Pellanet

Στη 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι το Νόμπελ Ειρήνης

Η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι βρισκόταν «στο σχολείο όπως συνήθως» στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, όταν ανακοινώθηκε, σήμερα το πρωί, πως τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο Ινδός Καϊλάς Σατιάρτι είναι οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Ειρήνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, το βραβείο απονέμεται για τον αγώνα τους εναντίον της παιδικής καταπίεσης και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

"Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ", δήλωσε ο Σατιάρτι προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-IBN μετά την ανακοίνωση του βραβείου.

Ο Κάιλας Σατιάρτι ίδρυσε το 1980 την οργάνωση Μπατσπάν Μπατσάο Αντολάν –Κίνημα Σώστε την Παιδική Ηλικία– και έχει αναλάβει δράση για την προστασία των δικαιωμάτων 80.000 παιδιών.

"Είναι μια τιμή προς τους συμπατριώτες μου Ινδούς. Ευχαριστώ όλους αυτούς που υποστηρίζουν τον αγώνα μου εδώ και περισσότερο από τα τελευταία 30 χρόνια", δήλωσε ο Σατιάρτι.

"Τα εύσημα πηγαίνουν στους Ινδούς που μάχονται για να κρατήσουν τόσο ζωντανή τη δημοκρατία, στην οποία μπόρεσα να συνεχίσω να δίνω τη μάχη μου", δήλωσε ο Σατιάρτι. "Κάτι που γεννήθηκε στην Ινδία έχει γίνει παγκόσμιο και τώρα έχουμε ένα παγκόσμιο κίνημα εναντίον της παιδικής εργασίας. Μετά τη βράβευση αυτή, αισθάνομαι πως οι άνθρωποι θα δώσουν περισσότερη προσοχή στην υπόθεση των παιδιών στον κόσμο".

Η επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης υπογράμμισε τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί στη μάχη εναντίον της παιδικής εργασίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο παγκόσμιος αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε από 246 εκατ. το 2000 σε 168 εκατ. σήμερα.

Η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι βρισκόταν από την πλευρά της "στο σχολείο όπως συνήθως" στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, όταν ανακοινώθηκε, σήμερα το πρωί, πως τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

"Είναι στο σχολείο, όπως συνήθως", δήλωσε μια εκπρόσωπος της επιχείρησης δημοσίων σχέσεων Edelman η οποία διαχειρίζεται την εικόνα της.

Η νεαρή Πακιστανή πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ζει στο Μπέρμιγχαμ από τον Οκτώβριο του 2012, που υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού είχε δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ εξέφρασε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωσή του βραβείου, την ικανοποίησή του για τη βράβευση της Μαλάλα, χαρακτηρίζοντάς την "το καμάρι του Πακιστάν".

Ποια είναι η 17χρονη Πακιστανή;

H Malala που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση τα τελευταία δύο χρόνια, γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκάορα του Πακιστάν σε μια οικογένεια σουνιτών Παστούν.

Η πρώτη της εκπαίδευση τής δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Το όνομά της είναι προς τιμή της Πακιστανής λαϊκής ηρωίδας Μαλαλάι (1861-1880).

Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε blog, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Mingora, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας την πυροβόλησε στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις ημέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ μέχρι και δύο ημέρες πριν από την περυσινή απονομή ήταν ένα από τα φαβορί.

Το κομμάτι που θα παρακολουθήσετε είναι από την εκπομπή Daily Show η οποία προβλήθηκε λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν τα Νόμπελ Ειρήνης του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαλάλα ήταν και πέρυσι υποψήφια για το βραβείο.

Όταν ο παρουσιαστής τη ρώτησε πώς αντέδρασε μετά που κατάλαβε ότι οι Ταλιμπάν τη θέλουν νεκρή, η απάντηση της ήταν:

"Ξεκίνησα να το σκέφτομαι και σκεφτόμουν ότι οι Ταλιμπάν απλά θα έρθουν και θα με σκοτώσουν. Και μετά είπα 'αν έρθουν, τι θα κάνεις Μαλάλα;" και μετά απάντησα στον εαυτό μου 'Μαλάλα πάρε ένα παπούτσι και χτύπα τον'. Και μετά είπα 'αν χτυπήσεις τον Ταλιμπάν με ένα παπούτσι, τότε δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε σένα και τον Ταλιμπάν. Δεν πρέπει να φερόμαστε στους άλλους με σκληρότητα, πρέπει να πολεμάς τους άλλους μέσα από την ειρήνη, μέσα από το διάλογο, μέσα από την εκπαίδευση'. Και μετά είπα ότι θα του πω πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση και πως 'θέλω εκπαίδευση και για τα δικά σου παιδιά'. Και θα του πω 'αυτό είναι αυτό που θέλω, τώρα κάνε ό,τι νομίζεις".

Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου, 2014


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:37 - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ-ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

14:34 - «Οδηγίες της ΔΑΟΚ Πέλλας για τη συγκομιδή και την εμπορία ακτινιδίων»

13:58 - Κώστας Τσιάρας: Να επενδύσουμε στην ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων- Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη- Από κοινού με την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες οι λύσεις για τη μυδοκαλλιέργεια

13:50 - Λάκης Βασιλειάδης: Επίσκεψη στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Π.Ε. Πέλλας

15:38 - Επίσκεψη Δημάρχου Πέλλας στις εγκαταστάσεις της Εμποροπανήγυρης Γιαννιτσών – Ικανοποίηση των εκθετών για την αναβάθμισή της

14:08 - Με πατινάδα 18 πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Πέλλας ξεκινά η Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών

14:06 - MΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: “Κάποιοι αποφεύγουν να μιλήσουν καθαρά. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει με ποιους είναι και με ποιους δεν είναι.”

14:04 - ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

11:20 - «Επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας κου Δημητρίου Βαρτζόπουλου στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών»

11:15 - Θερινό σινεμά και τον Σεπτέμβριο στην Έδεσσα