Μπορεί να απαλλάχθηκαν από το 2015 οι φορολογούμενοι από την ταλαιπωρία να προσκομίζουν αποδείξεις λιανικής πώλησης στις εφορίες, για να δικαιούνται της έκπτωσης φόρου των 1900-2100 ευρώ, πρέπει όμως πλέον να φυλάνε τους λογαριασμούς και τις χάρτινες αποδείξεις συναλλαγής των συναλλαγών που κάνουν με κάρτες.
Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ορίζεται ότι για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το 2017 και «για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο» όπως (ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά):
- κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement)
- αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού,
- αναλυτική εικόνα καρτών,
- αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης,
- αντίγραφο του τερματικού μηχανήματος (POS) κ.λπ.
Με άλλα λόγια, το βάρος της απόδειξης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι οποίες «χτίζουν» το αφορολόγητο και άλλες εκπτώσεις φόρου (πχ για ιατρικές δαπάνες) θα πρέπει οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να φυλάνε τα χαρτιά που τις αποδεικνύουν, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών πως έθεσε σε εφαρμογή κάποια ηλεκτρονική εφαρμογή συλλογής και καταγραφής αυτών των στοιχείων απευθείας από τις τράπεζες -αλλά ενδεχομένως και μετά για την αποφυγή λαθών σε βάρος του φορολογουμένου!
Στην εγκύκλιο τονίζεται βεβαίως ότι «δεν απαιτείται η συλλογή αποδείξεων» λιανικής πώλησης πλέον.
Ωστόσο «επισημαίνεται ότι τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την απόδειξη της δαπάνης για απόκτηση αγαθών και λήψης υπηρεσιών φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης». Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν και να φυλάνε όλα τα παραστατικά τουλάχιστον για 5 χρόνια, ή και παραπάνω αν υπάρξουν ξανά νέες παρατάσεις παραγραφής του δικαιώματος ελέγχου των δηλώσεων εισοδήματος (σήμερα οι έλεγχοι φτάνουν και... 15 χρόνια πίσω)!
Επιπλέον, όπως φαίνεται από την εγκύκλιο, δεν εξαιρούνται και φέρουν το βάρος της απόδειξης ακόμα και οι φορολογούμενοι που είναι συνδικαιούχοι κοινών λογαριασμών και καρτών.
thema.gr
Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου, 2017