Ο δήμος Γιαννιτσών και τα Αντιστασιακά Σωματεία, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής και μνήμης, την Κυριακή το πρωί 22 Νοεμβρίου 2009 στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στο πάρκο του Πολύκεντρου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε αναφορά στο ιστορικό της ημέρας από τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής πολιτικής και οικισμών του δήμου Γιαννιτσών κ. Τσαπαρίδη Γεωργίου.
Στην ομιλία του ο κ. Τσαπαρίδης αναφέρθηκε στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων λέγοντας ότι «Από τους πρώτους κιόλας μήνες της τριπλής κατοχής Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων οι σκλαβωμένοι Έλληνες ιδρύουν αντιστασιακές οργανώσεις. Τότε αρχίζουν τα δεινά, σε μια χώρα που …οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες… σε μια χώρα μικρή που αντιστάθηκε σε δυο υπερδυνάμεις της εποχής εκείνης»
Όπως ανέφερε «οι οργανώσεις μικρές ή μεγάλες προσέφεραν υπηρεσίες ενάντια στο ναζισμό - φασισμό και φούντωσε η αντίσταση του λαού με την κορυφαία αντιστασιακή πράξη της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου 1942. Είναι μια πράξη ηρωισμού που καταγράφεται στη μνήμη του λαού μας. Η αντιστασιακή δράση στο β΄ παγκόσμιο πόλεμο είναι σημαντική συμβολή των λαών στη νίκη τους ενάντια στο φασισμό και ενώνει τους λαούς της Ευρώπης σε κοινό αγώνα, αφήνοντας στην άκρη εθνικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαφορές. Οι λαοί αγωνίζονται για τη Δημοκρατία, την Κοινωνική συνοχή και την Ειρηνική συνύπαρξη».
Στη συνέχεια ανέφερε όλες τις Αντιστασιακές Οργανώσεις που ιδρύθηκαν και έδρασαν την περίοδο 1940 – 44 τονίζοντας ότι η πληθώρα των αντιστασιακών οργανώσεων δηλώνει την ξεκάθαρη θέληση του ελληνικού λαού για τον αγώνα της λευτεριάς και όχι μόνο, παρότι κάποιες από αυτές στην πορεία άλλαξαν στόχο και συνεργάστηκαν με τον κατακτητή.
Παρουσίασε με χρονολογική σειρά τις κορυφαίες πράξεις της Αντίστασης κατά του Φασισμού – Ναζισμού σημειώνοντας παράλληλα και τη συνεισφορά της στην ανύψωση του εθνικού φρονήματος, στη συλλογή και αποστολή πληροφοριών στο στρατηγείο των συμμάχων της Μέσης Ανατολής κα.
Καταλήγοντας ο ομιλητής τόνισε ότι το έπος της Πίνδου είχε ως συνέχεια την Εθνική Αντίσταση που μαζί αποτελούν τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας.
«Η αντίσταση θυμίζει ένα δεύτερο 21΄ με άλλη εξωτερική εμφάνιση αλλά με ίδια ουσία. Με την ίδια ιδέα για τη λευτεριά και αγάπη προς την πατρίδα».
Αναφωνώντας «Ζήτω η Εθνική Αντίσταση» ο κ. Τσαπαρίδης συμπλήρωσε με νόημα ότι: «Σήμερα έχει πρωταρχική σημασία να δούμε, να μελετήσουμε και εμβαθύνουμε στο νόημα αυτού του τιτάνιου αγώνα. Σήμερα πρέπει να διαφυλάξουμε την εθνική μας ολότητα την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία ως κόρη οφθαλμού».
Σύντομη ομιλία πραγματοποίησε και ο εκπρόσωπος των αντιστασιακών Οργανώσεων του δήμου κ Νικόλαος Σκορδής στη διάρκεια της οποίας ανέδειξε το μεγαλείο ψυχής, πατριωτισμού και ηρωισμού των αντιστασιακών παραπέμποντας στην ιστορική ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και σε άλλες μεγάλες στιγμές αυτού του καθοριστικού αγώνα, για την έκβαση του πολέμου στη βόρειο Αφρική αλλά και για την λευτεριά της πατρίδος μας.
Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τις Αρχές του τόπου, Αντιστασιακές Οργανώσεις και Συλλόγους του δήμου.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση στο Τουριστικό περίπτερο «Φιλίππειο»
Γραφείο τύπου Δήμου Γιαννιτσών
Δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου, 2009