Pellanet

48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ημέρες φεστιβάλ διανύει η Θεσσαλονίκη έως την επόμενη Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον κινηματογράφο «Ολύμπιον». Παρόντες στην τελετή ήταν πολλοί βουλευτές, ξένοι σκηνοθέτες που μετέχουν με ταινίες τους στη φετινή διοργάνωση, καθώς και ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
Στη δεκαήμερη διάρκεια του 48ου Φεστιβάλ θα προβληθούν περισσότερες από 250 ταινίες από την πρόσφατη εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική παραγωγή, ενώ με σειρά αφιερωμάτων, τιμητικών εκδηλώσεων και ειδικών προβολών θα τιμηθούν πρόσωπα και τάσεις του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου (αφιερώματα στον Γουίλιαμ Κλάιν, τον Τζών Σέιλς, το Νέο Ισπανικό κινηματογράφο, τον Ελληνα σκηνοθέτη Νίκο Νικολαίδη). Τα εισιτήρια για κάθε προβολή στοιχίζουν πέντε ευρώ. Οι προβολές του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται στις δύο αίθουσες του κινηματογράφου Ολύμπιον, το Λιμάνι, το αρχαιολογικό μουσείο, σε δυο αίθουσες του πολυκινηματογράφου «Πλατεία» και το Τελλόγλειο Ιδρυμα τεχνών.
Ο διάσημος ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς έδωσε διάλεξη με την ιδιότητα του ως παραγωγός και θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Τμήματος του Φεστιβάλ είναι ο Τσέχος σκηνοθέτης Γίρι Μένσελ. Τα βραβεία της επταμελούς Διεθνούς Eπιτροπής -ο Χρυσός και ο Αργυρός Aλέξανδρος (βραβεία καλύτερης ταινίας, που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα 37.000 και 22.000 ευρώ), βραβείο σκηνοθεσίας, βραβείο σεναρίου, βραβείο ανδρικής ερμηνείας, βραβείο γυναικείας ερμηνείας, βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος- θα απονεμηθούν το βράδυ της Κυριακής 25 Νοεμβρίου, κατά την τελετή λήξης του διεθνούς Φεστιβάλ.
Το κόστος του Φεστιβάλ υπολογίζεται περί τα τρία εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το ένα εκατομμύριο θα προέρχεται από χορηγίες και τα υπόλοιπα από το υπουργείο Πολιτισμού.
Εντωμεταξύ, δεν έλλειψαν και τα παρατράγουδα, όταν ομάδα πρώην συμβασιούχων εργαζομένων του Φεστιβάλ (των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε) πέταξαν από τον εξώστη φύλλα χαρτιού με κείμενο διαμαρτυρίας. Επίσης, από τις 23 Νοεμβρίου ως και τις 3 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα «ταξιδέψει» σε δέκα πόλεις της χώρας στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του. Προβολές ταινιών του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καστοριά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

Δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου, 2007


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

19:13 - Το πρώτο Puppy Yoga έρχεται στην Χαλκιδική!

19:10 - Επίσκεψη αυστραλών τουριστικών δημοσιογράφων στην Πέλλα

18:56 - Βάζουμε τα μπάζα στη θέση τους – Προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές

13:39 - Συνέντευξη Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη στον Pella FM 103,3

14:44 - Κάλεσμα προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες

14:23 - Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός Μουσική εγκατάσταση Πόλεμος και «Ειρήνη;» 5, 6 Αυγούστου 2026 | Αρχαία Έδεσσα, Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου

14:19 - Τοποθέτηση Λάκη Βασιλειάδη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: «Σε τέτοιες κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες υπάρχει μόνο η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές»

16:35 - Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο του Champions League!

16:27 - Όλυμπος: Εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ομόφωνη η απόφαση Ο Όλυμπος αναγνωρίστηκε ως φυσικό και πολιτιστικό αγαθό εξέχουσας οικουμενικής αξίας για την ανθρωπότητα

16:18 - ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ