Pellanet

Διευκρινήσεις για την παραχώρηση σχολικών χώρων

Με αφορμή παρερμηνείες και σε αρκετές περιπτώσεις εσφαλμένης εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά την παραχώρηση σχολικών χώρων, ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης ζήτησε διευκρινήσεις

από τη Διεύθυνση Σπουδών του Υπουργείο Παιδείας για το ισχύον νομικό πλαίσιο που αφορά τη δυνατότητα, τον τρόπο και την διαδικασία για την παραχώρηση σχολικών χώρων.

eggrafo

Έτσι σε συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Παιδείας, ενημερώθηκε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την παραχώρηση σχολικών χώρων (Ν3852/2010, άρθρο 94 δε συνδυασμό με το άρθρο 75 του ΚΔΚ τομέας ε΄) στις αρμοδιότητες των Δήμων και Κοινοτήτων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, «η αρμοδιότητα διάθεσης διδακτηρίου για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με τη σχολική επιτροπή».
Ακόμη διευκρινίστηκε ότι μετά το πέρας της σχολικής λειτουργίας και εφόσον δεν παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδος, σε συνεργασία με την σχολική επιτροπή, ο Δήμος πλέον είναι δυνατόν να παραχωρεί σχολικούς χώρους σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου. Επίσης διευκρινίστηκε ότι μετά την ισχύ του Ν 3852/2010 δεν ισχύει πλέον για το συγκεκριμένο θέμα ο Νόμος 1566/1985 (άρθρο 41 παρ. 3) και οι σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας Δ4/1171/19-12-1984, Δ4/804/16-12-1997 και Γ1/210/20-2-1998 και η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρθηκε στους Δήμους. Για τα παραπάνω η υπηρεσία απέστειλε στον βουλευτή σχετικό έγγραφο.
Μετά από αυτές τις διευκρινήσεις ανοίγεται ένα μεγάλο περιθώριο για την αξιοποίηση των σχολικών χώρων και ειδικά των αύλειων χώρων από τους Δήμους, από φορείς και την τοπική κοινωνία.

Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:58 - 28 Φεβρουαρίου 2026 – «Δεν έχω οξυγόνο» …ακόμη

16:29 - Συνελήφθησαν 3 άτομα στην Πέλλα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν ημεδαπό άνδρα

12:47 - Ένταξη του Έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Σκύδρας»

15:08 - Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πέλλας κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης

15:04 - Η Έδεσσα επενδύει στην αγροβιοποικιλότητα και τον βιώσιμο τουρισμό

14:57 - Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Στυλιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης – Θεσσαλονίκης

14:37 - 4η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “DeepTechValleys” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:32 - Με θετικό πρόσημο έκλεισε το διήμερο για την ομάδα βόλει ΠΑΣ  Ίκαρος Έδεσσας, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες στις τρεις αναμετρήσεις.

14:29 - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 2026

13:35 - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ