Pellanet

Αυξάνεται η μοριοδότηση για μετεγγραφές φοιτητών με χαμηλά εισοδήματα

Με την τροπολογία αυξάνεται η μοριοδότηση, από 5 σε 6 μόρια, των οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα (0-3.000 ευρώ κατά κεφαλήν), προκειμένου να χορηγηθεί το δικαίωμα μετεγγραφής στο δικαιούχο φοιτητή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροποποίηση κρίθηκε επιβεβλημένη για την ενίσχυση των οικογενειών αυτών, που πλέον θα λαμβάνουν 6 μόρια. Αναφέρεται επίσης ότι «σε πολλά τμήματα ΑΕΙ, η βάση μετεγγραφής διαμορφώνεται σε 6 μόρια, με αποτέλεσμα φοιτητές που συγκεντρώνουν μόρια μόνο από το χαμηλό εισόδημα (ανώτατο 5 μόρια σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο) και χωρίς λοιπά κοινωνικά κριτήρια να μην μπορούν να μετεγγραφούν, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται».

Με την ίδια τροπολογία καταργείται η προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να αρχίσει η ισχύς των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υπαγωγή, κατ΄εξαίρεση, των προβλεπομένων υποθέσεων (γάμοι, διαζύγια, διατροφές, διαθήκες κλπ) μεταξύ μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών στη δικαιοδοσία του Μουφτή και τη δυνατότητα προσφυγής των διαδίκων μερών στα πολιτικά δικαστήρια κατά τις ισχύουσες δικονομικές διατάξεις, σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσής του στη δικαιοδοσία του Μουφτή.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η διάταξη κατατίθεται προκειμένου να μπορέσουν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να προσφύγουν άμεσα στην ελληνική έννομη τάξη.

Με άλλη διάταξη που έχει περιληφθεί στην τροπολογία, το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού ορίζεται ως το αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του κάθε φύσης και σχέσης εργασίας διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού όλων των Υπηρεσιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, περιλαμβανομένων και των ΝΠΔΔ που έχουν δικά τους υπηρεσιακά συμβούλια, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις και επιφυλάξεις.

Δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:47 - Ένταξη του Έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Σκύδρας»

15:08 - Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πέλλας κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης

15:04 - Η Έδεσσα επενδύει στην αγροβιοποικιλότητα και τον βιώσιμο τουρισμό

14:57 - Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Στυλιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης – Θεσσαλονίκης

14:37 - 4η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “DeepTechValleys” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:32 - Με θετικό πρόσημο έκλεισε το διήμερο για την ομάδα βόλει ΠΑΣ  Ίκαρος Έδεσσας, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες στις τρεις αναμετρήσεις.

14:29 - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 2026

13:35 - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

17:55 - Δήμος Έδεσσας Άθληση για Όλους

12:51 - Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ημαθίας