Pellanet

Tα 8 «SOS» για τα τεστ: Rapid, self ή μοριακό -Ποιο είναι καλύτερο, τι συστήνουν οι ειδικοί για την Όμικρον

Τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι ύψιστης σημασίας για να ελεγχθεί αλλά και να μπει «φρένο» στη μετάλλαξη Όμικρον.

Σχεδόν δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ακόμα έχει αμφιβολίες για τα τεστ, δίχως να γνωρίζει αν κάποιο είναι καλύτερο από το άλλο και πρέπει να προτιμηθεί. Οι New York Times δημοσιοποίησαν έναν αναλυτικό οδηγό για κάθε τύπο τεστ για τον κορωνοϊό που βοηθά άπαντες να κατανοήσουν τι χρειάζεται προσοχή.

Ακολουθούν οι 8 βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τα τεστ για τον κορωνοϊό και το τι αλλάζει με τη μετάλλαξη Όμικρον:
Είναι κάποιο τεστ καλύτερο από το άλλο;

Τα τεστ για τους ιούς κατηγοριοποιούνται ανάλογα με αυτό που αναζητούν: Τα μοριακά τεστ ψάχνουν γενετικό υλικό του ιού και τα τεστ αντιγόνου (όπως τα rapid και τα self test) ψάχνουν για πρωτεΐνες του ιού. Το να συγκρίνει κάποιος τα τεστ αντιγόνου με τα εργαστηριακά (μοριακά) είναι σα να συγκρίνεις τις ακτίνες Χ (ακτινογραφία) με μια μαγνητική τομογραφία. Και τα δυο τεστ είναι αξιόπιστα, εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και είναι χρήσιμα σε διαφορετικά χρονικά σημεία. Το πλεονέκτημα μιας ακτινογραφίας είναι ότι είναι φτηνή, γρήγορη και αρκετά καλή στο να εντοπίζει εμφανή προβλήματα. Η μαγνητική διαρκεί περισσότερο, κοστίζει πιο πολύ, όμως δίνει μια πιο ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα.

Τα rapid tests, είτε γίνονται στο σπίτι είτε σε κάποιο εργαστήριο, πραγματοποιούνται γρήγορα, είναι φτηνά και αρκετά αξιόπιστα στο να βρίσκουν άμεσα αν διασπείρετε τον ιό. Το μοριακό (PCR) τεστ είναι πιο ευαίσθητο και θα αναγνωρίσει μια μόλυνση συντομότερα. Όμως παίρνει περισσότερο χρόνο για να πάρεις το αποτέλεσμα. Και τα δυο τεστ είναι χρήσιμα, όμως με ένα υπερ-μεταδοτικό στέλεχος όπως το Όμικρον, το rapid test μπορεί να βοηθήσει ώστε να απομονωθεί κάποιος νωρίτερα, «σώζοντας» άλλους από τη μόλυνση.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για rapid (self) τεστ;

Τα self test μπορούν να δείξουν αν κάποιος έχει μολυνθεί με κορωνοϊό τη δεδομένη στιγμή. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνονται όσο πιο κοντά -εν προκειμένω- στο γιορτινό τραπέζι, ή γενικά στη συνάντηση με συγγενείς και φίλους, το καλύτερο μια ή δυο ώρες πριν, λέει ο δ Ασίς Τζα, πρύτανης του Brown University στους New York Times.

Από την πλευρά του, ο δρ Μάικλ Μίνα, επιδημιολόγος, λέει ότι το καλύτερο είναι τα self test να γίνονται 15 λεπτά πριν τη συνάντηση, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνουν στο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τους NYT, αν υπάρχει η δυνατότητα είναι καλό να γίνονται περισσότερα τεστ. «Δυο τεστ σε διάστημα κάποιων ημερών είναι καλύτερα από ένα» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Τι να κάνω αν δεν βρίσκω τεστ πριν από το ρεβεγιόν;

Το πιο σημαντικό μέτρο για να πάμε σε ένα πάρτι είναι να είναι όλοι να έχουν κάνει το εμβόλιο και την ενισχυτική δόση. Όμως αφού και εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν την Όμικρον, το rapid/self test λίγες ώρες πριν τη συγκέντρωση προσθέτει ένα ακόμα πλέγμα προστασίας.

Σύμφωνα με τη Μάρα Ασπινάλ, ειδικό στη βιοτεχνολογία, αν δεν μπορεί να βρει κάποιος rapid test (self) σε φαρμακείο, θα πρέπει να κάνει ένα εργαστηριακό τεστ όσο πιο κοντά γίνεται στο event. «Κάθε τεστ είναι καλύτερο από το κανένα τεστ» εξηγεί. Ταυτόχρονα θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες πριν την εκδήλωση, ώστε να μη μολυνθείτε στο ενδιάμεσο.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Βάχτερ, πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, εάν δεν μπορείτε να κάνετε τεστ, θα πρέπει να αποφασίσετε πόσο ρίσκο είστε διατεθειμένοι να πάρετε για τους ανθρώπους που θα συναντήσετε. «Αν βρισκόμουν σε ένα χώρο, όπου όλοι είχαν κάνει και την τρίτη δόση και ήταν χαμηλού κινδύνου, τότε θα μπορούσα να πάω και δίχως να κάνω τεστ. Αν υπήρχαν άτομα μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα, τότε δεν θα πήγαινα στο πάρτι ή στο ρεβεγιόν», σχολιάζει ο δρ Βάχτερ.
Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να κάνω τεστ αν έρθω σε επαφή με κρούσμα;

Η μετάλλαξη Όμικρον κινείται γρήγορα και ειδικοί πλέον συνιστούν να γίνονται πιο σύντομα τα τεστ, συγκριτικά με προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού. Η οδηγία του CDC λέει ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα και να απομονωθούν αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα και πως θα πρέπει να κάνουν τεστ πέντε ημέρες αργότερα. Ειδικοί προειδοποιούν ότι με την Όμικρον αυτό αποτελεί σημαντική… καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη στιγμή για τεστ είναι 2, 3 ή 4 μέρες μετά την έκθεση στον ιό. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τους NYT, καλούν τους πολίτες να μην κάνουν τεστ αμέσως μετά την επαφή με κρούσμα.
Σε ποια περίπτωση κάνω ξανά τεστ αν το πρώτο ήταν αρνητικό;

Αν το πρώτο τεστ ήταν αρνητικό, παρότι είχατε σίγουρα επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα πρέπει να κάνετε ξανά τεστ δυο ή τρεις ημέρες μετά, λαμβάνοντας μέτρα στο μεσοδιάστημα.

Εχω συμπτώματα, όμως το rapid test είναι αρνητικό. «Καθάρισα»;

Οχι. Αν έχετε συμπτώματα κορωνοϊόύ και ειδικά αν ζείτε σε περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, θα πρέπει να θεωρήσετε τον εαυτό σας θετικό στον κορωνοϊό, τουλάχιστον μέχρι να έχετε δύο αρνητικά τεστ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τα πρώτα συμπτώματα σε ένα άτομο πλήρως εμβολιασμένο μπορεί να σημαίνουν ότι ο οργανισμός του καταπολεμά τον κορωνοϊό και είναι πιθανό το ιικό φορτίο να μην είναι αρκετά υψηλό για να βγει θετικό το rapid ή το self τεστ. Αν συνεχίζετε να έχετε συμπτώματα και το self test βγαίνει αρνητικό, καλό θα ήταν να κάνετε ένα PCR, το οποίο εντοπίζει νωρίτερα τον κορωνοϊό. Αν και αυτό βγει αρνητικό, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε κορωνοϊό. Για να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη η εικόνα, καλό θα ήταν μαζί με το PCR του κορωνοϊόύ, να ζητήσετε ακόμη δύο αναλύσεις, μία για τη γρίπη και μία για τον αναπνευστικό συγκυριακό ιό (RSV). Σε κάθε περίπτωση, αν έχει κάποιος συμπτώματα, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι, ακόμη και αν έχει αρνητικό τεστ, διότι πολύ απλά βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας. Κάτι, βέβαια, που δεν προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τους εμβολιασμένους, ωστόσο η ατομική ευθύνη και η αυτοπροστασία σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο σημαντική.
Αν βγει θετικό το self test, θα πρέπει να κάνω και PCR;

Αν το rapid / self test βγει θετικό, τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε θετικός. Τα ψευδώς θετικά τεστ δεν είναι κάτι σύνηθες, όμως μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, ούτως ή άλλως θα χρειαστεί η επιβεβαίωση από εργαστήριο με PCR, προκειμένου να περάσει η διάγνωση και στα αρχεία του ΕΟΔΥ. Αρα, το PCR θα πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως.
Τα αποτελέσματα του PCR είναι διαφορετικά από του self test, ποιο είναι το σωστό;

Είναι πιθανό να βγείτε αρνητικός σε ένα rapid και θετικός σε ένα μοριακό. Και τα δύο αποτελέσματα μπορεί να είναι σωστά, ακόμη και αν είναι αντίθετα. Ο λόγος είναι ότι τα τεστ αναζητούν άλλα πράγματα. Ένα αρνητικό rapid τεστ μπορεί να δείχνει ότι δεν μεταδίδετε τον ιό τη δεδομένη στιγμή. Ένα PCR μπορεί να φανερώσει ότι έχετε μολυνθεί με κορωνοΪό. Το μοριακό είναι πιθανό να σας δείξει θετικό ακόμα και όταν δεν μεταδίδετε -ακόμα- τον ιό, καθώς είναι πιο ευαίσθητο.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου, 2021


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

16:15 - Κατεπείγουσα ανακοίνωση πολιτικής προστασίας Δήμου Αλμωπίας

16:12 - Ευχές Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

16:08 - Συνάντηση Σταμενίτη – Ταχιάου για τα έργα υποδομής του Νομού Πέλλας

16:07 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

16:05 - Λάκης Βασιλειάδης: Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

14:23 - Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024

14:21 - Συνάντηση επιμόρφωσης για τα στελέχη των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:19 - Το ταμείο του Δήμου στο Δημαρχείο Κονταριώτισσας θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου

14:17 - Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Έδεσσας με Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ζητήματα ανταποδοτικότητας για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

14:16 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τον ορισμό της ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας