Στη Βουλή φέρνουν το θέμα της λήψης μέτρων στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού, η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και 48 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Με Ερώτηση που κατατέθηκε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Τουρισμού, οι βουλευτές τονίζουν την αναγκαιότητα λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων που εργάζονται στον τουρισμό, αλλά και για τη γενική θωράκιση και τόνωση του τουριστικού κλάδου, που, όπως φαίνεται, τη φετινή χρονιά, πρόκειται να δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Παράλληλα, οι βουλευτές
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Προς τους κ.κ υπουργούς:
-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
-Οικονομικών
-Τουρισμού
Θέμα: «Αναγκαία η λήψη μέτρων στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού»
Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-COV-2 αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια οικονομία. To Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC) προειδοποιεί ότι τίθενται σε κίνδυνο 50 εκατ. θέσεις εργασίας στην τουριστική βιομηχανία. Στην Ελλάδα, παρότι δεν μπορούν να γίνουν από τώρα ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης, έχουν αρχίσει οι συνέπειες να διαφαίνονται. Η εξάπλωση της λοίμωξης covid-19 πλήττει και έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη ο οποίος στις 13/2 δήλωνε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει και θετική επίπτωση στον τουρισμό.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην περιφέρεια βλέπουν ακυρώσεις κρατήσεων και τις νέες κρατήσεις να έχουν πέσει κατακόρυφα. Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου το πρώτο πλήγμα ήρθε με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, την ματαίωση ή αναβολή των σχολικών εκδρομών, την ακύρωση συνεδρίων και εκδηλώσεων που προσελκύουνεπισκέπτες με πάνω από πέντε φορές οικονομικό αποτύπωμα.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, οι κρατήσεις σε σχέση με την ίδια εποχή την προηγούμενη χρονιά είναι μειωμένες κατά 95%, ενώ αντίστοιχα έχουν παγώσει όλες οι κρατήσεις για το καλοκαίρι και αυτό το διάστημα διεκπεραιώνουν μόνο ακυρώσεις. Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την επιστροφή των προκαταβολών στην οποία καλούνται να προβούν εξαιτίας των πολλαπλών ακυρώσεων, χωρίς καθόλου νέα έσοδα στο ταμείο τους.Επιπλέον οι touroperator δεν πληρώνουν και έχουν ζητήσει να μετατεθούν οι ημερομηνίες των προκαταβολών.
Πολλές εταιρείες του κλάδου της κρουαζιέρας αναστέλλουν τις προγραμματισμένεςκρουαζιέρες για τη Μεσόγειο, ένα μέτρο που θα επηρεάσει χιλιάδες επιβάτες, αλλά και την οικονομία των χωρών που επισκέπτονται.
Όσον αφορά επιμέρους αγορές της τουριστικής οικονομίας,σημειώνεται ότι σε σχέση με αυτήν της Κίνας,ο οικονομικός αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος από το αριθμό των Κινέζων τουριστών-200.000-που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, καθώς έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται -με δεδομένο, μάλιστα, ότι ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης από το 4ο τρίμηνο του 2019 είχε περιοριστεί στο 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας μάλιστα συρρίκνωση 0,7% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο- είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Μάλιστα αυτές οι επιδόσεις καταγράφηκαν πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, δημιουργώντας επιπλέον ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας το 2020.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 στον ελληνικό τουρισμό αναμένονται δραματικές για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της αλυσίδας του τουρισμού, με άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, τη διασφάλιση των θέσων εργασίας και την εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Πρωτίστως όμως τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας των ταξιδιωτών και των εργαζομένων του κλάδου.
Επειδή, η πανδημία Covid-19 εκτός από ένα σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας, έχει επιφέρει και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα, οι δε εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου χρειάζονται ενίσχυση και στήριξη.
Επειδή, η ανάγκη για την προστασία της εργασίας και των επιχειρήσεων είναι άμεση και επιτακτική, τα δε μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν είναι επαρκή αλλά ορισμένα από αυτά υπονομεύουν εργατικά δικαιώματα, όπως την τήρηση των ωραρίων και τη δήλωση των υπερωριών.
Επειδή, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, ο ρυθμός ανάπτυξης είχε υποχωρήσει σημαντικά πριν την εμφάνιση του SARS-COV-2 και σήμερα η κατάσταση επιδεινώνεται. Κρίνεται δε απαραίτητη η άμεση υιοθέτηση αντίμετρων στην διαφαινόμενη ύφεση.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Τουρισμού:
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Αχτσιόγλου Έφη
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δραγασάκης Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος
Δημοσιεύτηκε στις Μάρτιος 19th, 2020