Από το γραφείο της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη ανακοινώνεται ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στοχεύει στην επίτευξη καθολικής ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης των περιοχών της Ελληνικής Επικράτειας όπου αυτή δεν υπάρχει (λευκές περιοχές) επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα αυτό. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκληρωτική ψηφιακή μετάβαση σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την αντιμετώπιση του ψηφιακού τηλεοπτικού αποκλεισμού πολιτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερες γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες.
Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ), αρμόδιος δημόσιος φορέας για το ζήτημα, προσανατολίζεται στην επίλυση του προβλήματος με επιδοτούμενη Δράση για τους πολίτες τύπου voucher, δηλαδή με επιδότηση στους δικαιούχους πολίτες μέσω της χορήγησης κουπονιού, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό περιεχόμενο των ελληνικών προγραμμάτων ελεύθερης λήψης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που διανέμεται από ψηφιακές πλατφόρμες. Δικαιούχοι της δράσης θα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των «λευκών περιοχών», οι οποίοι αποτελούν κατά προσέγγιση το 3,8% του συνολικού πληθυσμού (κατ’ εκτίμηση 165.000 νοικοκυριά). Για τους δικαιούχους, προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής οποιασδήποτε εκ των διαθέσιμων στην ελληνική αγορά τεχνολογιών, ώστε να αποκλεισθεί πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού, καθώς και να εξασφαλισθεί η τεχνολογική ουδετερότητα της δράσης.
Την παρούσα περίοδο διενεργείται από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σχετική διαβούλευση σχεδίου Νόμου και προετοιμασίας Κ.Υ.Α. με σκοπό την έναρξη εφαρμογής της Δράσης εντός του επόμενου διμήνου, ενώ η δράση εκτιμάται ότι θα παραμείνει ανοικτή για τα επόμενα τρία χρόνια.
Με βάση σχετική έρευνα που διεξήγαγε η ΓΓΤΤ του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και σχετικές απαντήσεις των τοπικών φορέων της Πέλλας προκύπτει ότι υπάρχουν περιοχές που δεν καλύπτονται από το τηλεοπτικό σήμα, όπως π.χ. ο οικισμός Άγρας κ.α., αλλά και περιοχές που καλύπτονται σήμερα μόνο από αναλογικό σήμα και μελλοντικά κατά την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν δεν καταγραφούν και δεν επωφεληθούν από την δράση [μεταξύ αυτών ευρίσκονται περιοχές του Δήμου Έδεσσας, όπως Εκκλησοχώρι, Παναγίτσα, Νέος Άγιος Αθανάσιος, Άρνισσα, Βρυττά, Κάτω Γραμματικό, Άνω Γραμματικό, Ζέρβη, Νησί, Κερασιά (οριακά), Καισαριανά, Πλατάνη, Προάστιο (οριακά), αλλά και περιοχές στην υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, μεταξύ αυτών οι οικισμοί: Περίκλεια, Αετοχώρι, Άψαλος, Νέα Ζωή, Μοναστηράκι κ.λπ.].
Οι Δήμοι της Πέλλας και κάθε ενδιαφερόμενος φορέας καλούνται να συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος με την επισήμανση των περιοχών και την διατύπωση προτάσεών τους, προκειμένου να μην υπάρξει περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που δεν θα ωφεληθεί από την πανελλαδική πλέον τηλεοπτική κάλυψη, ειδικά δε οι προερχόμενοι από τις περιοχές που δεν λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα.
Δημοσιεύτηκε στις Μάρτιος 1st, 2018