Η κούρσα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε επίσημα χθες, καθώς ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.
Ο 46χρονος Βαυαρός θα πρέπει να λάβει το χρίσμα από το κόμμα του τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να εξασφαλίσει και την επίσημη υποψηφιότητά του ως ο «Spitzenkandidat» και να γίνει ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής.
Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του δήλωσε ότι η επιβίωση του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κινδυνεύει», τη στιγμή που «η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αρχή και περισσότερη δημοκρατία».
Ενώ οι πιθανοί αντίπαλοί του στην κούρσα για την εξασφάλιση του χρίσματος του ΕΛΚ ενδέχεται να είναι άνθρωποι με περισσότερη εμπειρία όπως ο Αλεξ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ή ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, o Βαυαρός πολιτικός ακούγεται ότι έχει τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Η Γερμανία αποτελεί τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στο ΕΛΚ και κατά συνέπεια έχει τη μεγαλύτερη ισχύ. Ο κ. Βέμπερ όμως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός εκτός Βρυξελλών, παρόλο που οι συνεργάτες του τονίζουν ότι δεν διαφέρει από άλλους επικεφαλής πολιτικών ομάδων οι οποίοι έχουν εκλεγεί στο παρελθόν χωρίς να είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι πέρα από τη χώρα τους.
Η διαδικασία
Ομως αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι η διαδικασία του «Spitzenkandidat» δεν είναι κάτι που τους εκφράζει. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει αυτόματη αντιστοιχία ανάμεσα στον επικεφαλής του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές και στον πρόεδρο της Επιτροπής. Τους ίδιους δισταγμούς είχε εκφράσει η Αγκελα Μέρκελ και στις προηγούμενες ευρωεκλογές, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά αυτή η διαδικασία, με αποτέλεσμα την εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια των παλαιών πρακτικών στην Ε.Ε., καθώς η Ευρώπη δεν είναι θεσμός γραφειοκρατών και της ελίτ», είπε χθες ο κ. Βέμπερ και πρόσθεσε ότι σκοπός του είναι να προσπαθήσει να φέρει την Ευρώπη πίσω στους απλούς ανθρώπους.
Ο κ. Βέμπερ έχει ήδη πει ότι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει είναι να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μια άποψη την οποία συμμερίζεται το 90% των ψηφοφόρων του ΕΛΚ σε όλα τα κράτη-μέλη. Συγχρόνως υποστηρίζει μια πολύ αυστηρή θέση για το μεταναστευτικό σε αντίθεση με την Αγκελα Μέρκελ. Επίσης έχει θέσει και ένα θέμα εκτός της συνηθισμένης ευρωπαϊκής ατζέντας, εκείνο της αντιμετώπισης του καρκίνου, λέγοντας ότι μόνο με τη συνεργασία όλων των κρατών-μελών θα μπορέσει να βρεθεί η θεραπεία του.
Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, παρόλο που οι έδρες του θα περιοριστούν αρκετά, καθώς αναμένεται η είσοδος ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων που δεν βρίσκονται στη σημερινή Ευρωβουλή.
Πηγή: kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, 2018