Ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση :
«Τις απατηλές εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, φαίνεται δυστυχώς πως υιοθετεί και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφού κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Κρήτη επιχείρησε να πείσει τους Έλληνες αγρότες πως αποτελεί επίτευγμα της δικής του κυβέρνησης η έναρξη της υποτιθέμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Προσπαθώντας να οικειοποιηθεί, όπως άλλωστε καθημερινά κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις κατευθύνσεις και αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, το δήθεν νέο μοντέλο του πρωθυπουργού δεν είναι τίποτα άλλο από :
* Τα 20 δις ευρώ από τον Α’ και Β’ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ για άμεσες ενισχύσεις και διαρθρωτικά προγράμματα, που διασφάλισε μετά από επίπονες προσπάθειες η προηγούμενη κυβέρνηση.
* Τα ίδια ακριβώς μέτρα και δράσεις με τον ίδιο και απαράλλακτο προϋπολογισμό του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που εμείς υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, διασφαλίζοντας κοινοτικούς πόρους 6 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2020 για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας (μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, βιολογική γεωργία–κτηνοτροφία, leader, νέοι αγρότες, εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, σχέδια βελτίωσης, μικρά και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα κ.α.), τα οποία δυστυχώς, εδώ και δυο χρόνια λιμνάζουν αναξιοποίητα στα συρτάρια των ευρωπαϊκών Ταμείων, ενώ θα μπορούσαν να είχαν ήδη αρχίσει να βάζουν σε νέα δυναμική τροχιά τον αγροτικό τομέα και συνολικά την εθνική μας οικονομία.
* Την καταβολή των ανειλημμένων υποχρεώσεων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007– 2013 – πάνω από 900 εκ ευρώ - που με υπαιτιότητά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφαιρούνται εις βάρος της καινούργιας 2014-2020, λόγω των παλινωδιών και της απαράδεκτης αδιαφορίας που επέδειξε στη διάρκεια του 2015.
* Την εξομάλυνση, μείωση και μηδενισμό τελικά των κοινοτικών προστίμων, από το 2014 και μετά, που η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε εκπονώντας ένα συγκεκριμένο και πραγματοποιήσιμο σχέδιο δράσης (action plan), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο και εφαρμόσαμε κατά γράμμα. Να του θυμίσω ότι εγώ ο ίδιος στη Βουλή των Ελλήνων, κατά την διάρκεια της υπουργικής μου θητείας το 2014, επανειλημμένως ανέφερα ότι για τα προβλήματα των περασμένων ετών μας επιβλήθηκε κοινοτικό πρόστιμο ύψους 1 δις ευρώ, - και όχι τριών, όπως ψευδώς ακόμη και δια στόματος Πρωθυπουργού διατείνεται ο κύριος Αποστόλου- το οποίο επιμερίστηκε σε μια τριετία. ‘Hδη από την 1η Ιανουαρίου του 2014 παρακρατήθηκαν 350 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν σε ισόποσες δόσεις το 2015 και το 2016. Το «μικρό θαύμα» διατελέστηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση κύριε πρωθυπουργέ και όχι από τη δική σας. Η δική μας σκληρή δουλειά εξάλειψε το αγκάθι των προστίμων.
* Τη δική μας πρωτοβουλία για αποκέντρωση και διαχείριση του ενός τρίτου των κονδυλίων του νέου ΠΑΑ (περί τα 1,8 δις ευρώ) από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
* Τις δικές μας προσπάθειες για κατοχύρωση, έγκριση και διασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των 900 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση των αγροτών μας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας για την περίοδο 2014–2020.
* Το δικό μας – το οποίο παρέλειψε να αναφέρει ο κ. πρωθυπουργός στην Κρήτη, ένα νησί στο οποίο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με την αλιεία - εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 523,4 εκατ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα, με σημαντικές επενδύσεις στον αλιευτικό τομέα, στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών, στη μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων, την ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών και στην εφαρμογή της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτική, που και αυτό δυστυχώς εξακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος του να παραμένει στα χαρτιά, με συνέπεια σημαντικοί οικονομικοί πόροι να μένουν αδιάθετοι.
Επιτέλους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι:
Και τέλος να τον ενημερώσει ότι αντί για πανηγυρισμούς καλύτερο θα ήταν να απολογηθεί στους χιλιάδες Έλληνες αγρότες, που ακόμη περιμένουν τις ενισχύσεις του 2015 μετά το μπάχαλο που επικράτησε, αλλά και τις ενισχύσεις του 2016 και να προσπαθήσει να απαντήσει για τη σημερινή μιζέρια της ελληνικής υπαίθρου, που καθιστούν ασύμφορη την αγροτική παραγωγή, καθώς στην ουσία με τις νέες επιβαρύνσεις (φορολογία, ασφάλιση, ΦΠΑ, αύξηση των καυσίμων, εφόδια κ.α.) δημεύεται το αγροτικό εισόδημα.
Δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου, 2016