Pellanet

«Ποτέ ξανά»: Πορεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη

Για έκτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται σημερα η πορεία μνήμης «75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου».

Δεκάδες άτομα αψήφησαν τη βροχή και συμμετείχαν στην πορεία αυτή, που ακολουθεί τη διαδρομή που έκαναν Θεσσαλονικείς Εβραίοι για να φτάσουν στο παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό από όπου αναχώρησαν με το πρώτο τρενο για το Άουσβιτς.

Της πορείας προπορεύεται ο 93χρονος Μουσά Αηλόν, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Αηλόν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έφυγε στα 18 του χρόνια για το στρατόπεδο του Άουσβιτς. Στην Πορεία συμμετέχουν ακόμα και ισραηλινοί οι γονείς των οποίων ήταν από τη Θεσσαλονίκη.

Στην πορεία έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μυταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην γγ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, η πρέσβειρα του Ισραήλ και ο Γερμανός πρόξενος.

Τη σημασία της πορείας μνήμης υπογράμμισε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ακόμα και ρατσισμός και φασισμός.

"Στις ημέρες μας πρέπει να κινητοποιουμαστε για να αποτρέψουμε την εκκόλαψη πολλών αυγών του φιδιού", σημείωσε.

"Τέτοιου είδους εκδηλώσεις μας κεντρίζουν τη μνήμη μας. Το ορθό δεν είναι πάντα και ευχάριστο και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό και το δικαιο" τόνισε από πλευράς του ο Γιάννης Μπουταρης ο οποίος κάλεσε στο βήμα μαζί του όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ ανακοίνωσε την ανέγερση ενός ακόμα μνημείου στο Πανεπιστήμιο, το τρίτο κατά σειρά στη μνήμη των Εβραίων της πόλης, που θα είναι αφιερωμένο στους Εβραίους φοιτητές του ΑΠΘ που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

"Σε πολλά μέρη βλέπουμε περιστατικά που θυμίζουν εκείνη τη μαύρη εποχή. Τώρα ήρθε η ώρα να περάσουμε το μήνυμα αυτό στις νεότερες γενιές γιατί σε λίγα χρόνια οι επιζήσαντες θα έχουν πεθάνει", επισήμανε ο
ο επικεφαλής της Διεθνούς «Πορείας Ζώντων», Ααρόν Ταμίρ.

Μάλιστα, συγκίνηση σκόρπισε στους παρευρισκόμενους ο Εβραίος τραγουδοποιός, ελληνικής καταγωγής Γιούντα Πόλικερ (Λεωνίδας Πολυκάρης) ο οποίος τραγούδησε στα ελληνικά και ανέβηκε στη σκηνή με την Χαρούλα Αλεξίου.

Ο κ. Ποληκάρης έχει προωθήσει την ελληνική μουσική στο Ισραήλ και έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Φοίνικα για τη συμβολή του αυτή. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες μουσικούς όπως ο Μανώλης Ρασούλης και η Χάρις Αλεξίου.

 

 

 

[gallery size="large" ids="47608,47609,47610,47611"]

Πηγή: voria.gr

Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:42 - Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ρωτούν: «Γιατί δεν προχωρούν οι αποσπάσεις αστυνομικών λόγω εκλογής τους ως αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση»;

11:37 - Παραδοσιακό Παρακάθ 2024 της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής

11:33 - Αυγενάκης από την Καβάλα: Οι αγρότες ψηφίζοντας τη ΝΔ προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ΕΕ Συνεχίζεται το οδοιπορικό του ΥπΑΑΤ σε όλη την Ελλάδα

11:31 - Ανθοέκθεση Έδεσσας 2024: Ένας Παραδοσιακός Χορευτικός Πανηγυρικός Εορτασμός της Άνοιξης

14:03 - Ο Α. Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για τη 202η επ΄έτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας

14:00 - ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΠ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

13:54 - Ξεκίνησε η ΑνθοΈκθεση στο Πάρκο Καταρρακτών

13:51 - Θεοδώρα Τζάκρη για την προεκλογική φιέστα Αυγενάκη στην Πέλλα: «Είναι στα αλήθεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας;»

13:49 - ΔΙΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ

13:47 - Λάκης Βασιλειάδης: Ανάγκη άμεσης ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος της ασθένειας σε ροδάκινα κλπ