Για 2η χρονιά ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη ήταν παρόν στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νορμανδία (Γαλλία). Πρόκειται για το ταξίδι/έπαθλο του 3ου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ, το οποίο κέρδισε η μαθήτρια Δ΄Τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών Ιωάννα Λαζάρου.
Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 8 άτομα μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο δάσκαλος της μικρής Ιωάννας, ο Πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε μουσεία και στρατόπεδα αναβίωσης, όπου οι Γάλλοι εκθέτουν οπλισμό, οχήματα και άρματα μάχης που μετείχαν στη μεγαλύτερη παγκοσμίως απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944. Εντυπωσιακά ήταν τα άλματα αλεξιπτωτιστών που φορούσαν την Αμερικανική Στολή του 1944. Τα αεροπλάνα που μετείχαν στις ρίψεις ήταν C-47 που πέταξαν στους αιθέρες της Νορμανδίας εκείνες τις ημέρες. Οι κάτοικοι των χωριών της Νορμανδίας τιμούν τους απελευθερωτές τους φορώντας την αντίστοιχη στολή των στρατιωτών που απελευθέρωσαν την περιοχή τους (τα απελευθερωτικά στρατεύματα προέρχονταν κυρίως από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Καναδά). Στις περιηγήσεις στις πλατείες των χωριών κυριαρχούσαν οι κυρίες που απολάμβαναν τον καφέ ή το φαγητό τους φορώντας φουστάνια εποχής του 1944, χτενισμένες και βαμμένες κατά την περίσταση. Αναπαραστάσεις με αποβατικά πλοία, παρελάσεις και αναπαραστάσεις μαχών ήταν στην ημερήσια διάταξη των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε 22 χωριά της Νορμανδίας, επί 28 ημέρες (14 ημέρες πριν και 14 ημέρες μετά την ημέρα της Απόβασης).
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επαφή των μελών της αποστολής με Άγγλους βετεράνους που κατακλύζουν κάθε χρόνο τα μέρη που πολέμησαν το 1944. Είναι όλοι τους υπερήλικες και έχουν να διηγηθούν τόσα πολλά. Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση του 95χρονου Ronald Johnson, οποίος ήταν πιλότος Glider (ανεμοπλάνο χωρίς κινητήρες ρυμουλκούμενο που μετέφερε Άγγλους κομάντος και μέσα). Μεγάλης αξίας ήταν η περιγραφή των δυσκολιών που αντιμετώπισε κατά την μεγάλη πτήση προς την ξακουστή Pegasus Bridge, πλησίον της οποίας έπρεπε να προσγειωθεί. Ακόμη μεγαλύτερης αξίας ήταν η συνοδεία τους από νεαρούς μαθητές που «ρουφούσαν» τα λεγόμενά τους ως παραμύθι που θα διηγούνται και αυτοί με τη σειρά τους μετά από πολλά χρόνια στα εγγόνια τους. Έτσι διατηρείται η ιστορική μνήμη!
Μεγάλη εντύπωση έκανε στα μέλη της αποστολής η έντονη παρουσία Γερμανών αξιωματούχων που καταθέτουν στεφάνι σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης προς ένδειξη αναγνώρισης των λαθών του παρελθόντος. Μακάρι να έκαναν το ίδιο και οι δικοί μας γείτονες, οι οποίοι ουδέποτε έκαναν επίσημα κάποια κίνηση αναγνώρισης των θηριωδιών τους κατά τις 3 βουλγαρικές κατοχές στην Ανατολική Μακεδονία (οι Βούλγαροι) και στη γενοκτονία των Ποντίων, την εισβολή στην Κύπρο και τη Μικρασιατική καταστροφή (οι Τούρκοι).
Εξίσου σημαντική ήταν και η πιστή τήρηση των δεδομένων στις αναπαραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν επετειακό χαρακτήρα και γίνονται στον ΤΟΠΟ τους και στον ΧΡΟΝΟ τους, σε ημερομηνίες γύρω από την 6η Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε η Απόβαση. Οι αναπαραστάσεις των αποβατικών πλοίων πραγματοποιούνται στις 7.00 και 8.00 το πρωί (στον πραγματικό τους χρόνο δλδ) αδιαφορώντας αν βολεύει ή όχι στους επισκέπτες. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει καθώς χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο αδιαφορούν για τις καιρικές συνθήκες και την ώρα της αναβίωσης και σπεύδουν να ΖΗΣΟΥΝ την Ιστορία! Οι Γάλλοι μας προσφέρουν απλόχερα τεχνογνωσία δεκαετιών στον τρόπο προσέγγισης της Ιστορικής Μνήμης. Δεν έχουμε παρά να τους μιμηθούμε.
Το ταξίδι έληξε με τις καλύτερες εντυπώσεις για τους μετέχοντες, αλλά κυρίως για τη 10χρονη Ιωάννα Λαζάρου. Ίσως να χρειαστεί αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει όλες αυτές τις πληροφορίες και εικόνες, με τις οποίες «βομβαρδίστηκε» το μυαλό της. Το σίγουρο είναι ότι θα τα διηγείται μετά από πολλά χρόνια στα παιδιά της!
Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου, 2017