Ενώπιον μιας τέλειας καταιγίδας (perfect storm) στο ζήτημα των ενεργειακών βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση. Όσο πλησιάζουμε στην τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με τους Θεσμούς, τα σύννεφα που μαζεύονταν από την αναβλητικότητα πολλών μηνών έδωσαν τη θέση τους σε κεραυνούς που προοιωνίζονται εξελίξεις με επίκεντρο την ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση προσπαθεί και πάλι να αποφύγει την προδιαγεγραμμένη πορεία για το νέο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με τη μέθοδο των αναβολών, συναντά ωστόσο την αντίθεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρχών ανταγωνισμού της ΕΕ και δευτερευόντως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Καθώς πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όσα έκρυβε κάτω από το χαλί βγαίνουν στην επιφάνεια: Από τις οικονομικές αντοχές της ίδιας της ΔΕΗ ως την καθυστέρηση της εισόδου των ιδιωτών και την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Στο σκέλος της λειτουργίας της αγοράς η πίεση αφορά στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και από την πλευρά των Ευρωπαίων ζητείται η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Η αντιπρόταση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος θα ενημερώσει βουλευτές από την κεντρική Μακεδονία, ήταν να επανεξεταστεί το ζήτημα στην επόμενη αξιολόγηση προς το τέλος του έτους. Ο υπουργός υποστήριξε ότι θα δημιουργηθούν θυγατρικές της ΔΕΗ στις οποίες θα μεταβιβασθεί μέρος του πελατολογίου της επιχείρησης και όχι παραγωγικές μονάδες. Το θέμα είναι πολύ φορτισμένο πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στελέχη όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις.
Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη πλευρά, ζητούν την άμεση παραχώρηση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, κυρίως με την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Ο σχετικός διαγωνισμός επιθυμούν να αρχίσει ήδη από το καλοκαίρι και να οδηγήσει πρώτα σε δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων ως τον Νοέμβριο του 2017 και να καρποφορήσει ως τον Μάρτιο του 2018.
Πέρα από το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ υπάρχει και το θέμα της μετοχικής της σύνθεσης. Έτσι, στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων η τρόικα δεν βλέπει με καλό μάτι τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ από το παλιό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στο Υπερταμείο, με σκοπό να διασωθεί από τη δρομολογημένη πώληση. Η διαφορά είναι ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ οδεύουν προς πώληση άμεσα και τα λεφτά πάνε στο χρέος, ενώ στο Υπερταμείο υπάρχει το παράθυρο της αξιοποίησης.
Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον καθώς ορισμένοι βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακινούν το σενάριο ότι το 17% της ΔΕΗ θα φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ και θα «σωθεί» από την ιδιωτικοποίηση καθώς το ποσοστό αυτό θα περάσει στο Υπερταμείο. Μάλιστα η λογική που επικρατεί είναι ότι η διάσωση του 17% μπορεί να είναι και η αναγκαία παραχώρηση από την πλευρά των δανειστών για να γίνει πιο... εύπεπτη η πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Μένει να φανεί τις επόμενες ώρες και ημέρες αν μια τέτοια υποχώρηση των πιστωτών είναι τελικά εφικτή.
thema.gr
Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου, 2017