Ο Ιούνιος θα μας βρει με επιπλέον μέτρα, που θα αγγίζουν τα 26 δισ. μέχρι το 2015. Τα 2,3 δισ. θα είναι άμεσα και θα προκύψουν από τη διόρθωση που πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τη μαύρη τρύπα που προέκυψε από την αστοχία στη μείωση του ελλείμματος για το 2010. Της Λώρας Ιωάννου Η ελληνική κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα μείωνε το έλλειμμα στο 9,5%, αλλά η Eurostat το βρήκε στο 10,5% μετά την αναθεώρηση. Το γεγονός ότι όλα τα μέτρα σπρώχνονται προς το καλοκαίρι δεν είναι τυχαίο. Απαιτείται ικανό χρονικό διάστημα για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να χωνέψει τα χειρότερα που τον περιμένουν από το φθινόπωρο. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μας έρθουν πιο μαλακά τα μέτρα. Γεγονός είναι ότι από τον Σεπτέμβριο οι πολίτες θα επιστρέψουν σε μια οικονομική κατάσταση διαφορετική από αυτήν που θα αφήσουν το καλοκαίρι. Πολύ πιο επώδυνη, όπως εκτιμούν άπαντες.
Αγώνας ταχύτητας μέχρι τον Ιούνιο
Η σειρά των κυβερνητικών μέτρων έχει ως εξής:
Αρχές Μαΐου η τρόικα θα έρθει στην Ελλάδα για να βάλει τη σφραγίδα της στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αν το εγκρίνει, έχει καλώς. Αν όχι, θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις, ώστε να πειστούν οι δανειστές μας ότι οι πηγές των εσόδων που θα προτείνει το υπουργείο Οικονομικών είναι διασφαλισμένες.
Στις 15 Μαΐου, το αργότερο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, το σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας θα έχει κατατεθεί στη βουλή, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.
Η αντιπολίτευση των… υπουργών
Η κυβέρνηση έχει έναν μήνα στη διάθεσή της για να κάμψει όχι μόνο τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών αλλά πρωτίστως τις αντιδράσεις των κορυφαίων υπουργών της, οι οποίοι μαλώνουν σαν τον σκύλο με τη γάτα για το εύρος, το είδος και τη μορφή των αποκρατικοποιήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αρχίσει τα group therapy με τους υπουργούς πριν από το Πάσχα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα τα συνεχίσει. Και όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει... ράβδος. Πολλά κυβερνητικά στελέχη από τώρα προειδοποιούν ότι αρκετοί υπουργοί που δεν συμφωνούν δεν θα βρίσκονται στη θέση τους μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό. Ο συντονισμός, λοιπόν, που ζητάει το Μέγαρο Μαξίμου -και είναι επιτακτικός- έχει να κάνει με την αποδοχή των μέτρων από όλους τους υπουργούς. Αλλιώς πώς θα κληθούν να την εφαρμόσουν και κυρίως πώς θα πείσουν τους πολίτες, όταν διαγκωνίζονται σε ένα παιχνίδι προσωπικών εντυπώσεων του τύπου «εμείς τα λέγαμε, αλλά δεν μας άκουγαν»; Κυρίως όταν το μισό ΠΑΣΟΚ θέλει την αναδιάρθρωση και το άλλο μισό όχι;
Η ΝΔ... απογράφει το παρελθόν της
Στην κυβερνητική αναμπουμπούλα γίνονται οι πολιτικές κινήσεις. Η νέα ΝΔ αποφάσισε, τώρα που γίνεται χαμός στην κυβέρνηση, να κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται για να βελτιώσει τη θέση της. Καταρχάς έκανε «απογραφή» στο παρελθόν της, αποκηρύσσοντας τη μοναδική κορυφαία πολιτική κίνηση που είχε κάνει η διακυβέρνηση Καραμανλή, την απογραφή του 2004! Γιατί τώρα; Προφανώς επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έκρινε ότι, για να γίνει πιστευτός στις προτάσεις που θα κάνει στο «Ζάππειο ΙΙ», θα πρέπει προηγουμένως να έχει πάρει αποστάσεις από το κακό παρελθόν της παράταξής του. Φυσικά το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς να έλθει σε ρήξη με τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή, παρά την προσπάθεια του Γιάννη Μιχελάκη να ρίξει όλο το ανάθεμα στον τότε τσάρο της οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.
Πρώτον, επειδή ο Γ. Αλογοσκούφης εφάρμοσε κεντρική πολιτική επιλογή, η οποία αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.
Δεύτερον, επειδή ο μόνος που είχε ψελλίσει τότε ότι διαφωνούσε ήταν ο Σταύρος Δήμας και ο μόνος που είχε διαφωνήσει ήταν ο τότε ευρωβουλευτής Γιώργος Δημητρακόπουλος.
Διαφωνούσαν από… μέσα τους
Τώρα βρέθηκαν πολλοί από τους τότε πρωταγωνιστές που... διαφωνούσαν από μέσα τους. Εν πάση περιπτώσει, οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά μπορούν να διαφωνούν ανέτως διότι δεν πρωταγωνιστούσαν την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.
Πρώτος βγήκε να στηρίξει τον Γιάννη Μιχελάκη ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης, και αυτή η κίνηση έχει την αξία της. «Ιστορικά αποδείχθηκε ότι ήταν εγκληματικό λάθος, αλλά εκ των υστέρων», δήλωσε στο Μega ο κ. Λαζαρίδης, αλλά διευκρίνισε ότι εκείνη η απογραφή δεν ήταν τόσο καταστροφική όσο η απογραφή του Γ. Παπανδρέου. «Αλλά δεν πληρώνουμε τόσο πολύ όπως τη σημερινή επιλογή της κυβέρνησης. Ναι μεν εγκληματικό λάθος, αλλά δεν το πληρώσαμε όπως το σημερινό».
Στο πυρ το εξώτερον έριξε την απογραφή ο Γεράσιμος Γιακουμάτος: «Όταν έγινε η απογραφή, τι βγάλαμε; Βγάλαμε τα μάτια μας. Ήταν λάθος για μένα η πολιτική. Κανείς δεν ήξερε για το 14%, όλοι ήξεραν για το 5%-6%».
Η απάντηση δεν ήρθε από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή αλλά από τον ίδιο τον Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος προειδοποίησε τη ΝΔ ότι θα πληρώσει αυτήν τη στροφή που κάνει. Σε δήλωσή του στον «Ελεύθερο» υποστηρίζει ότι η απογραφή ήταν πράξη εθνικής ευθύνης, αποτελούσε αίτημα της Εurostat από το 2002 και ήταν προεκλογική δέσμευση. «Ήταν πράξη εθνικής ευθύνης, για τον λόγο αυτό είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική θα ήταν εθνικά επιζήμια και θα άγγιζε τα όρια της εξαπάτησης», αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης και προσθέτει: «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της αυτοκριτικής, όμως με τον τρόπο που γίνεται η Νέα Δημοκρατία αδικεί την ιστορία της. Έχει έναν δύσκολο δρόμο μπροστά της και το να απαρνείται την πραγματικότητα, τα πεπραγμένα και το παρελθόν της είναι ένας λάθος δρόμος. Με την υιοθέτηση της επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, δυστυχώς διευκολύνει να αμαυρωθεί μία ακόμη περίοδος διακυβέρνησής της. Αυτό θα το βρει πολιτικά μπροστά της στο μέλλον». πηγή: http://www.makthes.gr/news/politics/72724/
Δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου, 2011