Pellanet

Planet X: Ανακαλύφθηκε ο 9ος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος – Ο νέος γείτονας της Γης [εικόνες]

Σχεδόν ενάμιση αιώνα από την τελευταία ανακάλυψη πλανήτη εντός του Ηλιακού μας συστήματος, οι επιστήμονες απέδειξαν την ύπαρξη ενός νέου «γείτονα» της Γης. Του μακρινού και παγωμένου, Planet X.

Εως και το 1781, γνωρίζαμε μόλις 6 πλανήτες εντός του Ηλιακού μας συστήματος. Εκείνη την χρονιά, ανακαλύφθηκε ο Ουρανός από τον Ουίλιαμ Χέρσελ. Οι επιστήμονες της τότε εποχής παρατήρησαν όμως κάποια παράξενα χαρακτηριστικά στην τροχιά του νέου πλανήτη. Αυτό οδήγησε στην υπόθεση της ύπαρξης ενός άλλου πλανήτη. Μετά από 65 χρόνια, με χρήση πιο εξελιγμένων τηλεσκοπίων, ο Ποσειδώνας γινόταν ο 8ος κάτοικος του Ηλιακού συστήματος.

Εκτοτε, υπάρχουν θεωρίες που υποστήριζαν πως ο Ποσειδώνας δεν είναι ο τελευταίος από τους πλανήτες που μοιράζονται το ίδιο άστρο με την Γη. Οι επιστήμονες ονόμασαν τον υποτιθέμενο, άγνωστο πλανήτη ως «Planet X». Σήμερα, έχουμε ισχυρές ενδείξεις πως ο Planet X υπάρχει στα αλήθεια.

Μελετώντας τις τροχιές έξι μικρότερων σωμάτων του Ηλιακού συστήματος, οι ερευνητές Konstantin Batygin και Mike Brown του Caltech κατέληξαν σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα. Τα έξι σώματα συγκλίνουν προς τον Ηλιο δημιουργώντας έναν μοναδικό σχηματισμό. Η πιθανότητα αυτό να έχει προκύψει από σύμπτωση είναι μόλις 1/15.000. Φαντάζει λοιπόν πολύ πιο λογικό ο, άγνωστος ακόμα, πλανήτης Χ να διαμόρφωσε αυτήν την ιδιόμορφη τροχιά.

Μάλιστα, ο Mike Brown ήταν αυτός που πριν έντεκα χρόνια ανακάλυψε την Εριδα, ένα ουράνιο αντικείμενο στο μέγεθος του Πλούτωνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Πλούτωνας να αφαιρεθεί από το... κλαμπ των πλανητών. Περίπου μια δεκαετία μετά, ο ίδιος επιστήμονας βρήκε τον, πολύ μεγαλύτερο, αντικαταστάτη του.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι δύο επιστήμονες υπολόγισαν πως ο καινούργιος «συγκάτοικος» μας έχει μέγεθος σχεδόν όμοιο με του Ποσειδώνα, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Στην ίδια έρευνα, υποστηρίζεται πως ο Planet X περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο με μια τεράστια και πολύ ελλειπτική τροχιά, που κάνει 15.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αυτό μάλιστα εξηγεί και τον λόγο που ως σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί από κάποιο τηλεσκόπιο.

Φυσικά μέχρι να βρεθούν απτές αποδείξεις της ύπραρξης του 9ου πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος, η θεωρία αυτή θα παραμένει στον... αέρα. Ωστόσο οι αστρονόμοι είναι σίγουροι πως θα επιβεβαιωθεί. Για αυτό το λόγο ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο, το Subaru στην Χαβάη, έχει στρέψει τον φακό του στον ουρανό, ψάχνοντας να «επισημοποιήσει» τον επόμενο κάτοικο του Ηλιακού μας συστήματος. Αυτό υπολογίζεται πως μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα έχει συμβεί.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο έργο των δύο επιστημόνων πολύ συχνά αναφέρεται το όνομα του Ελληνα καθηγητή Κλεομένη Τσιγάνη, επίκουρου στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ο κ. Τσιγάνης, που έχει εστιάσει το ερευνητικό του έργο στην μελέτη της εξέλιξης του Ηλιακού συστήματος, παρείχε σημαντικές πληροφορίες που βοήθησαν την έρευνα των Batygin και Brown.

" frameborder="0" allowfullscreen>

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

16:35 - Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο του Champions League!

16:27 - Όλυμπος: Εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ομόφωνη η απόφαση Ο Όλυμπος αναγνωρίστηκε ως φυσικό και πολιτιστικό αγαθό εξέχουσας οικουμενικής αξίας για την ανθρωπότητα

16:18 - ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

16:15 - Εργασίες συντήρησης οδοφωτισμού στην Ενωτική Οδό Σίνδου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

11:36 - Λάκης Βασιλειάδης, Συνέντευξη PellaFm 103,3 για το Μουσείο της Πέλλας, Λουτρά Πόζαρ και Χιονοδρομικό

18:09 - Αυτό το καλοκαίρι δίνουμε ραντεβού στο πιο όμορφο θερινό σινεμά της Ελλάδας!

18:05 - ΣΔΕ Γιαννιτσών, Ανοικτή εκδήλωση Διάχυσης αποτελεσμάτων κινητικοτήτων Erasmus+

18:01 - Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλμωπίας και του Δήμου Γιαγκόντινα – Νέα προοπτική για την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη

17:59 - Όταν ο Καμπανέλλης συνάντησε τον Μίκη : Μουσικοθεατρική παράσταση στον πεζόδρομο Γιαννιτσών!

13:14 - Ο Δημήτρης Τουτζάρης, από τη Farmer Secret στον PellaFm 103.3