Από την Τρόικα και όχι σε πολιτικό επίπεδο όπως ήλπιζε το Μαξίμου, θα γραφτεί τελικά η συμφωνία για τους νέους φόρους και τις ανατροπές στις συντάξεις που θα ψηφιστούν από φέτος και θα ισχύσουν μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση αποδέχτηκε να νομοθετήσει εκ των προτέρων πρόσθετα μέτρα για το 2019, πέραν αυτών που προβλέπει η 2η αξιολόγηση. Αθήνα και Βρυξέλλες επιλέγουν να μιλάνε για «μεταρρυθμίσεις» αντί για «μέτρα λιτότητας».
Αντιθέτως ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ και το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν λένε πουθενά κάτι τέτοιο! Αν δεν υπήρχε το «non paper», από τις επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες προκύπτει ξεκάθαρα πως τα μέτρα αυτά θα γίνουν από φέτος νόμος του Κράτους και θα ληφθούν στα σίγουρα -και όχι προληπτικά εαν χρειαστεί.
Αντιθέτως «υπό αίρεση» (αν και εφόσον πιαστούν οι στόχοι) θα τελούν, όπως τα παρουσίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μόνον τα όποια θετικά «αντίμετρα» τυχόν θέλει να φέρει η κυβέρνηση και, άρα, θα παραμένει αμφίβολο ως το 2020 εάν θα εφαρμοστούν ποτέ τελικά. Άλλωστε στην κυβέρνηση απέκλειαν συνεχώς την ψήφιση μέτρων «υπό αίρεση» ως αδύνατη επειδή δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο της χώρας μας.
Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Eurogroup δεν διευκρινίζεται καν για πόσα χρόνια θα διαρκέσουν οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές (αναφέρονται αόριστα σαν «μεσοπρόθεσμες» για το 2018 και μετά).
Το Μαξίμου λέει πως «για κάθε 1 ευρώ νέο φόρο θα υπάρχει 1 ευρώ ελάφρυνσης» και αποφεύγει επιμελώς τις λέξεις «φόροι» και «συντάξεις». Όπως περιέγραψε όμως ο ίδιος ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ τη συμφωνία για την νομοθέτηση των «μεταρρυθμίσεων», αυτές θα περιλαμβάνουν κα το αφορολόγητο και τις συντάξεις, στα πρότυπα του ΔΝΤ ("IMF like").
Άρα το «μάρμαρο» θα πληρώσουν όσοι ζουν με λιγότερα και από 500 μήνα «καθαρά» και θα πληρώσουν φόρους που πριν δεν πλήρωναν, με αφορολόγητο κάτω από τις 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα. Οι λεπτομέρειες (κλίμακα, συντελεστές κλπ) θα συμφωνηθούν στην Αθήνα με την Τρόικα τις επόμενες μέρες.
Επιπλέον, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ανοίγει ξανά και το Ασφαλιστικό, που η κυβέρνηση έλεγε πως έκλεισε οριστικά. Στο στόχαστρο μπαίνει αυτομάτως η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, σε όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη.
Δεδομένες θεωρούνται η δραστική μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει (π.χ. ιατρικές δαπάνες, επιδόματα, έκπτωση προκαταβολής φόρου κ.ά.) και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, που θα προκαλέσει απώλειες 20%-30% από το 2019.
Ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 12%
thema.gr
Δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου, 2017