Pellanet

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις σε χωριά του Δήμου Αλμωπίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Μεγάλες ζημιές από χαλαζοπτώσεις σε χωριά του Δήμου Αλμωπίας στην Π.Ε. Πέλλας.

Τα χτυπήματα της φύσης στην φετινή παραγωγή της Π.Ε.Πέλλας είναι ανελέητα. Μετά τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή από τον παγετό του προηγούμενου Απρίλη ακολούθησαν χαλαζοπτώσεις τον Μάη και ήρθε και η σφοδρή χαλαζόπτωση την Τετάρτη 14 Ιούνη να αποτελειώσει, ότι είχε απομείνει στα χωριά της Δ.Ε. Εξαπλατάνου του Δήμου Αλμωπίας ( Φιλώτεια, Θηριόπετρα, Φούστανη, Πρόδρομο, Νερόμυλο, Ίδα ).

Η χαλαζόπτωση έπληξε σχεδόν ολοκληρωτικά την αναμενόμενη παραγωγή οπωροφόρων δένδρων ( κύρια ροδάκινα, σταφύλια, δαμάσκηνα ).
Οι μικρομεσαίοι αγρότες των παραπάνω χωριών βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί πρόκειται για συνεχόμενες ζημιές τα τελευταία δύο χρόνια στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους. Δέχονται έτσι τη “χαριστική βολή”, μιας και είναι ακόμη απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016, ενώ παράλληλα έχουν να λαβαίνουν από την Πολιτεία εξισωτικές αποζημιώσεις και επιστροφή φόρου πετρελαίου του 2015, την ίδια στιγμή που τους κοινοποιούνται τα ειδοποιητήρια πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΕΦΚΑ.
Βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή & στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον – και χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Τη ίδια στιγμή μάλιστα, που το εισόδημα τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των μέτρων “φοροληστείας” που προβλέπονται στα νέα μέτρα του 4ου Μνημονίου.

Ούτε και αυτή τη φορά το πολυδάπανο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τα αεροπλάνα προστάτευσε τους παραγωγούς της περιοχής. Ο ΕΛΓΑ από τη μεριά του «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» και των αγροτών της περιοχής.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στα προαναφερόμενα χωριά της Π.Ε. Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.

• Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί;

• Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

• Να γίνει άτοκη αναστολή των χρεών των πληγέντων.

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουνίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

16:58 - Ανακοίνωση Δήμου Σκύδρας για τον καθαρισμό οικοπεδικών χώρων

14:10 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πέλλα για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

13:51 - Εξιχνιάστηκε ληστεία που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2025 σε περιοχή της Χαλκιδικής

13:50 - Τουρισμός στην Κεντρική Μακεδονία: Από το μοντέλο «Ήλιος – Θάλασσα» στα clusters και το blockchain – Ενημέρωση από το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

13:37 - “Ενημέρωση για την 8η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση “Εκπαίδευση και Λαογραφία 2026” στην Έδεσσα_ΔΔΕ Πέλλας

13:29 - ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ

13:26 - ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

13:24 - ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

13:20 - Περιβαλλοντική δράση καθαρισμού στον Γλαρόκαβο την Κυριακή 5 Απριλίου

11:12 - Κινητικότητα με φόντο την υπόθεση Βασιλειάδη Αυτοί που βλέπουν τις ευκαιρίες αλλά ίσως βιάζονται