Ο "μικρός πρωθυπουργός" των επτά νομών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την οργάνωση του νέου θεσμού, τη χρηματοδότηση και τις αρμοδιότητες, αλλά και την ισχυρή αντιπολίτευση που συγκροτείται στο περιφερειακό συμβούλιο.
Επιπλέον, με την κατανομή των ρόλων και των θέσεων εξουσίας, δεν αποκλείεται να σχηματιστεί και ένα εσωτερικό μέτωπο από τους δυσαρεστημένους.
Ποσοστό
Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ξεκίνησε με τον αέρα του νικητή. Μάλιστα, στο ντιμπέιτ που διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα "Μακεδονία" στις 25 Οκτωβρίου είπε για πρώτη φορά δημοσίως ότι "η απάντηση των πολιτών θα δοθεί όχι στις 14 αλλά στις 7 Νοεμβρίου". Τελικώς οι 421.536 πολίτες που έδωσαν δύναμη στη "Δύναμη για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας" δεν έδωσαν στον Π. Ψωμιάδη την άνετη νίκη που επιζητούσε. Το 43,15% που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο έγινε 52,69% στον δεύτερο γύρο, όμως αυτοί που τον ψήφισαν ήταν λιγότεροι κατά σχεδόν 15.000 άτομα, ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης κέρδισε 67.640 νέους ψηφοφόρους. Επιπλέον το εκλογικό αποτέλεσμα άνοιξε μια βαθιά ρωγμή στην εικόνα κυριαρχίας του κ. Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε επίπεδο νομού ο Μάρκος Μπόλαρης τον πλησίασε σε απόσταση αναπνοής 1.900 ψήφων, ενώ τον ξεπέρασε στους δήμους Θεσσαλονίκης (50,7% έναντι 49,3%), Καλαμαριάς (59,1% έναντι 40,9%), Νεάπολης-Συκεών (58,9% έναντι 41,1%), Παύλου Μελά (53,8% έναντι 46,2%).
Αντιπολίτευση
Στο νομαρχιακό συμβούλιο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν τα είχε βρει και πολύ σκούρα από την αντιπολίτευση. Όμως το σκηνικό στο περιφερειακό συμβούλιο θα είναι τελείως διαφορετικό. Απέναντί του θα έχει έναν συνδυασμό που αρχικώς φάνηκε να υποτιμά, αλλά τελικώς βγήκε ενισχυμένος από την κάλπη. Πέρα από το διόλου ευκαταφρόνητο 47,44%, το "Μέτωπο Ανάπτυξης" έχει μεταξύ των 19 περιφερειακών συμβούλων του δύο πρώην υπουργούς, τον Μάρκο Μπόλαρη και τον Γιώργο Πασχαλίδη, οι οποίοι φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν στον θεσμό της αιρετής περιφέρειας. Ο Μάρκος Μπόλαρης ξεκαθάρισε ότι θα είναι παρών στο περιφερειακό συμβούλιο, διακηρύσσοντας μάλιστα πως "δεν θα αρκεστούμε να κάνουμε αντιπολίτευση στη διαχείριση Ψωμιάδη. Θα κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση, χωρίς χάρες και χαρίσματα αλλά με παρεμβάσεις ουσίας". Και ο Γιώργος Πασχαλίδης τόνισε μετεκλογικά ότι "έχουμε εντολή να είμαστε παρόντες στο ξεκίνημα, στη θεμελίωση, στη λειτουργία του νέου θεσμού", ενώ σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση ανέφερε με νόημα ότι "τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, κάποιοι θα αρχίσουν να κατεβαίνουν απ' τ' άλογο".
Δεν είναι όμως μόνο το "Μέτωπο Ανάπτυξης" που θα έχει απέναντί του ο κ. Ψωμιάδης. Στο περιφερειακό συμβούλιο μετέχει και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος του ασκούσε σκληρή αντιπολίτευση ως νομαρχιακός σύμβουλος και μάλιστα προκάλεσε τη δικαστική διερεύνηση πολλών υποθέσεων σχετικά με ενέργειες, παραλείψεις (κατά τον ίδιο "σκάνδαλα") της νομαρχίας. Από τον χώρο της αριστεράς οι έμπειροι περί τα αυτοδιοικητικά Τάσος Κουράκης και Μίνα Ξηροτύρη αναμένεται να τηρήσουν ισχυρή αντιπολιτευτική στάση, μαζί με τον νεοφώτιστο Θεοδόση Κωνσταντινίδη του ΚΚΕ. Από την άλλη πλευρά, μπορεί ο Κυριάκος Βελόπουλος να στήριξε στον δεύτερο γύρο τον κ. Ψωμιάδη "για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας", ωστόσο οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι ρόδινες. Ως γνωστόν, έλαβε δεύτερος το χρίσμα από τον ΛΑΟΣ, αφού το κόμμα είχε αποσύρει την υποστήριξη στο πρόσωπο του κ. Ψωμιάδη και καθ' όλη την προεκλογική περίοδο υπήρξε αιχμηρός προς τον εκλεκτό της Ρηγίλλης.
Γκρίνιες
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης καταφέρνει να περνά το μήνυμα ότι "τις αποφάσεις τις παίρνω εγώ, και όποιος δεν συμφωνεί μπορεί να αποχωρήσει", ενώ προσπαθεί να απομονώνει όσους θεωρεί βαρίδια. Στη νέα αιρετή διοίκηση της περιφέρειας θα επιλέξει με πολύ μεγάλη προσοχή τα πρόσωπα για τις θέσεις-κλειδιά, δηλαδή τους τρεις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και τους περίπου δέκα εντεταλμένους συμβούλους που θα επικουρούν τους αντιπεριφερειάρχες, και αυτούς που θα αφήσει στον πάγκο. Άγνωστο παραμένει αν στο σχήμα διοίκησης θα αξιοποιήσει τον δεύτερο σε σταυρούς Γιώργο Τσαμασλή, του οποίου οι προεκλογικές δηλώσεις για τα 45άρια και τα μαθητικά δρομολόγια προκάλεσαν πρόβλημα στην παράταξη.
Ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν έχει ξεχάσει τη στάση του κόμματος κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, όταν απείλησε να άρει την υποστήριξη στον συνδυασμό εξαιτίας της τοποθέτησης του αδελφού του Διονύση στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης.
Δικαστικές περιπέτειες
Η δικαιοσύνη διερευνά διάφορες υποθέσεις της νομαρχίας, οι οποίες βρίσκονται είτε στο στάδιο της προανάκρισης είτε στο εφετείο και αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα να εκδικαστούν. Προεκλογικά ο κ. Ψωμιάδης κατάφερε να πάρει αναβολή για την υπόθεση μείωσης προστίμου σε επαγγελματία το 2005, για την οποία πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή. Η υπόθεση ορίστηκε να δικαστεί στις 5 Απριλίου 2011. Επιπλέον η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση δύο έργων-μαϊμού, συνολικής αξίας 839.000 ευρώ, ενώ ο κ. Ψωμιάδης είναι υπόδικος και για την υπόθεση με τις αναθέσεις των μαθητικών δρομολογίων. Το γεγονός ότι όλες αυτές οι υποθέσεις είναι σε εκκρεμότητα, ασχέτως της τελικής απόφασης της δικαιοσύνης, πλήττει την εικόνα του κ. Ψωμιάδη, στην οποία ο ίδιος επενδύει πολλά.
Σβηστή μηχανή
Ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης θα κληθεί να αναλάβει καθήκοντα τη 1 Ιανουαρίου του νέου έτους, όμως προς το παρόν η αιρετή περιφέρεια που θεσμοθετήθηκε με τον "Καλλικράτη" παραμένει άγνωστη χώρα. Ο κ. Ψωμιάδης έχει αποστείλει επιστολή προς τους υπόλοιπους 12 νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, στην οποία σημειώνει την ανάγκη να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψή τους με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ώστε να υπάρξει άμεση συνεννόηση και συνεργασία ενόψει του "Καλλικράτη" τη 1 Ιανουαρίου 2011. Τα ζητήματα που τον προβληματίζουν ξεκινούν από τη μείωση της χρηματοδότησης και φτάνουν μέχρι την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για να λειτουργήσει η περιφέρεια. Ο κ. Ψωμιάδης έχει εκφράσει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι την αρμοδιότητα (και τη διαχείριση των κονδυλίων) για μεγάλα έργα υποδομής δεν θα την έχει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά η Εγνατία Οδός ΑΕ. Ο ίδιος ως περιφερειάρχης θα πρέπει να τρέξει για να αυξήσει την απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, που δεν ξεπερνά το 12%. Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν πολυάριθμα δαιδαλώδη διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των περιφερειακών διοικήσεων, τα έργα των πρώην νομαρχιών, την οργάνωση της νέας αιρετής περιφέρειας σε γενικές διευθύνσεις. Κατόπιν τούτων, είναι αρκετά πιθανό το πρώτο από τα τριάμισι χρόνια της αιρετής περιφέρειας να αναλωθεί χωρίς να έχει πάρει ακόμη μπρος η μηχανή. Makthes.gr
Δημοσιεύτηκε στις Νοέμβριος 21st, 2010