Pellanet

Μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης στη μάχη κατά του καρκίνου

Ένα μηχάνημα με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ίσως να ανακαλύψει κρυφές μέχρι σήμερα σχέσεις ανάμεσα σε περιστατικά καρκίνου, οι οποίες έχουν ξεφύγει από τους γιατρούς.

Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα που για πρώτη φορά έχουν βάλει σε εφαρμογή ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης, οι οποίοι τροφοδοτούν ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης με εκατοντάδες χιλιάδες κλινικές σημειώσεις και άλλα στοιχεία πάνω σε πραγματικά περιστατικά ασθενών (συμπτώματα, αιμοληψίες, βιοψίες, «κοκτέιλ» χημειοθεραπειών, παρατηρήσεις γιατρών κ.α.).

Το πρόγραμμα εκπαιδεύεται σταδιακά να διαβάζει αυτόν τον τεράστιο όγκο ιατρικών δεδομένων και να προσπαθεί να βρει ομοιότητες ανάμεσα σε περιστατικά, που εκ πρώτης όψεως φαίνονται άσχετα μεταξύ τους.

«Ψάχνουμε μέσα σε όλα αυτά τα δεδομένα, μήπως βρούμε κάτι ενδιαφέρον», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Γκούναρ Ρετς, ο οποίος έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το New Scientist.

Στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν υπολογιστικά μοντέλα, που θα αναλύουν την πορεία της ασθένειας κάθε ασθενούς, τη σχέση της πάθησής του με άλλους ασθενείς και την πιθανή εξέλιξή της στο μέλλον. «Αν έχουμε κάτι τέτοιο στη διάθεσή μας, θα μπορούμε να εξετάσουμε με ποιό τρόπο θα θεραπεύσουμε καλύτερα τον συγκεκριμένο ασθενή», ανέφερε ο Ρετς.

Μέχρι στιγμής, ο αλγόριθμος των ερευνητών έχει διαβάσει ανώνυμες ιατρικές σημειώσεις και άλλα δεδομένα για περίπου 200.000 καρκινοπαθείς. Οι γιατροί, μεταξύ άλλων, ελπίζουν να φέρουν στο φως περιπτώσεις καρκίνου με κοινό γενετικό υπόβαθρο, «ποντάροντας» στο ότι -παρά την άγνοια ασθενών και γιατρών- η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης θα διακρίνει κρυφές ομοιότητες στα ιατρικά ιστορικά.

Παράλληλα, άλλα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύονται να κάνουν ιατρικές διαγνώσεις, μετά από αξιολόγηση ακτινογραφιών, μαγνητικών τομογραφών και άλλων εξετάσεων. Όπως τόνισε ο Ρετς, «ο ανθρώπινος νους -και του γιατρού- είναι περιορισμένος, συνεπώς προκύπτει η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τη στατιστική και την επιστήμη των υπολογιστών».

Δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου, 2016


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:46 - Α. Τζιτζικώστας στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών: «Θα είμαι για πάντα αφοσιωμένος στο κοινό μας όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της»

14:44 - ΚΑΠΗ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΒΑΖΑΑΡ

14:42 - ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΄΄ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ΄΄

14:41 - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

18:12 - Παράδοση δωροεπιταγών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο «Παναγία η Ελεούσα» από τον Δήμο Πέλλας

18:10 - Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, τυποποίηση και διακίνηση νοθευμένων ελαίων σε περιοχή της Ημαθίας

18:07 - Νέα πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης στους Νέους Πόρους αύριο Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

18:05 - Φωταγώγηση της Βουλής των Ελλήνων για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

18:04 - Εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024

18:01 - Δεύτερη δωρεά στην Πυροσβεστική από την Αντικρίση