Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιουλίου για τους ενδιαφερόμενους στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
Στις 18 Ιουλίου για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.
Τέλος, στις 22 Ιουλίου για τις περιφέρειες της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου.
Σύμφωνα µε εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ύψος των παρεμβάσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.
Δικαιούχοι
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία ενεργειακής κατηγορίας Δ και κάτω, και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του πίνακα.
Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων σε επιλέξιμη κατοικία, η αίτηση υποβάλλεται από έναν εκ των δικαιούχων που να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, μετά από συναίνεση των υπολοίπων.
Ως προς το ποσοστό συγκυριότητας, δεν υπάρχει περιορισμός για το ποιο ποσοστό ιδιοκτησίας θα πρέπει να έχει ο αιτών.
Οι αλλαγές
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε σχέση µε τον α’ κύκλο του προγράμματος, αυτές έγκεινται στο γεγονός ότι καταργείται το ανώτατο όριο στην έβδομη εισοδηματική κατηγορία και για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ειδικού προστίμου.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες αλλά και μεμονωμένα διαμερίσματα τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά για τις πολυκατοικίες που έχουν δικαίωµα ένταξης στο πρόγραµµα, θα ισχύει ότι η καθεµία θα λογίζεται ως µία κατοικία, ως µία µονάδα. Το πρόγραµµα ενεργοποιείται στις αρχές του β’ εξαµήνου, προκειµένου να υπάρξει το χρονικό περιθώριο ώστε να αξιοποιηθούν ως µεγέθη αναφοράς τα εισοδήµατα του 2018.