Pellanet

Πτώση βάσεων έφερε η κατάργηση του «10»

Η μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω της κατάργησης της βάσης του «10» είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών.
Η κατάργηση της βάσης του «10» επέφερε ανεξέλεγκτη πτώση τις βάσεις ορισμένων τμημάτων ΤΕΙ, κυρίως αυτών που βρίσκονται στην περιφέρεια και πέρυσι είχαν κενές θέσεις.
Ακόμη και με μέσον όρο βαθμολογίας 0,9 έχουν εισαχθεί υποψήφιοι σε τμήματα των ΤΕΙ, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Η εικόνα των βάσεων στα ΤΕΙ είναι αποκαρδιωτική. Σε 102 τμήματα υποψήφιοι εισάγονται με βαθμούς κάτων από τη βάση, ενώ σε δύο από αυτά με μέσον όρο βαθμολογίας λιγότερο από τη μονάδα...
Συγκεκριμένα, με μέσο όρο βαθμολογίας 0,9 εισάγονται υποψήφιοι στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας στην Κοζάνη και με 0,91 στο το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ίδιου ΤΕΙ.

Επίσης, με βαθμό κάτω του... 2 υποψήφιοι εισάγονται στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, στο Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα, στο Τμήμα Βιολογικών και Θερμοκηπευτικών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας, , στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ Καλαμάτας, στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι.
Την ίδια ώρα, στα ΑΕΙ παρατηρείται καθολική πτώση στα Πολυτεχνεία και τα Παιδαγωγικά και σε 28 σχολές υποψήφιοι εισάγονται με βαθμό κάτω από τη βάση.
«Η κατάργηση της βάσης του 10 αποδεικνύεται -από τα σημερινά αποτελέσματα- ότι απαξιώνει πλήρως την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα είναι θλιβερά και θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της» δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

«Η εικόνα των φετινών αποτελεσμάτων, με υποψηφίους να εισάγονται σε ανώτατες σχολές με λευκές κόλλες, συνιστά το χαμηλότερο ρεκόρ από καταβολής του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων», πρόσθεσε η κα Βόζεμπεργκ.
Η εικόνα των βάσεων αποτελεί ήδη «πονοκέφαλο» για το υπουργείο Παιδείας, το οποίο δρομολογεί αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής των Πανελλήνιων.

Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής
Μετά την ανακοίνωση των βάσεων η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.
Όπως είπαν, οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, ενώ οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί το 2013-2014.

Οι διορθωτικές παρεμβάσεις θα αναφέρονται στη σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και στον περιορισμό της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων.
Ο κ. Πανάρετος τόνισε ότι η φετινή διαδικασία των Πανελλήνιων ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Διευκρίνισε ότι παρά την κατάργηση του «10», έμειναν 4.000 κενές θέσεις, ενώ πέρυσι ήταν 20.630.
Όσον αφορά τη μεγάλη πτώση των βάσεων, που είχε αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ο κ. Πανάρετος τόνισε, ότι περίπου το 90% των παιδιών έχουν μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και απομένει πλέον στα Ιδρύματα, να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται.
Τόνισε όμως ιδιαίτερα, ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται και στο γεγονός, ότι λείπει μια ενδιάμεση μεταλυκειακή βαθμίδα στον τόπο μας.

«Δεν υπάρχει αξιόπιστη μεταλυκειακή βαθμίδα» είπε ο κ. Πανάρετος και πρόσθεσε: «Με το απολυτήριο λυκείου έχει δικαίωμα ένα παιδί να πάει στη Σχολή Ανθυποπυραγών και εκεί η ίδια η σχολή έχει όλα τα περιθώρια και οι καθηγητές της να κρίνουν εάν μπορεί να υποστηριχθεί για να συνεχίσει ή εάν δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στον πρώτο χρόνο».
Η κα Διαμαντοπούλου σχετικά είπε ότι, διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα και ζήτησε, να μην έχουμε υποκριτική αντιμετώπιση στο θέμα, δεδομένου ότι πολλοί μαθητές που ήταν κάτω από τη βάση, έβγαιναν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέστρεφαν στην Ελλάδα.
Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν φέτος 106.189, ενώ πέρυσι ήταν 92.426 και συνολικά εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από 13 έως 30 Σεπτεμβρίου. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:23 - Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024

14:21 - Συνάντηση επιμόρφωσης για τα στελέχη των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:19 - Το ταμείο του Δήμου στο Δημαρχείο Κονταριώτισσας θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου

14:17 - Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Έδεσσας με Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ζητήματα ανταποδοτικότητας για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

14:16 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τον ορισμό της ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

19:11 - Εορταστικό «Είμαι στον τόπο σου» στην TV100 – Πέλλα: Γιορτή τέχνης

18:55 - Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του Δ΄ημου Σκύδρας ΄ΣΚΥ-ΔΡΑση για το βιβλίο 2024′

14:04 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗ

14:00 - 5η Δ. ΣΥΝΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 18/12: Χωρισμός και Υπόσχεση (Γέν. 13,11-18)

10:58 - Στο Κάιρο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης για το SUPMED του CIHEAM – Montpellier