Το πλήρωμα του υποβρυχίου «San Juan» της Αργεντινής, που αγνοείται εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, «ίσως να έχει κατορθώσει να διατηρείται στη ζωή», σύμφωνα με χτεσινή δήλωση από τον εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας Enrique Balbi.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των ερευνών για την εξεύρεση του υποβρυχίου.
Το Σάββατο, αδερφός ενός από τους αγνοούμενους ναυτικούς στο υποβρύχιο, υποστήριξε με δηλώσεις του ότι στο υποβρύχιο επέβαιναν 44 και όχι 37 όπως επίσημα αναφέρεται.
Οι έρευνες για την επισήμανση του υποβρυχίου συνεχίζονται με υποθαλάσσια ρομπότ, πλοία και αεροπλάνα, αλλά όπως φαίνεται η σύγχρονη τεχνολογία που το καθιστά «αόρατο» προκαλούν μεγάλες δυσκολίες.
Το υποβρύχιο «ARA San Juan», έχει κατασκευασθεί να διασχίζει υποθαλάσσια ωκεανούς, χωρίς να είναι δυνατόν να επισημανθεί από τα εχθρικά ραντάρ και τα άλλα όργανα επισήμανσης.
Τα υποβρύχια αυτού του τύπου ανεβαίνουν στην επιφάνεια σπάνια και μόνο για να επικοινωνήσουν πλέον εύκολα με το αρχηγείο τους. Αλλιώς παραμένουν υποθαλάσσια τηρώντας σιγή.
Ωστόσο για την περίπτωση εκτάκτων περιπτώσεων το πλήρωμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ειδικά ακουστικά σήματα SOS. Αλλά η ειδική κατασκευή των υποβρυχίων αυτών πολλές φορές προκαλεί δυσκολία και σ΄αυτού του είδους τα σήματα να φτάσουν στην επιφάνεια.
Πάντως το υποβρύχιο ARA San Juan, δεν συγκαταλέγεται στα τελειοτάτου τύπου «αόρατα υποβρύχια», όπως τα τελευταία κατασκευασμένα σε γερμανικά ναυπηγεία, ή τα σουηδικά ‘Saab A26’, παρ΄όλο που έχει κατασκευασθεί από την γερμανική εταιρία Thyssen Nordseewerke όμως σε ενεργό δράση από το 1985, έχοντας υποστεί αναβάθμιση το 2013.
Πηγη:zougla.gr
Δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου, 2017