Ανοικτή παραμένει ακόμη η διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών για τον «αυτόματο» μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους, όπως απεκάλυψαν ελληνικές πηγές από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση πως Ελλάδα και Ταμείο θα γεφυρώσουν σύντομα επί αθηναϊκού εδάφους τις διαφορές τους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και θα καταλήξουν στο θέμα του χρόνου μείωσης του αφορολόγητου.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ενημερώνοντας τους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον για τις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την ηγεσία του ΔΝΤ και με Ευρωπαίους αξιωματούχους δήλωσαν πως «είμαστε στη τελική ευθεία 60 ημερών» και εξέφρασαν την αισιοδοξία πως, παρά τα ανοικτά ζητήματα, θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup του Ιουνίου.
«Όλοι τόνισαν ότι δουλεύουμε για μια συνολική λύση», ανέφεραν και προσέθεσαν πως άπαντες πιέζουν να ολοκληρωθεί σύντομα η τέταρτη αξιολόγηση.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως τα προαπαιτούμενα είναι σε καλό δρόμο, καθώς δεν είναι δύσκολα πολιτικά αλλά τεχνικά.
Όπως ανέφεραν, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στα μέσα Μαΐου στην Αθήνα και στόχος είναι η τεχνική συμφωνία εντός του ίδιου μήνα. Όπως μάλιστα αποσαφήνισαν το staff level agreement της τέταρτης αξιολόγησης θα είναι πιο συνοπτικό, καθώς δεν θα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα για επόμενη αξιολόγηση.
Για το χρέος οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υπάρχουν ακόμη κάποιες αποκλίσεις για το μηχανισμό σύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους με το ΑΕΠ και εξέφρασαν την ελπίδα να γεφυρωθούν έως την προσεχή Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας.
Ειδικά για το ΔΝΤ ανέφεραν πως γίνονται συζητήσεις για τις προβλέψεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019. «Η κάθε πλευρά προσπάθησε να καταλάβει τις θέσεις της άλλης», ανέφεραν και προανήγγειλαν συνέχιση των σχετικών συζητήσεων επί αθηναϊκού εδάφους. Στη βάση αυτή ξεκαθάρισαν πως το ζήτημα του χρόνου μείωσης του αφορολόγητου θα εξετασθεί στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου, όταν επιστρέψουν οι θεσμοί.
Τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνώρισαν πως το ΔΝΤ θέλει να έχει διαθέσιμες τις τεχνικές λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους το συντομότερο δυνατόν.
«Το Ταμείο θέλει να πάει όσο πιο γρήγορα γίνεται και να έχουμε τις προτάσεις πριν από τις 21 Ιουνίου (...) Είμαστε πιεσμένοι, αλλά με καλή θέληση γίνεται», ανέφεραν σχετικά οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Στο ίδιο πλαίσιο αποσαφήνισαν πως το «κλειδί» για το χρέος είναι ο μηχανισμός ενεργοποίησης. «Ο αυτοματισμός είναι το κλειδί που θα ανοίξει και όλα τα άλλα θέματα που αφορούν στο χρέος», τόνισαν και διευκρίνισαν πως το ΔΝΤ θέλει να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του μηχανισμού.
Αναφορικά με τη Γερμανία οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι κοινή πεποίθηση ότι η νέα ηγετική ομάδα χρειάζεται χρόνο για να καταλάβει τις παραμέτρους της αναδιάθρωσης.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε χρόνο. Αναδιάθρωση θα υπάρξει έτσι και αλλιώς, αλλά το θέμα είναι πόσο διευρυμένη θα είναι», τόνισαν οι αξιωματούχοι.
Οι εν λόγω πηγές ανέφεραν πως υπάρχει ταύτιση Ελλάδας - Ταμείου για το χρέος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο απαραίτητη είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τόνισαν πως είναι «επιθυμητή, αλλά οχι απαραίτητη».
Κατά τις ίδιες πηγές, εάν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα η αίσθηση είναι ότι αυτό δεν θα αυξήσει το κόστος δανεισμού. «Η αξιοπιστία της εξόδου κρίνεται από πολλά άλλα πράγματα. Αν είναι ή όχι μέσα έχει μικρή σημασία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφεραν πως δεν συζητήθηκαν οι τράπεζες κάτι που «μάλλον είναι καλά νέα», όπως σχετικά εκτίμησαν.
Πηγή: cnn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου, 2018