Η τεχνική δουλειά για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσε η υπουργός Εργασίας ΈΦη Αχτσιόγλου, τονίζοντας πως πρόκειται για δηλωμένο στόχο της κυβέρνησης και πολιτική προτεραιότητα μετά την έξοδο από την επιτροπεία, τον Αύγουστο του 2018.
Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, επισήμανε πως «θα ακολουθήσει εκτεταμένος κοινωνικός διάλογος και θα δούμε τα βήματα μετά τον Αύγουστο».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, "τα 586 ευρώ δεν είναι μισθός που μπορεί να συνδέεται με τη δίκαιη ανάπτυξη" και πρόσθεσε:
«Δική μας προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη που ήδη σημειώνεται να γυρνά σε αυτούς που την παράγουν, πρωτίστως στον κόσμο της εργασίας.
Μία αύξηση του κατώτατου έχει συμβολική σημασία, γιατί δείχνει ότι αφήνουμε πίσω την περίοδο της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά και πρακτική σημασία με το αποτέλεσμα στις ζωές των εργαζόμενων, όχι μόνο αυτών που αμείβονται με τον κατώτατο αλλά και με υψηλότερους μισθούς, δεδομένου ότι θα ισχύουν και οι συλλογικές συμβάσεις, που πρωτίστως επιτρέπουν να διεκδικούν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας οι εργαζόμενοι».
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «συζήτηση με τους θεσμούς για αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει, γιατί δεν αποτελεί τμήμα της τέταρτης αξιολόγησης που διανύουμε, η οποία έχει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα στα εργασιακά. Προφανώς θα περιλαμβάνεται στην αναπτυξιακή στρατηγική που διαβουλευόμαστε στα αναπτυξιακά συνέδρια και θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς τέλη Απριλίου, δεν είναι κάτι κρυφό».
Στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, τα εργασιακά ζητήματα που συζητώνται με τους θεσμούς είναι «ήπια, περισσότερο τεχνικά, όπως ο ρόλος της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς αμφισβήτηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία από τους εργαζόμενους (έχει κριθεί συνταγματικά επιβεβλημένο από το ΣτΕ), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο "μετράμε" αν μία συλλογική σύμβαση καλύπτει το 50% των εργαζόμενων του κλάδου, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η επαναφορά της επεκτασιμότητας σε ισχύ τον Αύγουστο του 2018 (είναι νόμος του κράτους από τον περασμένο Μάιο)", συνέχισε η υπουργός, ενώ για το ασφαλιστικό είναι περισσότερο "ζητήματα εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».
Εξάλλου, για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στον τουρισμό η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οπωσδήποτε είναι καλό νέο όποια κλαδική συλλογική σύμβαση υπογράφεται, ακόμη και πριν την επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ισχύ τον Αύγουστο. Η σημασία τους μετά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς θα μπορούν να επεκταθούν και να κηρυχθούν γενικώς υποχρεωτικές».
Πηγη:zougla.gr
Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου, 2018