Pellanet

Γαλλία: Διάλυση του κοινοβουλίου ζητάει η Λεπέν – Τι απαντά ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, το ψηφοδέλτιο του οποίου για τις ευρωεκλογές ήρθε δεύτερο έπειτα από εκείνο του Εθνικού Συναγερμού, απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή πορείας στην πολιτική του.

Αντιθέτως, η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, έκανε λόγο για «δημοκρατική αποκήρυξη» της εξουσίας και ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του κράτους σκοπεύει «να εντείνει την δεύτερη πράξη της πενταετίας του» και «δεν θα κάνει αλλαγή πορείας», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το περιβάλλον του.

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Γαλλίας αντιμετωπίζουν από τα μέσα Νοεμβρίου μια κοινωνική εξέγερση κατά της δημοσιονομικής πολιτικής και «εναντίον των αδικιών», η οποία συνεχίζεται -με μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων- κάθε Σάββατο στη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Οι προσανατολισμοί που ανακοινώθηκαν μετά τη μεγάλη συζήτηση θα συνεχισθούν, ο στόχος είναι οι Γάλλοι να μπορέσουν να αισθανθούν την αλλαγή», συνέχισε η ίδια πηγή στο περιβάλλον του προέδρου.

Για την πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού, τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μια «δημοκρατική αποκήρυξη» του προέδρου ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, οφείλει «να εξαγάγει τα συμπεράσματα» από τα αποτελέσματα αυτά, «αυτός που κατέστησε την ψηφοφορία αυτή δημοψήφισμα για την πολιτική του, ακόμη και για το πρόσωπό του».

«Δεν έχει άλλη επιλογή, κατ' εμέ, παρά τουλάχιστον να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ άκουσε «αυτό το ισχυρό μήνυμα, το λάβαμε πλήρως, όπως λάβαμε και το μήνυμα για την επείγουσα οικολογική ανάγκη», δήλωσε.

Απηύθυνε έκκληση για μια «νέα μέθοδο» στην κυβέρνηση, αλλά όχι για αλλαγή δεδομένων, ούτε εξέτασε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

«Από αύριο θα είμαι επί ποδός», διαβεβαίωσε.

«Οφείλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα μέθοδο για να βοηθήσουμε περισσότερο τα εδάφη (...) για πιο ανθρώπινες πολιτικές».

«Αυτό είναι το διακύβευμα της δεύτερης πράξης της πενταετίας, μας μένει συνεπώς πολλή δουλειά» συμπλήρωσε.

Η γαλλική ακροδεξιά επικρατεί με διαφορά 0,9%

Ο Εθνικός Συναγερμός επικρατεί με διαφορά 0,9% την υποστηριζόμενη από τον πρόεδρο Μακρόν λίστα LREM-Modem (23,31% έναντι 22,41%), σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων στις ευρωεκλογές που ανακοινώθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δύο λίστες εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών, 23, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 50,12%, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το 2014.

Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την άνοδο των οικολόγων του EELV, με το 13,47% των ψήφων και 13 έδρες, στην τρίτη θέση.

Η λίστα της δεξιάς, Les Republicains, εξασφαλίζει το 8,48% των ψήφων (8 ευρωβουλευτές), μπροστά από την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) με 6,31% και 6 ευρωβουλευτές και την σοσιαλιστική λίστα (6,19% και 6 ευρωβουλευτές).

 

Πηγή: cnn.gr

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου, 2019


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

15:01 - Η πρόληψη σώζει

14:54 - Από τον Νείλο στην Ήπειρο: Το Ταξίδι του Παπύρου Ενώνει τα Σχολεία της Πιερίας και των Ιωαννίνων

22:33 - Διάλογος του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολου Τζιτζικώστα με νέους από όλη την Ευρώπη για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού

22:30 - Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης σε σχολεία του Δήμου Πέλλας για το Δημ. Συμβούλιο Νέων

22:27 - Αποστολή της Π.Ο.Π.Σ. στις Βρυξέλλες – Για πρώτη φορά συζητείται το θέμα της Γενοκτονίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

22:24 - Ενημερωτικό Περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εν όψει της 19ης Μαΐου 2026

22:20 - Αναλυτικό πρόγραμμα και φωτογραφίες για το 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Compartments Dance Project” στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, 17-31 Μαΐου

15:53 - ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π. ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

12:53 - Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών 2026

12:19 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ