η Κυβέρνηση στις καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία της χώρας για υπογραφή, με κίνδυνο οι καθαρίστριες να χάσουν την μέχρι σήμερα πολύχρονη προϋπηρεσία τους στα δημόσια σχολεία και τα εργασιακά τους δικαιώματα που απορρέουν από σειρά συμβάσεων, αναφέρθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρα Τζάκρη σε ερώτηση της που κατέθεσε στη Βουλή.
Η βουλευτής τονίζει στην ερώτησή της ότι αντί η Κυβέρνηση να φροντίσει να αποκαταστήσει την άδικη σχέση εργασίας που η ίδια επέβαλε εξαναγκαστικά στις καθαρίστριες -δηλαδή τις συμβάσεις έργου- και να τις μονιμοποιήσει στα δημόσια σχολεία ως οφείλει κάθε ευνομούμενη και κοινωνικά υπεύθυνη Πολιτεία -όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει και η κ. Τζάκρη μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχεδιάζει, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων νομού Πέλλας και την Πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, να προωθήσει νέα σύμβαση εργασίας για τις καθαρίστριες που θα υπογράφεται μεταξύ των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε.) χωρίς να αναφέρεται πουθενά η εργαζόμενη.
Μέχρι σήμερα οι συμβάσεις εργασίας υπογράφονταν μεταξύ της εργαζόμενης που θεωρούνταν «εργολάβος» και της Σχολικής Επιτροπής, στην οποία μάλιστα ο Δήμος εκπροσωπούνταν μόλις με ένα μέλος, ενώ την ευθύνη είχε η Διεύθυνση της εκάστοτε σχολικής μονάδας.
Έχουν δημιουργηθεί λοιπόν δικαίως έντονοι φόβοι και ανησυχίες ότι η επιχειρούμενη αλλαγή στο μέχρι σήμερα καθεστώς συμβάσεων των καθαριστριών θα απεμπολήσει τα εργασιακά τους δικαιώματα σε σημείο που μπορούν να χάσουν την μέχρι σήμερα προϋπηρεσία χρόνων στα δημόσια σχολεία με σειρά 10μηνων συμβάσεων, ή ακόμη και την δουλειά τους.
Πολλά δε ερωτήματα δημιουργεί το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά δεν στάλθηκαν πίσω στα σχολεία αντίγραφα των συμβάσεων που υπέγραψαν οι καθαρίστριες τον Σεπτέμβρη με τον ΟΣΚ Α.Ε., με αποτέλεσμα να εκφράζονται εύλογα φόβοι ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις δεν είναι νομικά έγκυρες.
Σε αυτό συνηγορεί και ότι οι 6.500 καθαρίστριες σε όλη την χώρα παραμένουν απλήρωτες και ανασφάλιστες επί οκτώ μήνες, με εξαίρεση ελάχιστες εργαζόμενες που πληρώθηκαν κάποιους μήνες καθ' υπέρβαση από τους διευθυντές των σχολείων.
Η κ. Τζάκρη τονίζει στην ερώτησή της ότι είναι ντροπή για το κράτος μας οι 6.500 περίπου εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων να αμείβονται με 100-513 ευρώ τον μήνα για να καθαρίσουν μέχρι και 18 αίθουσες, μέχρι και 4.000 τ.μ., χωρίς δώρα και απασχόληση τους καλοκαιρινούς μήνες και με ωράριο εργασίας που συχνά ξεπερνά τις 10 ώρες ημερησίως και παρόλα αυτά να παραμένουν απλήρωτες και ανασφάλιστες για οκτώ μήνες.
Επίσης είναι ηθικά και πολιτικά ανεπίτρεπτο αυτές τις σκληρά εργαζόμενες και σε ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες να θέλει το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο οικονομικά, ασφαλιστικά, εργασιακά και ηθικά.
Η κ. Τζάκρη καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την μονιμοποίηση των 6.500 συμβασιούχων εργαζομένων καθαριότητας στα δημόσια σχολεία, την οριστική διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την πληρωμή των οκτάμηνων δεδουλευμένων αποδοχών τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη.-
Δημοσιεύτηκε στις 7 Μαΐου, 2009