Σχεδόν το 41% του ΑΕΠ αποτελούν τα χρέη των νοικοκυριών από δάνεια, ενώ το 7% από αυτά αδυνατούν να αποπληρωθούν. Αυτό επισημαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί το επίπεδο της χρέωσης των νοικοκυριών καθώς και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.
Στην απάντηση του ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι παρόλο που ο δανεισμός των νοικοκυριών παραμένει σχετικώς σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη του ευρώ, τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών στην Ελλάδα αποτελούν το 40,9% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η υφιστάμενη χρηματοπιστωτική κρίση έχει προκαλέσει επιβράδυνση του ρυθμού δανεισμού των νοικοκυριών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, «η αύξηση των πιστώσεων στα νοικοκυριά παρουσίασε σημεία επιβράδυνσης από το 2007. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Επιτροπής της Ανοιξης του 2008, η επιβράδυνση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2008, λόγω της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις κεφαλαιαγορές και αναμένεται να επηρεάσει την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία ναι μεν προβλέπεται να επιβραδυνθεί ανάλογα, αλλά να παραμείνει ισχυρή».
Αναφερόμενος στα ελληνικά νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους, ο επίτροπος Αλμούνια αναφέρει ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα το 2005 αντιπροσώπευαν ποσοστό μικρότερο του 7% του συνόλου των ακαθάριστων δανείων, δηλ. ποσοστό ανάλογο με αυτό της Ιταλίας και υψηλότερο από αυτά της Γερμανίας και της Γαλλίας (γύρω στο 4%)». Αναφερόμενος στη δήλωση του Επιτρόπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο επισημαίνει εδώ και πολύ καιρό το ΠΑΣΟΚ και για το οποίο έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή την οποία απέρριψε η κυβέρνηση. Και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να πάρει μέτρα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε επίσης ότι η ελληνική οικογένεια δεν τα βγάζει πέρα εξ αιτίας της ακρίβειας, της φορολογίας και των περικοπών των δαπανών για δημόσια αγαθά στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση.
Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουλίου, 2008