Pellanet

Μολυσμένα τρόφιμα από διοξίνες και στην Ελλάδα;

Η εταιρεία έκρυψε το γεγονός με τις διοξίνες. Κλείνουν αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες στη Γερμανία. Βρέθηκαν μολυσμένα τρόφιμα και στην Βρετανία. Τώρα ζητάει να γίνουν έλεγχοι και ο ΕΦΕΤ αφού πρώτα έλεγε πως δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας! Αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο 2010 είχαν ήδη δείξει μόλυνση με διοξίνη στα τροφικά λίπη της γερμανικής εταιρείας Harles und Jentzch, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hannoversche Allegemeine Zeitung (ΗΑΖ).Το υπουργείο Γεωργίας του Σλέσβιχ Χόλστάιν, όπου εδρεύει η εταιρεία, επιβεβαίωσε χθες την πληροφορία, δίνοντας ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι για τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο δεν ενημερώθηκε παρά στις 27 Δεκεμβρίου.
Τον Μάρτιο 2010, τα επίπεδα διοξίνης επί του δείγματος ήταν δύο φορές υψηλότερα από το κανονικό, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Όμως, η εταιρεία δεν ενημέρωσε το τοπικό υπουργείο Γεωργίας για τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών που έγιναν με δική της πρωτοβουλία, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Κίελο.
Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε σε εκείνες τις αναλύσεις κατασχέθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια έρευνας στους χώρους της εταιρείας, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας. Την ίδια ώρα περισσότερα από 4.500 αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες θα κλείσουν προσωρινά στη Γερμανία λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί τα ζώα από διοξίνη. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, το κλείσιμο των αγροκτημάτων γίνεται για προληπτικούς λόγους. Πρόκειται για 4.709 φάρμες, εκ των οποίων οι 4.468 βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία. Στις περισσότερες από αυτές εκτρέφονται χοίροι. Μέχρι να διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι δεν έχουν μολυνθεί τα ζώα και οι ζωοτροφές τους, οι φάρμες αυτές δεν θα επιτρέπεται να κάνουν παραδόσεις. Πριν από λίγες ημέρες και με το που ξέσπασε το σκάνδαλο με τις διοξίνες σε ζωοτροφές και αβγά στην Γερμανία το Newsit είχε επικοινωνήσει με τον ΕΦΕΤ.
Τότε ο επικεφαλής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων μας είχε διαβεβαιώσει οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χθες όμως ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε δειγματολογικούς ελέγχους. Μετά την Ολλανδία όμως, κρέατα μολυσμένα με διοξίνες φαίνεται πως βρέθηκαν και στην Βρετανία. Η Γερμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους της στην Ολλανδία ότι εξήχθησαν στη χώρα αυτή 136.000 αβγά, δηλαδή περίπου εννέα τόνοι, που προέρχονταν από γερμανικά αγροκτήματα στα οποία εντοπίστηκε διοξίνη.
Ωστόσο, στην Ολλανδία μια πρώτη παρτίδα από 86.000 αβγά αναμίχθηκε με άλλα και παρήχθησαν 14 τόνοι προϊόντων τα οποία στις 12 Δεκεμβρίου εξήχθησαν στη Βρετανία. Έλεγχο, για το αν οι εισαγωγείς έμποροι κρέατος έχουν εισάγει και προμηθεύσει την ελληνική αγορά, με προϊόντα προερχόμενα από τις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Γερμανίας, ζήτησε επειγόντως ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) με αφορμή το νέο σκάνδαλο διοξινών που ξέσπασε σε πτηνοτροφικές, χοιροτροφικές και μονάδες πάχυνσης βοοειδών στις προαναφερόμενες περιοχές.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Γεωργούδης, ο ΕΛΟΓΑΚ ενημερώνεται σε μηνιαία βάση για τα κρέατα που εισάγονται στη χώρα μας και μετά το σκάνδαλο των διοξινών ζήτησε επειγόντως από τους εμπόρους κρέατος, στοιχεία σχετικά με εισαγωγές χοιρινών, κοτόπουλων και αβγών από περιοχές της Γερμανίας.
«Αν και δεν γίνονται εισαγωγές από τις περιοχές αυτές εμείς ζητήσαμε στοιχεία για να ελέγξουμε αν τυχόν έγιναν εισαγωγές από τις περιοχές αυτές και να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο διάθεσης μολυσμένων χοιρινών, κοτόπουλων και αβγών στην ελληνική αγορά», επισήμανε ο κ. Γεωργούδης.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΛΟΓΑΚ θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να διενεργηθούν και στοχευμένοι έλεγχοι εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ύποπτες εισαγωγές και θα υπάρξει ανάλογη ενημέρωση των καταναλωτών για τα αποτελέσματα.
«Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνουμε πως όλες οι καταστροφές στη διατροφική αλυσίδα που παρουσιάστηκαν, όταν έπληξαν και τη χώρα μας, ήταν εισαγόμενες και πως το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και οι φιλικές προς αυτό μέθοδοι εκτροφής που ακολουθούμε δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής των ακραίων πρακτικών που συχνά εφαρμόζονται σε άλλες χώρες», πρόσθεσε ο κ. Γεωργούδης

Δημοσιεύτηκε στις Ιανουάριος 7th, 2011


Σχόλια

pellanet facebook