Pellanet

ΟΓΑ αλλαγή τρόπου πληρωμής

Στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των παροχών του προς τους συνταξιούχους προχωράει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), τις οποίες θα καταβάλλει με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ, κατ' επιλογή του συνταξιούχου. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού) για την εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής των συντάξεων θα διαρκέσει έως 31 Δεκεμβρίου 2010.
Ο ΟΓΑ έχει ξεκινήσει ήδη την ταχυδρομική αποστολή προς τους συνταξιούχους του των Απογραφικών Δελτίων και σχετικών ενημερωτικών εντύπων, μέσω των οποίων ενημερώνει για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει ο συνταξιούχος του Οργανισμού για την απογραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών.
Μετά το τέλος της απογραφής, η σύνταξή θα αρχίσει να καταβάλλεται με πίστωση του λογαριασμού που θα έχει υποδείξει ο συνταξιούχος του ΟΓΑ στην τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛΤΑ.
Κάθε τετράμηνο θα αποστέλλεται από τον ΟΓΑ ενημερωτικό σημείωμα με ανάλυση των μηνιαίων συντάξεων και άλλων παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του συνταξιούχου που τηρείται σε τράπεζα ή ΕΛΤΑ.
Διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού συνταξιούχων (απογραφή):
Σχετικά με τη διαδικασία απογραφής και τον νέο τρόπου είσπραξης των συντάξεων μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛΤΑ, ο συνταξιούχος του ΟΓΑ πρέπει να δηλώσει το λογαριασμό που επιθυμεί να πιστώνεται η σύνταξή του ως εξής:
1. Προκειμένου να απογραφεί και να ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ ή να δηλώσει αυτόν που ήδη έχει, πρέπει να ελέγξει προσεκτικά τα στοιχεία που έχουν εκτυπωθεί στο Απογραφικό Δελτίο και να το καταθέσει έως 31/12/2010 στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛΤΑ που θα επιλέξει.
Αν κάποιο από τα στοιχεία που ήδη αναγράφονται στο απογραφικό δελτίο δεν συμφωνεί με τα πραγματικά του ή έχει αλλάξει, αφού το διαγράψει, πρέπει να συμπληρώσει το σωστό δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο.
2. Κατά την κατάθεση του Απογραφικού Δελτίου, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του:
α) αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο,
β) το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ. Αν δεν διαθέτει ΑΦΜ, θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.
γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των ασφαλιστικών φορέων για να του χορηγηθεί.
δ) Το βιβλιάριο της τράπεζας (εφόσον υπάρχει).
ε) Αν ο λογαριασμός ανοιχτεί ή δηλωθεί από γονέα, επίτροπο ή αντιπρόσωπο τα πιο κάτω κατά περίπτωση νομιμοποιητικά έγγραφα: · Αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανήλικος (μέχρι 18 ετών), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή δικαστική απόφαση ορισμού επιτρόπου. · Αν τελεί υπό δικαστική απαγόρευση-αντίληψη, δικαστική απόφαση ορισμού συμπαραστάτη. · Αν ο συνταξιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής. 3. Για να κατατίθεται η σύνταξη στο λογαριασμό, που θα τηρείται σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ, πρέπει να γνωρίζει ότι : · Ο λογαριασμός μπορεί να είναι καταθετικός τράπεζας ή ΕΛΤΑ. · Μπορεί να είναι ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα. Αν ο λογαριασμός είναι κοινός πρώτο όνομα θα είναι του δικαιούχου της σύνταξης. Κατ' εξαίρεση επί ανηλίκων τέκνων (έως 18 ετών) πρώτο όνομα πρέπει να είναι του Γονέα ή του Επιτρόπου.

Δημοσιεύτηκε στις Νοέμβριος 25th, 2010


Σχόλια

pellanet facebook