Pellanet

«Η σημασία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης – διαφορετικότητας στο νομό μας»

Το Κέντρο Πρόληψης «'Όραμα» το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποίησε στο πλαίσιο των ανοικτών επιμορφωτικών εκδηλώσεων, ομιλία στην Αίθουσα Πληροφόρησης Νέων στο Πολιτιστικό Κέντρο Γιαννιτσών με θέμα : «Η σημασία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης – διαφορετικότητας στο νομό μας» με ομιλητές: την εκπαιδευτικό, διευθύντρια του 8oυ Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας Γεωργία Δελημπανίδου - και τον εκπαιδευτικό, διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Αψάλου, Γεώργιο Ράπτη. Το περιεχόμενο της διάλεξης αφορούσε την αντιμετώπιση της διαπολιτισμικότητας - διαφορετικότητας από εκπαιδευτικούς- γονείς- μαθητές. Από τους ομιλητές αναλύθηκαν τα κεντρικά χαρακτηριστικά και η παιδαγωγική διάσταση της σύγχρονης πολυπολιτισμικότητας, μέσα από εικόνες και βίντεο, με πλαίσιο αναφοράς θεωρητικές θέσεις σχετικά με τη διαλεκτική σχέση μεταξύ ισότητας και διαφορετικότητας, καθώς και τις προϋποθέσεις αναγνώρισης των πολιτισμικών διαφορών. Επίσης, τέθηκαν προς συζήτηση η αντιμετώπιση του «ξένου» και του «διαφορετικού» με την αποσαφήνιση βασικών όρων της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης όπως αυτών της εθνότητας, του πολιτισμού, των πολιτισμικών διαφορών, της ταυτότητας και της ετερότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατανόηση των νέων μορφών κοινωνικής ανισότητας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Το συμπέρασμα: ότι οι άνθρωποι όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους, ψάχνοντας την ευτυχία και την ολοκλήρωση, παίρνουν διαφορετικούς δρόμους. Κανείς από μας δεν είναι ίδιος και αυτό όταν το κατανοήσουμε και αποδεχτούμε ο ένας τον άλλο όπως είναι, η κοινωνία μας θα γίνει καλύτερη… Όλες οι διαλέξεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας, τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας και την Παιδαγωγική Εταιρεία του Νομού Πέλλας. Χ.Π.

Δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

13:16 - Άμεσα συνελήφθησαν 2 άτομα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν άνδρα στην πόλη των Σερρών

18:10 - ΚΕΠ Υγείας Δήμου Πέλλας: Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

18:07 - 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) – ΕΔΕΣΣΑ

18:02 - Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία για τη χρήση προστατευτικού κράνους

17:58 - Επιβολή διοικητικού προστίμου σε Πέλλα

12:45 - 20ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

18:16 -  Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών 2026: Συνεχίζονται οι εγγραφές- Hλεκτρονική χρονομέτρηση στo Δρόμο των 5,5 χλμ

12:56 - Στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Ράδιο Pella 103,3 φιλοξενήθηκε η Χριστίνα Χρυσοχοΐδου, διευθύντρια της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Κιλκίς και στέλεχος της «ΝΙΚΗΣ».

12:46 - pellafm 103,3-Δεύτερος Κάφες- Εκπομπή στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

12:36 - Εκδήλωση στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά