Pellanet

Όταν ο Στίβεν Χόκινγκ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πριν 20 χρόνια

Ήταν το 1998 όταν ο βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο στην Κρήτη, άνθρωποι όλων των ηλικιών παρακολούθησαν την ομιλία του Χόκινγκ στο πλαίσιο της 21ης Τριγωνικής Συναντηση Αστροφυσικής, στο Κολυμπάρι Χανίων. Η συνάντηση είχε θεμα τις «Μαύρες Τρύπες», ένα θέμα που ο παγκοσμίου φήμης φυσικός γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον επιστήμονα.

Το 1998, ο Στίβεν Χόκινγκ είχε ταξιδέψει και στην Σάμο και συγκεκριμένα μέχρι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αφορμή το συνέδριο κοσμολογίας, το οποίο διοργανωνόταν για δεύτερη φορά στο νησί.

Η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο περί δημιουργίας και λειτουργίας του κόσμου είχε τεράστια επιτυχία, καθώς ο Στίβεν Χόκινγκ δεχόταν από τότε εκατοντάδες προσκλήσεις το χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής υο πρώτο πράγμα που έκανε ο Χόκινγκ όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν να καθίσει αρκετή ώρα στο δωμάτιό του και να θαυμάσει την θέα προς τη θάλασσα από το μπαλκόνι του.

«Μα, εδώ είναι επίγειος παράδεισος», είχε πει σε αυτούς που τον συνόδευσαν ως εκεί.

Ο ίδιος είχε φτάσει στο νησί μαζί με την σύζυγό του, καθώς και τον βοηθό του Τομ Ολντ και δύο από τις συνολικά 8 νοσοκόμες, οι οποίες τον φρόντιζαν ανελλιπώς 24 ώρες το 24ωρο σε βάρδιες.

Αυτό μάλιστα που είχε συζητηθεί τότε ήταν το ενδιαφέρον του για την ελληνική κουζίνα.

Ο αστροφυσικός απόλαυσε διάφορα ελληνικά φαγητά στην Σάμο, όπως η ταραμοσαλάτα, το μπριάμ, ακόμη και το στιφάδο.

Στην Κρήτη έδωσε διάλεξη στον υπαίθριο χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Στίβεν Χόκινγκ μάλιστα είχε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και χιούμορ μαζί τους.

Όταν ρωτήθηκε «τι γήινο έχει κατά νου ένα επιστήμονας που έχει όλο το Σύμπαν στο κεφάλι του και αν διαβλέπει κινδύνους για τον πλανήτη μας», ο Χόκινγκ απάντησε με χιούμορ, λέγοντας πως ο ίδιος προσπαθεί να μην ξεχνά ότι ζει στη Γη, αν και η σύζυγός του ορισμένες φορές νομίζει ότι είναι από… άλλον πλανήτη.

Ο αγαπητός επιστήμονας μάλιστα είχε προειδοποιήσει: «Βλέπω κινδύνους στο μέλλον, έχουμε πλέον την τεχνολογία για να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Και είναι αρκετή για να τη χρησιμοποιήσουμε για να καταστρέψουμε τον πλανήτη. Ελπίζω να είμαστε σοφοί για να την αξιοποιήσουμε ώστε να εποικήσουμε και να κατακτήσουμε τον γαλαξία μας».

 

[embed]

 

[embed]

Πηγη:e-dimosio.gr

 

Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:51 - 10η Ημερίδα για τα Μαθηματικά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

11:37 - Το Νοσοκομείο Γιαννιτσών στηρίζει τη μητέρα, στηρίζει τις δράσεις για υγιή βρέφη, στηρίζει και ευαισθητοποιεί για την αξία του μητρικού θηλασμού

11:31 - Η Νέα Πέλλα γερνάει, το ΚΑΠΗ παραμένει κλειστό και οι ηλικιωμένοι στη μοναξιά τους

10:53 - ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2026

19:21 - Εγκληματική αδράνεια για το κλειστό ΚΑΠΗ της Νέας Πέλλας. Ποιοι βολεύονται!

11:41 - FoodTech Hackathon 2026

11:30 - Τιμητική βράβευση του Νίκου Γεωργιάδη από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας

13:10 - Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και την 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026

12:58 - «Check in για 2» ΕΔΕΣΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

12:55 - «Check in για 2» ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00