Σήμερα πληρώνονται αιτήσεις από το πρώτο 6μηνο του 2015 που αφορούν στους εξής κλάδους του ΕΤΕΑΕΠ:
ΤΕΑΔΥ – Δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικότερα πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών
ΤΕΑΠΟΚΑ – Υπάλληλοι ασφαλιστικών Ταμείων και νοσοκομείων
ΤΕΑΥΝΤΠ – Ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες
ΤΕΑΧ – Χημικοί
ΤΕΑΕΙΓΕ – Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί.
Η νέα μέση επικουρική ανέρχεται στα 157 ευρώ, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού που ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2015 και μετά.
Βαρύτερες απώλειες θα υποστούν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα που θα πάρουν επικουρική ακόμη και 30 - 40 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη πληρωμή έχει «πιλοτικό» χαρακτήρα και περιλαμβάνει αιτήσεις ασφαλισμένων για τις οποίες ανακτήθηκαν εύκολα τα απαραίτητα δεδομένα (μισθοί – εισοδήματα από το 2002 και εφεξής).
Στη συνέχεια το σύστημα θα μπει σε πλήρη τροχιά και εκτιμάται πως θα πληρώνονται 5.000 – 7.000 νέες συντάξεις το μήνα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Οι εκκρεμότητες στο ΕΤΕΑΕΠ αγγίζουν τις 115.000 εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι 92.000 αφορούν αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά (νέο σύστημα). Από 8 μέχρι και πάνω από 30 μήνες εκκρεμούν 73.930 συντάξεις, δηλαδή το 80% των αιτήσεων από τον Γενάρη του 2015 και μετά. Άλλες 18.630 εκκρεμούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1 έως και 7 μήνες.
Η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή περίπου οι 70.000 αφορούν μισθωτούς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, 35.000 αιτήσεις εκκρεμούν από ασφαλισμένους στο πρ. ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ και 35.000 από ασφαλισμένους στο πρ. ΤΕΑΔΥ.
Αφού «κλείδωσαν» οι απαραίτητες παράμετροι από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή για τον νέο τρόπο υπολογισμού, η παραγωγή των νέων επικουρικών συντάξεων μπαίνει σε πλήρη λειτουργία.
Το νέο σύστημα είναι αυστηρά ανταποδοτικό, χωρίς κατώτατα όρια, καθώς το ΕΤΕΑΕΠ δεν μπορεί να επιχορηγείται από το κράτος.
Ο γενικός κανόνας είναι πως το σύστημα αποδίδει πλέον 0,45% του μισθού για κάθε έτος ασφάλισης. Έτσι αν ο ασφαλισμένος φεύγει με 35ετία θα πάρει το 15,75% του μισθού του ως επικουρική, αν φεύγει με 40ετία θα πάρει το 18% του μισθού του, ενώ αν φύγει με 15ετία θα λάβει το 6,75% του μισθού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παροχή ισορροπεί κάπως με τις παλιές συντάξεις σε ασφαλισμένους που φεύγουν με 30ετία και άνω. Κάτω από τα 30 έτη ασφάλισης υπάρχουν απώλειες που αυξάνονται σημαντικά όσο μειώνεται ο χρόνος ασφάλισης.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Σημαντικά χαμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτούνται με 15ετίες ή 20ετίες και χαμηλές αποδοχές. Για παράδειγμα χαμηλόμισθοι του πρ. ΙΚΑ με 20ετία ή 15ετία ασφάλισης θα έχουν επικουρικές της τάξης των 120 ευρώ ή και 70 ευρώ. Στην 35ετία και με μισθούς της τάξης των 1.000€ και άνω η επικουρική προσεγγίζει τα 200 ευρώ.
Στο Δημόσιο η 35ετία ασφάλισης δίνει συντάξεις της τάξης των 200 ευρώ. Από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ διασώζονται οι υπάλληλοι της ΔΕΗ καθώς είχαν πολύ υψηλές αποδοχές, ενώ οι τραπεζουπάλληλοι θίγονται. Κερδισμένοι είναι οι ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας – αστυνομικοί, πυροσβέστες – καθώς από τα 100€ μέση σύνταξη μπορεί να φτάσουν και τα 150 ευρώ για 35ετία.
Συγκριτικά με το παλιό καθεστώς διασώζονται δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, χαμηλόμισθοι του πρ. ΙΚΑ, χημικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες. Αντίθετα σημαντικές μειώσεις έχουν τραπεζουπάλληλοι, εμπορουπάληλλοι, πρ. εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι του πρ. ΙΚΑ, ναυτιλιακοί - τουριστικοί πράκτορες κ.α.