Ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων λόγω της κατάστασης που έχει προκληθεί από το lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού.
Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν η κοινωνία, οι επιχειρήσεις, η αγορά και η χώρα κάνουν τα πρώτα βήματα εξόδου από την καραντίνα, αφού από τη Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκινάει η σταδιακή άρση τους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο γύρο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Ουσιαστικά ανακοινώθηκαν 6 + 1 μέτρα μέτρα (ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, αποζημίωση ειδικού σκοπού, παράταση μείωσης ενοικίου 40%, παράταση επιδομάτων, επιδότηση μισθού, πρόγραμμα επιβράβευσης δανειοληπτών και η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας).
Αναλυτικά τα νέα μέτρα στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις που «χτύπησε» ο κορωνοϊός
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε συνολικά πως το πακέτο ενίσχυσης που θα δοθεί θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ. Τα μέτρα είναι:
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.
Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.
Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.
Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.
Υλοποιούνται εντός του Μαΐου στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.
Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου νόμου, για ακόμη 3 μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.
Στήριξη σε επιχειρήσεις, εργαζομένους, ανέργους μέχρι να τελειώσει η κρίση
Την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει απόλυτα την οικονομία εξέφρασε χθες από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση για τον κορωνοϊό. Ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως «Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας το Κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι: «Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους».
Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν από Δευτέρα
Από τη Δευτέρα λοιπόν ξεκινά η προσπάθεια ανασύστασης της αγοράς, καθώς αίρονται σταδιακά τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και ξεκινάει το άνοιγμα επιχειρήσεων, καθώς επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώληση φυτών, αγορές καταναλωτών, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ).
Οι ΚΑΔ που επανεκκινούν είναι οι εξής:
4741 δηλαδή λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων και υπολογιστών σε εξειδικευμένα καταστήματα
4742 δηλαδή λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
4761 δηλαδή λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα
4762 δηλαδή λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα
4764 δηλαδή λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
4776 δηλαδή λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα
7120 δηλαδή τεχνικές δομές και αναλύσεις (ΚΤΕΟ)
9602 δηλαδή δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής
Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.523 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεών τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).
iefimerida.gr
Δημοσιεύτηκε στις 1 Μαΐου, 2020