Μια προκλητική δήλωση που θα συζητηθεί έκανε τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οπως είπε η ακτοφυλακή της χώρας του κατέβασε ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί στη βραχονησίδα Αντρόφωτος.
«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλιές παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους του Αντρόφωτου ανοικτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση».
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Γιλντιρίμ μιλώντας για τα νησάκια Ντιντίμ, αναφέρθηκε σε δύο βραχονησίδες, που βρίσκονται ανατολικά από το Φαρμακονήσι, στα ανοιχτά της πόλης Ντιντίμ, στην επαρχία του Αϊδινίου.
Είναι περιοχές που εδώ και καιρό η Αγκυρα αμφισβητεί κι έχει «γκριζάρει».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των προκλήσεων Τούρκων αξιωματούχων και παρά το γεγονός ότι ο Μπ. Γιλντιρίμ πριν από λίγες ημέρες είχε τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα για να συλλυπηθεί για τον άτυχο σμηναγό του Mirage. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις, κάτι που προφανώς ο τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να μην τηρήσει.
Κάποιες άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για τη βραχονησίδα Ανθρωποφάς.
Οι νεαροί, όπως αναφέρει το samos24.gr, μετέβησαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλιου στο σημείο, όπου στη συνέχεια με περηφάνια και τιμή τοποθέτησαν την Ελληνική σημαία στη βραχονησίδα.
Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Ενδεχομένως αυτή να είναι η βραχονησίδα για την οποία μιλά ο Γιλντιρίμ.
Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές» από τους Τούρκους.
Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.
To ΓΕΕΘΑ αγνοεί το γεγονός, αγνοεί για ποια βραχονησίδα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και αν η βραχονησίδα αυτή τη θεωρούν τουρκική.
Πηγή: tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου, 2018