Pellanet

Οι έκτακτες συνθήκες «παγώνουν» και το κτηματολόγιο

Στον «πάγο» μπαίνει πλέον η πρόοδος του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, λόγω κορωνοϊού. Την Παρασκευή αποφασίστηκε να κλείσουν έως τις αρχές Μαΐου κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία για το κοινό, ενώ σε περιορισμένη λειτουργία θα παραμείνουν τα γραφεία κτηματογράφησης και η ίδια η «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παύουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων (αν υπήρχαν, καθώς δεν θα μπορούν να μεταγραφούν). Οσο για την κτηματογράφηση, θα εξυπηρετούνται μόνο όσοι μπορούν να έλθουν σε επικοινωνία ηλεκτρονικά.

Οι μόνες περιοχές στις οποίες εξακολουθούν έως σήμερα οι δηλώσεις ιδιοκτησίας είναι η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία, στις οποίες η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα. Στις υπόλοιπες περιοχές η συλλογή έχει εδώ και μήνες ολοκληρωθεί και την περίοδο αυτή, πριν ξεκινήσει η υπόθεση του κορωνοϊού, κατέθεταν δηλώσεις όσοι είχαν κλείσει ραντεβού πριν από τη λήξη της προθεσμίας (οι λεγόμενες «εμπρόθεσμες δηλώσεις») – σε κάποιες περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη, στα Δωδεκάνησα, στη Χαλκιδική και στην Πιερία έχει λήξει και αυτή η προθεσμία. Ετσι, η κατάσταση διαμορφώνεται έως εξής:

–Μόλις σε επτά περιοχές η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 70%: Δωδεκάνησα (99,7%), Δράμα/Ξάνθη (75%), Αρτα/Πρέβεζα/Λευκάδα (71,5%) και Χαλκιδική (71,5%).

–Στις περισσότερες περιοχές οι δηλώσεις που έχουν συλλεγεί αντιστοιχούν στο 50%-70% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας: Λασίθι (69,9%), Ηράκλειο (68,6%), Καστοριά/Φλώρινα (63%), Ιωάννινα (62,1%), Γρεβενά (61,3%), Βοιωτία/Φωκίδα (61%), Πιερία (60,1%), Αρκαδία (59,4%), Ηλεία (59,1%), Αιτωλοακαρνανία (58,9%), Θεσσαλονίκη (56,6%), Ευρυτανία/Φθιώτιδα (56%), Καβάλα/Ροδόπη (56%), Εύβοια (54,2%), Μαγνησία/Σποράδες (52%), Μεσσηνία (52%).

– Αρκετές είναι όμως οι περιοχές στις οποίες οι δηλώσεις είναι χαμηλότερες από το 50%: Σάμος/Χίος/Ικαρία (45,5%), Αργολίδα/Κορινθία (44,4%), Αχαΐα (43,8%), Λακωνία (43,7%), Ζάκυνθος/Κεφαλονιά/Ιθάκη (35,5%).

Πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά συλλογής στις περιοχές που ξεκίνησαν τελευταίες: Λήμνος/Λέσβος (27,7%), Δυτική Αττική και Νήσοι (27,2%).

Αυτά για το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, που επαναπροκηρύχθηκε το 2016. Οσον αφορά τα «υπόλοιπα» από προηγούμενα προγράμματα (2005-2016): το υπόλοιπο Δυτικής Αττικής βρίσκεται στο 63,3%, Κορινθίας στο 62,6%, Αιτωλοακαρνανίας στο 60,2%, Μαγνησίας στο 53,8%, Λάρισας στο 82,8% και τέλος το υπόλοιπο Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας (το μόνο πρόγραμμα στο οποίο δεν έχει λήξει η προθεσμία και πιθανότατα θα λάβει παράταση) στο 42,7%.

Σε όλες τις περιοχές, τα ποσοστά θα ανέβαιναν σημαντικά τους επόμενους μήνες μέσω των εμπρόθεσμων δηλώσεων (σε περισσότερες από τις μισές περιοχές εκτιμάτο ότι θα ξεπερνούσαν τελικά το 60%-70%). Ομως η τάση αυτή έχει ανακοπεί. Ηδη η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» έδωσε παράταση στη συλλογή των εμπρόθεσμων δηλώσεων, ωστόσο οι ανάδοχοι των έργων ζητούν να σταματήσει προσωρινά η συλλογή, προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο οι υπάλληλοι των γραφείων κτηματογράφησης. Επιπλέον, όπως σημειώνουν, πολλοί πολίτες δεν προσέρχονται καν στα προκαθορισμένα ραντεβού. Το αίτημα αυτό εκφράστηκε και επισήμως, μέσω του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ).

Από την πλευρά της, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ανακοίνωσε σταδιακά τον περιορισμό της εξυπηρέτησης πολιτών απευθείας από τα κεντρικά γραφεία της και στα γραφεία κτηματογράφησης, όπου κάποιος μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο με ραντεβού. Αντίθετα, δίνεται έμφαση στην εξυπηρέτηση των πολιτών ηλεκτρονικά. Μάλιστα, τις ημέρες αυτές αναζητούνται τρόποι επέκτασης των υπηρεσιών αυτών, με το σκεπτικό ότι η δύσκολη αυτή περίοδος μπορεί να είναι η αφορμή για μια «ψηφιακή ώθηση» της εταιρείας. Παράλληλα, την Παρασκευή αποφασίστηκε να κλείσουν υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία (που θα λειτουργούν μόνο εσωτερικά και όχι για το κοινό).

Σε κάθε περίπτωση, το «μήνυμα» που έρχεται από όλες τις πλευρές («Ελληνικό Κτηματολόγιο», υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και Ε.Ε.) είναι ότι προφανώς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου θα παραταθεί, ανάλογα με τις εξελίξεις. Το δε κτηματολόγιο θα δείξει ανοχή προς τους πολίτες (μετατίθεται, όπως είναι λογικό, κάθε σκέψη για πρόστιμα σε όσους δεν έχουν υποβάλει δήλωση). Το ζητούμενο είναι η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» να αξιοποιήσει τον «νεκρό χρόνο» ώστε να αναθέσει και τις υπόλοιπες μελέτες κτηματογράφησης, να ξεκαθαρίσει περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα και, γιατί όχι, να εξετάσει τρόπους εξέτασης ενστάσεων ή αντιρρήσεων.

 

kathimerini.gr

Δημοσιεύτηκε στις Μάρτιος 23rd, 2020


Σχόλια

pellanet facebook