Pellanet

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. και βουλευτής Πέλλας, Γιώργος Καρασμάνης για τον ΕΛΓΑ

«Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση του νέου νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας και αντί η λειτουργία του ΕΛΓΑ να βελτιωθεί, ο Οργανισμός που, παρά τις όποιες αδυναμίες του, αποτελούσε τα τελευταία χρόνια ουσιαστικό στήριγμα για τον Έλληνα αγρότη, βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά υπό διάλυση. Δεκάδες χιλιάδες αγρότες εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Εκτιμήσεις δεν διενεργούνται από τους γεωπόνους-εκτιμητές του Οργανισμού για τις ζημιές που εκδηλώθηκαν στις καλλιέργειες το τελευταίο δίμηνο, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις εκτός έδρας μετακινήσεις και το προσωπικό δεν επαρκεί. Επίσης χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές που έχουν υποστεί ζημιές, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ακόμα περιμένουν την απόφαση του ΕΛΓΑ, για να υποβάλουν δήλωση ζημίας. Καθυστερεί, εδώ και εβδομάδες, η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον περιορισμό κατά 20% των νέων, ιδιαίτερα αυξημένων σε σύγκριση με πέρσι, ασφαλιστικών εισφορών – τα αποκαλούμενα από τους αγρότες και ως «χαράτσια» - που μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγκάστηκε να μειώσει. Όμως, ο περιορισμός αυτός δεν φτάνει, καθώς με χαμηλότερο «εικονικά» ασφάλιστρο, ο αγρότης οδηγείται σε μειωμένη αποζημίωση σε περίπτωση ζημιών. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική και ουσιαστική – και όχι «εικονική» - μείωση των ανά στρέμμα ασφαλιστικών εισφορών-«χαρατσιών», ιδίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα στα ροδάκινα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κεράσια, τις ελιές κ.α. Η Ν.Δ., μπροστά στην κατάσταση διάλυσης, στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΛΓΑ εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, για τη ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού. Έργο και σκοπός της επιτροπής που συγκροτούμε είναι η κατάρτιση νομοθετικού πλαισίου, το οποίο το προσεχές διάστημα η Ν.Δ. θα φέρει ως πρόταση νόμου στη Βουλή, ώστε ο ΕΛΓΑ και η ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας και παραγωγής να εξακολουθήσει να αποτελεί αρωγό και στήριγμα για τον Έλληνα αγρότη και όχι μηχανισμό ανενεργό, υπό διάλυση και φόρο-εισπρακτικό, όπως θέλει να τον μετατρέψει η κυβέρνηση».

Δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

19:13 - Το πρώτο Puppy Yoga έρχεται στην Χαλκιδική!

19:10 - Επίσκεψη αυστραλών τουριστικών δημοσιογράφων στην Πέλλα

18:56 - Βάζουμε τα μπάζα στη θέση τους – Προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές

13:39 - Συνέντευξη Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη στον Pella FM 103,3

14:44 - Κάλεσμα προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες

14:23 - Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός Μουσική εγκατάσταση Πόλεμος και «Ειρήνη;» 5, 6 Αυγούστου 2026 | Αρχαία Έδεσσα, Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου

14:19 - Τοποθέτηση Λάκη Βασιλειάδη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: «Σε τέτοιες κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες υπάρχει μόνο η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές»

16:35 - Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο του Champions League!

16:27 - Όλυμπος: Εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ομόφωνη η απόφαση Ο Όλυμπος αναγνωρίστηκε ως φυσικό και πολιτιστικό αγαθό εξέχουσας οικουμενικής αξίας για την ανθρωπότητα

16:18 - ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ