Pellanet

Θεοδώρα Τζάκρη – Με Ερώτηση της ζητά ο ΕΛΓΑ να εξοφλήσει άμεσα τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας για τις ζημιές στις καλλιέργειες τους κατά το 2023

Η Βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία μεταφέρει την αγανάκτηση των παραγωγών στην Πέλλα και Ημαθία γιατί δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες τους κατά το 2023. Εν τω μεταξύ επειδή ο ΕΛΓΑ συνεχώς ανακοινώνει πληρωμές, αλλά πληρωμές δεν γίνονται, με την Ερώτηση της ζητά απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  1. Αν ο ΕΛΓΑ προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε εξόφληση των αποζημιώσεων στους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από αντίξοα καιρικά φαινόμενα κατά το 2023 και
  2. Πότε προβλέπεται ο ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει με έγκυρο τρόπο την εξόφληση των αποζημιώσεων που οφείλει στους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από αντίξοα καιρικά φαινόμενα κατά το 2023.

 

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Καταβολή αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας για τις ζημιές που έγιναν στις καλλιέργειες κατά το 2023»

Μετά από 5 χρόνια εξαγγελιών και ανακοινώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ για δήθεν  μικρότερο χρονικό διάστημα εξόφλησης αποζημιώσεων οι αγρότες μας διαπιστώνουν με οδυνηρό τρόπο ότι στην πράξη η κατάσταση όσον αφορά τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων από τον  ΕΛΓΑ αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει, εφόσον ο χρόνος εξόφλησης των αποζημιώσεων στους παραγωγούς αντί να γίνεται συντομότερος επιμηκύνεται.   

Βρισκόμαστε στον Αύγουστο του 2024 και οι παραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από αντίξοα καιρικά φαινόμενα κατά το 2023 ακόμη περιμένουν την εξόφληση των αποζημιώσεων τους από τον ΕΛΓΑ.

Οι παραγωγοί είναι αγανακτισμένοι επειδή είναι η πρώτη φορά που αν και έχουν βγει τα πορίσματα δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους. Και το πρόβλημα είναι ότι ενώ «τρέχουν» τα έξοδα και οι οφειλές τους, δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους από τον ΕΛΓΑ. Η τελευταία πληρωμή που έγινε ήταν κατά την περίοδο του Πάσχα, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό ζήτημα για την επιβίωσή τους.

Εν τω μεταξύ ο ΕΛΓΑ συνεχώς ανακοινώνει πληρωμές, αλλά πληρωμές δεν γίνονται. Όπως η ανακοίνωση για πληρωμή αποζημιώσεων στο τέλος Ιουνίου, η οποία  ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, όπως βέβαια δεν πραγματοποιήθηκε και η πληρωμή στα  μέσα Ιουλίου που στην συνέχεια μετατέθηκε στο τέλος Ιουλίου και  η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι.

Θυμίζουμε ότι ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Κώστας Τσιάρας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε επισκεφτεί τον ΕΛΓΑ και είχε δηλώσει ότι «σύντομα, θα καταβληθεί και το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για το 2023, δίνοντας ουσιαστικά μια ολοκληρωμένη απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα που είχαν δημιουργήσει ερωτήματα στον αγροτικό κόσμο της χώρας».

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε εξόφληση των αποζημιώσεων στους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από αντίξοα καιρικά φαινόμενα κατά το 2023;
  2. Πότε προβλέπεται ο ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει με έγκυρο τρόπο την εξόφληση των αποζημιώσεων που οφείλει στους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από αντίξοα καιρικά φαινόμενα κατά το 2023;

 

                                                                                                                        Η Βουλευτής Πέλλας                                                                                                                               Θεοδώρα Τζάκρη»

Δημοσιεύτηκε στις 1 Αυγούστου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:49 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΔΙΑ

13:47 - Ανακαινίζονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο & Νέα Έφεσο και κατασκευάζεται ο 4ος δημοτικός παιδικός σταθμός στην Καρίτσα

13:45 - ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ¨Αγαπώ τη ζωή, Αγαπώ το σώμα μου¨

13:42 - Ελάτε να χτίσουμε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα εμπνεύσει, θα συνθέσει και θα νικήσει!

13:39 - ΔΙ.Μ.Ε.Α.: Δυναμική παρουσία με ενημερωτικές δράσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια στην 88η ΔΕΘ

10:25 - ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ κ. ΙΩΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

10:05 - Συγχαρητήρια Δημάρχου Πέλλας και Γεν. Γραμματέα για την εκλογή του νέου Προέδρου στην Πανελλήνια Ένωση Γ.Γ.

09:55 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

09:34 - Συγχαρητήρια Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στους κορυφαίους αθλητές – Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024

09:31 - Ωράριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας