Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Πέλλας συναντήθηκε με τον Νομάρχη Πέλλας, Μιχάλη Καραμάνη, στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών παρουσίασαν στον κύριο Νομάρχη τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και τα αιτήματά τους τα οποία αναφέρονται σε ψήφισμα προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μεταξύ των αιτημάτων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο συνυπογράφεται και από τους αγρότες του Νομού Ημαθίας, αναφέρονται:
Η άμεση πληρωμή από τις βιομηχανίες των εμπορεύσιμων συμπύρηνων εσοδείας 2008 και 2009.
Η άμεση πληρωμή των αδιάθετων ποσοτήτων των συμπύρηνων ροδακίνων από τον κρατικό μηχανισμό μέσω ΕΛΓΑ.
Η στήριξη του συμπύρηνου ροδακίνου με εγγυημένη τιμή πλέον των 0,35 ευρώ ανά κιλό που θα πρέπει να θεωρηθεί εθνικό προϊόν αφού το 64% της παγκόσμιας παραγωγής κομπόστας παράγεται στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.
Η κατ' εξαίρεση αναγγελία αποζημίωσης και πληρωμής από τον ΕΛΓΑ για τη μειωμένη παραγωγή σπαραγγιού, αχλαδιού, μήλου, ακτινιδίου και κερασιού εσοδείας 2009.
Η στήριξη του χαμένου έως ανύπαρκτου πλέον εισοδήματος του αγροτικού πληθυσμού.
Η δρομολόγηση με κρατική μέριμνα μελέτης για την ίδρυση ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης και Διακίνησης των Αγροτικών Προϊόντων.
Ο κ. Νομάρχης εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του προς τα δίκαια αιτήματα των αγροτών του νομού μας και των αγροτών του όμορου Νομού Ημαθίας και προώθησε με επιστολή του το κοινό ψήφισμα προς την αρμόδια Υπουργό κα. Αικατερίνη Μπατζέλη και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μιχάλη Καρχιμάκη.
Ο κ. Νομάρχης στο τέλος της συνάντησης δήλωσε σχετικά: «Συμπαρίσταμαι στα δίκαια αιτήματα των αγροτών του νομού μας και του όμορου Νομού Ημαθίας. Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας και η οικονομική δυσπραγία των αγροτών επηρεάζει ολόκληρη την τοπική αγορά. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, μέσα από τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των αγροτικών υποδομών που υλοποιεί, προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για την αγροτική παραγωγή του νομού. Στην προσπάθεια αυτή απαιτείται η συμπαράσταση της πολιτείας. Το κράτος εισπράττει πολύτιμο συνάλλαγμα από τα οπωρολαχανικά που παράγονται στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας και εξάγονται κάθε χρόνο σε πολλές διεθνείς αγορές. Οι αγρότες δικαιούνται μία δίκαιη ανταμοιβή για τον κόπο τους και τη συμβολή τους στην εθνική οικονομία. Βοηθείστε μας να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο».
Από το Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου που αφορούν τους αγρότες:
Ανάρτηση προσωρινών καταστάσεων πληρωμής δικαιούχων του Μέτρου 3.13 για το έτος εφαρμογής 2008
Ανακοινώνεται ότι τη Δευτέρα 23-11-2009 αναρτήθηκε στα Γραφεία της Δνσης Γεωργίας Έδεσσας (2ος όροφος, Διοικητήριο, Έδεσσα), προσωρινή κατάσταση πληρωμής (πρώτη παρτίδα) των δικαιούχων του μέτρου 3.13 για το έτος εφαρμογής 2008. Οι ίδιες καταστάσεις απεστάλησαν προς ανάρτηση και στο Δήμο Αριδαίας.
Επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε προσφυγές επί των αποτελεσμάτων θα πρέπει να κατατεθούν στο Τμήμα Βιολογικής Καλλιέργειας & Πιστοποίησης της Δνσης Γεωργίας Έδεσσας (Διοικητήριο, Έδεσσα, 2ος όροφος, γραφείο 210) εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης.
«Αποφάσεις έγκρισης πράξης – σύμβασης Νέων Γεωργών του Μέτρου 112 του Π.Α.Α.».
Εστάλησαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι πρώτες 45 αποφάσεις των εν δυνάμει δικαιούχων Νέων Γεωργών της περιοχής ευθύνης της Υπηρεσίας μας.
Ο κατάλογος των ονομάτων θα αναρτηθεί άμεσα στα Γραφεία της Διεύθυνσης Γεωργίας Έδεσσας και στα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης της Υπηρεσίας μας στη Σκύδρα και την Αριδαία.
Οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα προσέρχονται στο αρμόδιο Γραφείο Νέων Γεωργών της Υπηρεσίας μας προκειμένου να υπογράψουν την αποδοχή της απόφασης έγκρισης πράξης – σύμβασης. Μαζί τους θα πρέπει απαραίτητα να έχουν:
1. την Αστυνομική τους Ταυτότητα
2. φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου της τράπεζας που δήλωσαν, όπου θα φαίνεται ότι είναι ή μοναδικός δικαιούχος ή ότι το όνομά τους είναι πρώτο στη σειρά των συνδικαιούχων.
Μη υπογραφή της απόφασης θα σημαίνει ότι ο δικαιούχος εκπίπτει του Προγράμματος.
Οι εν δυνάμει δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν προσφυγή κατά της απόφασης εντός 20 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία υπογραφής – επίδοσης της απόφασης.
Δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου, 2009