Το να φροντίσουμε το σώμα μας και τη διατροφή μας, δεν θα έπρεπε να είναι εξουθενωτικό και τα λαχανικά πρέπει πάντα να πρωταγωνιστούν σε αυτό. Τυχαίνει, όμως, πολλοί άνθρωποι να μην μπορούν να τα εντάξουν τόσο εύκολα στη διατροφή τους, παρ' όλο που πλέον όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη τους στον οργανισμό, τη σιλουέτα και τη γενικότερη υγεία.
Εξασφαλίστε ότι κάθε σας γεύμα θα περιλαμβάνει πρωτεΐνη, «καλούς» υδατάνθρακες και «καλά» λιπαρά από ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, ελαιόλαδο, ψάρια κ.λπ. και προσθέστε τους πράσινα -κι όχι μόνο- λαχανικά με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους.
Φτιάξτε πρωινό «πράσινο» smoothie
Πρωτεΐνη και λαχανικά σε ένα ποτήρι σίγουρα δεν ακούγεται καθόλου άσχημο κι όσο περισσότερο βάλετε τα smoothie στο διατροφικό σας πρόγραμμα, τόσο περισσότερο θα διευκολυνθείτε στην προσπάθειά σας για υγιεινή και «πράσινη» διατροφή. Μια καλή ιδέα είναι το smoothie με μπανάνα και σπανάκι , το οποίο σας παρέχει όλο το κάλιο της μπανάνας, το σίδηρο και τις βιταμίνες C και Ε από το σπανάκι και φτιάχνεται πανεύκολα. Για να το φτιάξετε κόψτε μια ώριμη μπανάνα στη μέση και βάλτε τη στο μπλέντερ μαζί με ένα φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα, δύο χούφτες πλυμένο σπανάκι και λίγο πάγο.
Δοκιμάστε νουντλς λαχανικών
Εκτός από τα άσπρα ζυμαρικά, που δεν έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία και αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, πειραματιστείτε με νουντλς λαχανικών και φτιάξτε τα δικά σας, καταναλώνοντάς τα με πρωτότυπους τρόπους πέραν της σαλάτας. Προμηθευτείτε το κατάλληλο peeler λαχανικών και φτιάξτε τα δικά σας νουντλς με αγγούρι, κολοκύθα, κολοκυθάκι ή άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας. Περιχύστε τα με σάλτσα ντομάτας, ωμούς ξηρούς καρπούς ή σπόρους, φρέσκα βότανα, όπως βασιλικό ή θυμάρι, μαύρα φασόλια, ρεβίθια, ντοματίνια, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μόλις φτιάξατε ένα υγιεινό βραδινό μέσα σε 20 λεπτά.
Εκμεταλλευτείτε τα φύλλα τους
Τα μεγάλα φύλλα λαχανικών, όπως π.χ. του μαρουλιού, του σέσκλου, του κατσαρού λάχανου κ.ά. μπορούν να σας χαρίσουν τη διατροφική τους αξία με έναν πολύ έξυπνο τρόπο: αντικαθιστώντας τις πίτες. Τι εννοούμε; Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε τάκος, μπουρίτο, σουβλάκι ή οτιδήποτε τυλιχτό, χρησιμοποιήστε τα φύλλα στη θέση της πίτας. Γεμίστε τα με φασόλια, σάλτσες, γουακαμόλε, χούμους και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας και πάρτε τη θρεπτική τους αξία, γλιτώνοντας και από τις έξτρα θερμίδες της ζύμης.
Φτιάξτε τσιπς λαχανικών
Αφιερώστε ένα λεπτό για να διαβάσετε τα συστατικά στα τσιπς και τα πατατάκια του σούπερ μάρκετ και σίγουρα θα καταλάβετε ότι ο σωστός διάδρομος για εσάς δεν είναι αυτός με τα πατατάκια, αλλά με τα λαχανικά. Μήπως, όμως, μπορείτε να τα έχετε και τα δύο, χωρίς τα βλαβερά συστατικά; Πάρτε μερικά κολοκυθάκια, κόψτε τα σε μικρές, λεπτές φέτες, περιχύστε τα με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και όποιο άλλο μπαχαρικό σας αρέσει (π.χ. πάπρικα ή σκόνη τσίλι για πιο καυτερό) και ψήστε τα στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια. Βγάλτε τα από το φούρνο και απολαύστε τα είτε σκέτα ή με το αγαπημένο σας ντιπ.
Αξιοποιήστε τα υπολείμματα
Οι περισσότεροι ξέρετε το συναίσθημα του να έρχεστε από τη δουλειά, κουρασμένοι και να μην έχει τίποτα το ψυγείο, εκτός από ρύζι που έχει περισσέψει και μερικά λαχανικά. Βάλτε τα λαχανικά σας σε λαδόκολα με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήστε τα στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180. Έπειτα αναμείξτε τα με το φαγητό που σας έχει περισσέψει (ρύζι, κρέας, μακαρόνια κ.ο.κ.), προσθέστε λίγη πιπεριά, μυρωδικά, περιχύστε λίγο χυμό λεμόνι και απολαύστε!
Πηγή: clickatlife.gr
Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου, 2016