Pellanet

Συμμετοχή της Θεοδώρας Τζάκρη στο Συνέδριο του Ιδρύματος May Chidiac στο Αμμάν της Ιορδανίας

 

Το Αμμάν της Ιορδανίας επισκέφθηκε σήμερα η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη ως προσκεκλημένη του Ιδρύματος May Chidiac.  Κατά τη διάρκεια της παραμονής της μίλησε στο Συνέδριο «Women on the Front Lines», το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας και συμμετείχαν γυναίκες πολιτικοί από την περιοχή της Μεσογείου .

 

Η κ. Τζάκρη κατά την ομιλία της ευχαρίστησε για την δυνατότητα που της δόθηκε να μεταφέρει την προσωπική της  εμπειρία που προέκυψε από τις κυβερνητικές θέσεις στις οποίες μετείχε για τις γυναίκες που συμμετέχουν στην οικονομική ζωή της χώρας μας, τις πραγματικότητες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αυτές αντιμετωπίζουν.

 

«Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα υποφέρει από την οικονομική κρίση εδώ και 8 χρόνια. Έχουμε χάσει το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και η ανεργία έφτασε στο θηριώδες 27% το 2013. Ευτυχώς όμως τα πράγματα αλλάζουν, οι κόποι των Ελλήνων πιάνουν τόπο και ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Η χρονιά θα κλείσει με ποσοστό ανάπτυξης 1,6% και αναμένεται να φτάσει το 2,5% το 2018, η ανεργία αναμένεται να πέσει κάτω από το 20% την επόμενη χρονιά, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξάνονται και τον προσεχή Αύγουστο βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Δυστυχώς όμως η οικονομική κρίση είχε αρνητικό αντίκτυπο στις γυναίκες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με το φάσμα της φτώχειας, η γυναικεία ανεργία είναι μεγαλύτερη  και επιπρόσθετα οι γυναίκες έχουν να παλέψουν με τις μισθολογικές ανισότητες και την εργασιακή ανασφάλεια εν γένει» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.

 

Η βουλευτής του Νομού μας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο στην χώρα -που κατά το παρελθόν στηρίχθηκε στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, τις υπηρεσίες και τις εισαγωγές– και να ενισχύσει τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας όπως π.χ. τον τομέα της αγροτοδιατροφής και της μεταποίησης - παρέχοντας κίνητρα για την δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων στους τομείς αυτούς.

 

Στην συνέχεια η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε και στον Τουρισμό. «Για την Ελλάδα όμως με τις τόσο πολλές ακτές, τα αναρίθμητα νησιά και τους προορισμούς διακοπών ο Τουρισμός είναι ο τομέας που πηγαίνει όλο και καλύτερα από χρόνο σε χρόνο. Φέτος είχαμε 30.000.000 αφίξεις και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί και αντίστοιχα αυξήθηκαν και τα έσοδα» ανέφερε η βουλευτής.

 

Τόνισε μάλιστα ότι ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία καταπολέμησης της γυναικείας φτώχειας και αντιμετώπισης της ανεργίας των γυναικών, δεδομένου ότι οι γυναίκες που απασχολούνται στις τουριστικές δραστηριότητες αποτελούν την πλειοψηφία και εκτιμούνται στο 60-70% των εργαζομένων όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, με το 50% εξ αυτών να είναι γυναίκες κάτω από την ηλικία των 25 ετών, με την προϋπόθεση όμως ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά και οι συνθήκες εργασίας θα βελτιώνονται συνεχώς.

 

«Ο Τουρισμός για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες, αφού έχει προφανέστατα θετικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η κατανάλωση, ο τομέας των κατασκευών, οι μεταφορές, η ψυχαγωγία, η χειροτεχνία, η αγροτοδιατροφή κλπ» ανέφερε η κ. Τζάκρη.

 

Η κ. Τζάκρη έκανε λόγο επίσης και για τη σημαντικότητα της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή, αναφέροντας ότι ο νόμος για την ποσόστωση φύλου στους υποψήφιους αιρετούς (σε τοπική αυτοδιοίκηση και κοινοβούλιο), αλλά και οι ποσοστώσεις που έχουν καθιερώσει τα κόμματα στην εσωτερική τους λειτουργία, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της συμμετοχής γυναικών στην πολιτική ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων στη χώρα μας. Υπογράμμισε όμως ότι ασφαλώς και δε μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αν θέλουμε να μιλάμε για ισότητα ανδρών και γυναικών σε μια δημοκρατική κοινωνία και ότι για να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα πρέπει οι γυναίκες τόσο στις χώρες τους, όσο και σε διεθνές επίπεδο, να δώσουν σκληρή μάχη ώστε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή οικονομία και μια σταθερή κοινωνία.

Δημοσιεύτηκε στις Δεκέμβριος 8th, 2017


Σχόλια

pellanet facebook