Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον ομόλογό του των Σκοπίων στη Σόφια, ενώ αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Η συνάντηση λαμβάνει χώρα στο περιθώριο των Εργασιών της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλακανίων.
Χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, επανέλαβε την ην προσήλωσή του στον στόχο της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, ενώ συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρονται στον έντονο ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Ε. στην προσπάθεια για ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά και στις διεργασίες μέσα στην ΠΓΔΜ για τη διαδικασία επικύρωσης και έγκρισης της λύσης εκεί. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η Ε.Ε. θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, εφόσον, βεβαίως, αυτή επιτευχθεί.
Στη Σόφια, ο κ. Τσίπρας θα έχει πολλαπλές επαφές, όχι μόνο για το ονοματολογικό, με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Χθες, επίσης, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, μιλώντας σε μικρή ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων (περιλαμβανομένης της «Κ»), δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να υπάρξει λύση. «Υπάρχει ακόμα χρόνος. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω πολύ περισσότερα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Και έχω λόγους για να είμαι αισιόδοξος», είπε ο κ. Χαν, ο οποίος, πάντως, υπογράμμισε ότι η «ιδιοκτησία» της συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά σε Αθήνα και Σκόπια με την Ε.Ε. να συνδράμει μόνο όταν της ζητείται.
Την ίδια στιγμή, μετά την προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου «αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί». Και πρόσθεσε ότι τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα». Ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».
Νωρίτερα, χθες, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σόφιας από την Κομισιόν και το Ιδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ», ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι «η ΠΓΔΜ δεν έχει εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο, μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ». Ο κ. Ζάεφ, επίσης, σημείωσε ότι ένα μέλλον εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα επέφερε αύξηση των εθνικιστικών εντάσεων «και παρεμβάσεις από τρίτους» για το σύνολο της περιοχής.
Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου, 2018