Ιστορίες για το διαρκές ταξίδι στις θάλασσες του ελληνισμού «αφηγούνται» στο Περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, οι «Μικρές Οδύσσειες».
Η έκθεση, ο πλήρης τίτλος της οποίας είναι «Μικρές Οδύσσειες: εικόνες του ταξιδιού στις ελληνικές θάλασσες από την προϊστορική αρχαιότητα στους νεώτερους χρόνους», θα περιλαμβάνει εκθέματα από τους δυο φορείς που τη διοργανώνουν, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν 35 επιλεγμένες αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που φυλάσσονται στις αποθήκες του και έρχονται για πρώτη φορά στο φως, καθώς και 21 ζωγραφικοί πίνακες και 21 χάρτες από τη Συλλογή Έργων Τέχνης και τη Χαρτοθήκη της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Η έκθεση είναι «συνοδοιπόρος» της περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο στις 3 Οκτωβρίου του 2016 και που αποτελεί την κεντρική εκδήλωση εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του.
Πολύχρωμη πρόχους (είδος αγγείου) από τη Σαντορίνη. Περίπου 1600 π. Χ.
«Είναι η οδυσσειακή παρακαταθήκη σε μια διαφορετική παραλλαγή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αναφερόμενη στις «Μικρές Οδύσσειες» που προέκυψαν ως ανταπόδοση στην προηγούμενη περιοδική έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αι.».
Η έκθεση αυτή, που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τον Σεπτέμβριο 2015 έως τα τέλη Ιουλίου 2016, αποτέλεσε συνδιοργάνωση με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, η οποία και δάνεισε για την πραγματοποίησή της 14 πρωτότυπα έργα τέχνης και 22 εικονογραφημένες εκδόσεις από τις συλλογές της.
«Οι Μικρές Οδύσσειες δεν παρουσιάζουν εξαντλητικά τη μεγάλη περιοδική έκθεση του Μουσείου. Είναι ένας σύνδεσμος με μια ατμόσφαιρα καλλιτεχνικής και αισθητικής προσέγγισης», συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λαγογιάννη, που επισήμανε κι έναν από τους στόχους της έκθεσης: Τη γνωριμία των επισκεπτών με τη διαχρονικότητα του ταξιδιού και την πολυσημία του για τον ελληνικό πολιτισμό.
Ο χώρος, εξάλλου, προσφέρεται με το παραπάνω, καθώς τον επισκέπτονται μαθητές σχολείων όλης της χώρας, καθώς και μέλη επίσημων αποστολών από όλες τις χώρες του κόσμου.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο 2017, διαρθρώνεται σε δυο κύριες ενότητες, με την πρώτη να αναφέρεται στο αέναο ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες και τη δεύτερη στη θάλασσα ως πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης.
Δημοσιεύτηκε στις 1 Μαρτίου, 2017