Ασφαλιστικό, δημόσια διοίκηση και ΕΣΡ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, κατά την πρώτη τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση σε σχέση με το ΔΝΤ και να διαλέξει πλευρά στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό.
Επίσης, του ζήτησε να συμβάλει ώστε ξεμπλοκαριστεί το ζήτημα με τη συγκρότηση του ΕΣΡ, να εκλεγεί το νέο συμβούλιο, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότητησης των καναλιών.
«Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ.
Επίσης, τον κάλεσε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό, αλλά η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του δημοσίου.
Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες οι δύο άνδρες συνομίλησαν στον ενικό.
«Η εκλογή σου κλείνει και έναν ηλικιακό κύκλο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα και ταυτόχρονα μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου, όταν ο ίδιος ήταν στη θέση που σήμερα βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης.
Δεσμεύτηκε πως σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα.
«Ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει σε ειλικρινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη διαφωνία που έχουν οι δύο πλευρές σε πολλά ζητήματα και αναγνώρισε ότι η διαφωνία θα παραμείνει.
Ωστόσο, ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, ζητώντας αυξημένη πλειοψηφία.
Η συνάντηση ολοκλήρώθηκε στις 16:30 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Η πολιτική μονομαχία των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη που μόλις ξεκίνησε αναμένεται στην πορεία να είναι ιδιαίτερα σκληρή και να λάβει το χαρακτήρα "ένας εναντίον ενός". Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πανέτοιμος για τη μετωπική του σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό, αλλά και καθημερινό στενό, πολιτικό μαρκάρισμα.
Η σημερινή τους πρώτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πρώτη και αναγνωριστική αλλά και ταυτόχρονα θα αναδείξει σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο που θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.
Οι δυο πολιτικοί έχουν τεράστιες διαφορές και ο κ. Μητσοτάκης έχει φροντίσει πολλές φορές έως τώρα, αν και λίγες ημέρες στην ηγεσία της ΝΔ, να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με τον κ. Τσίπρα.
Η ΝΔ σταδιακά με τις αλλαγές που προωθούνται περνάει στην επόμενη φάση της _ ήδη χθες ορίστηκαν οι δυο αντιπρόεδροί της, ο Κωστής Χατζηδάκης (υπεύθυνος προγράμματος) και ο ´Αδωνις Γεωργιάδης (υπεύθυνος για την ΚΟ και την παρουσία της ΝΔ στη Βουλή)_ και ετοιμάζεται για μετωπική σε όλα τα επίπεδα.
Ήδη, πριν από τη συνάντηση των κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, η ΝΔ έθεσε σειρά ενστάσεων για το ΕΣΡ και το ρόλο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο συγκεκριμένο ζήτημα και στο επίμαχο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Η επιλογή να οδηγηθούν τα πράγματα σε προσωπική αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα δεν είναι τυχαία. Τα πολιτικά δεδομένα και τα πρώτα επικοινωνιακά ευρήματα, μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας, οδηγούν στην πρόβλεψη από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ότι το πολιτικό ιμπέριουμ που είχε μέχρι πρότινος ο κ. Τσίπρας βαίνει προς ανατροπή. Γι' αυτό λένε πρέπει και η ΝΔ γρήγορα να εμπεδώσει το αίσθημα στην κοινωνία πως έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης που είναι στη λογική "σκληρό ροκ" έναντι της κυβέρνησης και δεν είναι διατεθειμένος να παράσχει συναίνεση (πχ θα καταψηφίσει το ασφαλι στικό) παρά μόνο στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, προχωρά στην ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του σχεδίου του με τις αλλαγές στο κόμμα. Για να γίνει πιο σαφές, αλλάζει ριζικά τα πρόσωπα, τους ρόλους και το περιεχόμενο της πολιτικής του, πεπεισμένος ότι για να ξαναφέρει τη ΝΔ στην εξουσία πρέπει να την αλλάξει.
Το δεύτερο μέρος του σχεδίου αφορά την αντιστοίχηση των δυνάμεων της νέας ΝΔ με προνομιακό τρόπο έναντι των αντίστοιχων κοινωνικών, ενώ ο βασικός στόχος του είναι ακυρώσει τα βασικά στοιχεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των προσώπων της συμπεριλαμβανομένων.
Μητσοτάκης: Προσβλέπω σε εποικοδομητικό διάλογο με τον πρωθυπουργό
«Προσβλέπω σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα πριν από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.
Πηγή: tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου, 2016