Άρθρο του Χρήστου Δημητριάδη
Χρειαζόμαστε ένα καλύτερο Κράτος!
Από τις αρχές του 90΄τότε που την διακυβέρνηση της Χώρας είχε αναλάβει ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης, το κύριο ερώτημα το οποίο κυριαρχεί μέχρι σήμερα είναι αν θέλουμε ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο Κράτος. Οι μεν της δεξιάς υποστήριζαν χωρίς επιτυχία (Κ. Καραμανλής, Α. Σαμαράς) το μικρό Κράτος, οι δεν της κεντροαριστεράς ένα μεγάλο Κράτος όπως και τα κατάφεραν (Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Α. Τσίπρας). Στο ερώτημα αυτό οι πολίτες που αναπροσδιορίζονται στον χώρο του κέντρου σαφώς απαντούν ότι χρειαζόμαστε ένα καλύτερο Κράτος. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος θα πρέπει η πυραμίδα να διατηρήσει το σχήμα της αλλά σαφώς να έχει μικρότερες διαστάσεις. Χρειάζεται επομένως οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και σαφώς να διαθέτουν αντικείμενο. Οι τομείς στο δημόσιο να περιορίζονται στους απολύτως απαραίτητους. Να συρρικνωθούν σε μεγάλο βαθμό τα στελέχη που επιδιώκουν, καταλαμβάνουν και εναλλάσσονται στα αξιώματα αυτής της Χώρας. Μείωση και μάλιστα αν είναι δυνατόν και με Συνταγματικό χαρακτήρα θα πρέπει να έχουμε και στα Υπουργεία τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει τραβήξει από τα μαλλιά. Θα πρότεινα 14 Υπουργεία: Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών δημόσιας διοίκησης διοικητικής μεταρρύθμισης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Παιδείας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, Απασχόλησης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταφορών με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Πολιτισμού-Τουρισμού και Επικρατείας.
Από ένας Υφυπουργός σε κάθε Υπουργείο και ένας Κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύνολο Κυβέρνησης είκοσι εννιά. Άμεση μείωση του αριθμού των γενικών γραμματειών και κατάργηση όλων των ειδικών. Ένας και μόνο γενικός γραμματέας σε κάθε Υπουργείο ένας στην Κυβέρνηση. Ο Γενικός γραμματέας θα διαθέτει τα εφόδια και την πολιτική αίσθηση καθώς θα έχει από κάτω του τους γενικούς διευθυντές που θα είναι υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατάργηση του αποτυχημένου θεσμού των γενικών γραμματέων στους Δήμους και στις περιφέρειες.
Το Κράτος σήμερα χρειάζεται στους παρακάτω τομείς: Έσοδα και Δαπάνες, Υγεία, παιδεία, χωροταξία, έργα υποδομών, Άμυνα, δημόσια τάξη, Εξωτερικά θέματα και στους ΟΤΑ.
Άμεση παρέμβαση και στην αυτοδιοίκηση καθώς το σχέδιο Καλλικράτης είναι αποτυχημένο και χαρακτηρίζεται πλέον ως ποδογράφημα. Έδωσε αρμοδιότητα στους ΟΤΑ χωρίς πόρους ενώ δεν τους ενίσχυσε με κονδύλια. Προτείνω μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ πως διαχείριση και είσπραξη από τους ΟΤΑ ώστε να έχουν και την ευθύνη κατανομής των χρημάτων των πολιτών. Πλέον ο Δημότης θα ζητά «τα ρέστα» από τους τοπικούς άρχοντες για το που πάνε τα χρήματα του όπως γίνεται με τις κεντρικές Κυβερνήσεις. Περεταίρω μείωση των Δήμων σε Μητροπολιτική λογική κυρίως στα αστικά κέντρα και ενίσχυση του αυτόνομου θεσμού των διευρυμένων Κοινοτήτων με μίνιμουμ προϋπολογισμού για τα άμεσα έξοδα τους. Οι Κοινότητες να δημοσιεύουν τις δράσεις τους στην Διαύγεια. Μονοψήφιος αριθμός Περιφερειών με την κατάργηση των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, των περιφερειακών συμβουλίων και θεσμοθέτηση αναπληρωτή αντιπεριφερειάρχη σε κάθε νομό.
Πρέπει όλοι μαζί να τολμήσουμε τις αλλαγές. Να πάρουμε το ρίσκο της αλλαγής. Αν δεν αλλάξουμε πρώτοι εμείς τότε είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι συνθήκες. Στο χέρι των πολιτών είναι να αναδείξουν εκείνες τις μονάδες οι οποίες θα φέρουν δραστικές μεταρρυθμίσεις τόσο στο Κράτος όσο και στο φορολογικό σύστημα το οποίο έχει άμεση ανάγκη για μείωση της φορολογίας και συγχρόνως αύξηση των προστίμων ώστε να συρρικνωθεί η εισφοροδιαφυγή.
Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου, 2016