Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την οικονομική τους κατάσταση είναι οι Ελληνες και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε η ανεργία και ο πληθωρισμός να έχουν «χάσει έδαφος», έναντι των αυξήσεων στις τιμές, στον κατάλογο των θεμάτων που τους ανησυχούν. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, που παρουσιάσθηκαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το 65% των Ελλήνων εκφράζουν ανησυχία για την αγοραστική τους δύναμη. Την ίδια ανησυχία συμμερίζεται ένας στους δυο (52%) Ευρωπαίους.
Το ίδιο ποσοστό (65%), δηλαδή δυο στους τρεις Ελληνες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς που επιβαρύνουν κάθε μήνα το νοικοκυριό τους. Αντίστοιχα, λιγότεροι από έναν στους δυο Ευρωπαίους (47%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ανάλογη δυσκολία. Το υψηλό ποσοστό (65%) κατατάσσει τη χώρα μας στην 5η θέση μεταξύ των κρατών των οποίων οι πολίτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους μηνιαίους λογαριασμούς. Πρώτη έρχεται η προς ένταξη Τουρκία (84% των πολιτών), ακολουθούν η ΠΓΔΜ (79%), η Βουλγαρία (76%), η Πορτογαλία (71%) και έπεται η Ελλάδα.
Απαισιόδοξοι είναι οι Ελληνες για το μέλλον τόσο το δικό τους, όσο και των παιδιών τους. Το 65% πιστεύει ότι η οικονομική και η εργασιακή κατάσταση θα χειροτερεύσουν τους ερχόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό σηματοδοτεί στροφή στο αίσθημα της κοινής γνώμης, δεδομένου ότι μόλις το Φθινόπωρο 2007 το ποσοστό των απαισιόδοξων Ελλήνων ήταν μειωμένο περισσότερο από 20 ποσοστιαίες μονάδες και ανερχόταν σε 42%.
Η γενικότερη απαισιοδοξία αποτυπώνεται και στις απαντήσεις για το μέλλον των παιδιών τους. Οκτώ στους 10 Ελληνες (79%) πιστεύουν ότι τα παιδιά θα ζήσουν δυσκολότερη ζωή από τη δική μας. Η χώρα μας έρχεται δεύτερη σε αυτή την κατάταξη με τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία για το μέλλον των παιδιών να αποτυπώνεται στη Γαλλία (82%). Αλλά και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ανησυχητικά υψηλός (61%).
Επίσης, το 92% των Ελλήνων εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα (λόγω της ανασφάλιστης εργασίας, της μερικής απασχόλησης και των άτυπων μορφών απασχόλησης). Ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 57%.
Το 91% ανησυχεί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (πέρα από την προσωπική οικονομική κατάσταση). Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 56%.
Το 91% των Ελλήνων ανησυχεί επίσης για το κόστος διαβίωσης (ευρωπαϊκός μέσος όρος 72%).
Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας ανησυχούν το 87% των Ελλήνων (αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος 73%) και η επιδείνωση της ποιότητας ζωής απασχολεί το 52% των Ελλήνων (ευρωπαϊκός μέσος όρος 48%).
Μπορεί η αύξηση των τιμών να είναι το νούμερο ένα ζήτημα ανησυχίας των Ελλήνων, ωστόσο η ανεργία παραμένει-μαζί με την οικονομική κατάσταση-το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά μετά την ΠΓΔΜ (42%) σε ό,τι αφορά την ανεργία και την οικονομική κατάσταση της χώρας (40%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι και στις δύο περιπτώσεις πολύ χαμηλότερος (24% και 20% αντίστοιχα).
Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου, 2008