Pellanet

Με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε το βιβλίο «Από τον Σλαβομακεδονισμό στον σκοπιανό μακεδονισμό – Η γενεαλογία μιας εθνολογικής λαθροχειρίας» των εκδόσεων”Μπαρμπουνάκης”

Σε μια κατάμεστη αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης ,οι εκδόσεις «Μπαρμπουνάκης»  χθες το βράδυ παρουσίασαν το νέο βιβλίο τους με τίτλο «Από τον Σλαβομακεδονισμό στον Σκοπιανό Μακεδονισμό-
Η γενεαλογία μιας εθνολογικής λαθροχειρίας»
των Νικ. Βασιλειάδη-Δημ. Ευαγγελίδη .

 

Για το βιβλίο  προλόγισαν ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και νυν Κοσμήτορας του Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Καθηγητής κος Ηλίας Κουσκουβέλης και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απόγονων Μακεδονομάχων ΄΄ Παύλος Μελάς ΄΄ κος  Παπανούσης Μιχαήλ.

 

Στη συνέχεια οι δύο συγγραφείς κος Νικόλαος Βασιλειάδης, Επίκ. Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο κος Δημήτρης Ευαγγελίδης, συγγραφέας-Αναλυτής αναφέρθηκαν διεξοδικά στο έργο τους και αμέσως μετά συζήτησαν με το κοινό.

 

Την εκδήλωση της παρουσίασης έκανε η  δημοσιογράφος κα Βιβή Ανδρίτσου.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η απόληξη των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13, διευθέτησε de jure, με την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου, την εδαφική κυριαρχία ενός εκάστου των νικητών και ηττημένων. Η μετεξέλιξη της εθνοτικής σύγκρουσης σε ιδεολογικοποιημένη πλέον, μετά το 1945 και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιπαράθεση οδήγησε σε ένα ιστορικό, παγκόσμια πρωτότυπο ίσως, παράδοξο: την κατασκευή μίας τεχνητής εθνότητας, ως πολιορκητικού κριού των νέων αναθεωρητικών επιδιώξεων. Σε αυτήν τη διαδικασία η Ελλάδα, καθεύδουσα τον νήδυμον της «ανυπαρξίας» ζητήματος, κινούμενη στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των συμμαχιών που ανήκε και ανήκει, επέτρεψε την εξέλιξη και ενδυνάμωση του ψευδεπίγραφου αφηγήματος της ψευτοεθνότητας των δήθεν «μακεδόνων». Το παρόν λοιπόν πόνημα στοχοθετεί να αναδείξει τα αυτονόητα. Να διαλύσει μυθοπλασίες, συγχύσεις, εσφαλμένες ερμηνείες. Και, κυρίως, να αποκαταστήσει την ιστορική πραγματικότητα, εισφέροντας στην ελλιπέστατη δυστυχώς, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, στο σημαντικό εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας.

 

Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαρτίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

15:01 - Η πρόληψη σώζει

14:54 - Από τον Νείλο στην Ήπειρο: Το Ταξίδι του Παπύρου Ενώνει τα Σχολεία της Πιερίας και των Ιωαννίνων

22:33 - Διάλογος του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολου Τζιτζικώστα με νέους από όλη την Ευρώπη για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού

22:30 - Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης σε σχολεία του Δήμου Πέλλας για το Δημ. Συμβούλιο Νέων

22:27 - Αποστολή της Π.Ο.Π.Σ. στις Βρυξέλλες – Για πρώτη φορά συζητείται το θέμα της Γενοκτονίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

22:24 - Ενημερωτικό Περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εν όψει της 19ης Μαΐου 2026

22:20 - Αναλυτικό πρόγραμμα και φωτογραφίες για το 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Compartments Dance Project” στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, 17-31 Μαΐου

15:53 - ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π. ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

12:53 - Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών 2026

12:19 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ